StoryEditorOCM
KalelargaEVO ŠTO NAS ČEKA

Još nije kraj: ovako izgleda autocesta kod Svetog Roka, kamioni ne mogu prema moru, najavljen novi snijeg

Piše JL, Vijesti SD
28. veljače 2023. - 08:22

Na dionici autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje ukinuta je zabrana zbog olujnog vjetra, ali na snazi su i dalje zimski uvjeti između čvorova Gospić i Maslenica (Rovanjska) i zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema, stoji u najnovijem izvještaju Hrvatskog autokluba.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema prohodne ceste iz unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obratno.

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):

DC1 Udbina-Klapavice; Gračac-Knin;

DC27 Gračac-Obrovac;

DC42 u mjestu Poljanak;

DC50 Sveti Rok-Gospić; (zbog vijavice)

DC25 Gospić-Karlobag;

DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;

ŽC5217 Dobroselo-Mazin;

ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo);

ŽC5062 Lič-Lukovo;

ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;

LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog zimskih uvjeta na DC3 teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i čvoru Kikovica u smjeru Zagreba);

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene;

DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

Paški most.

Na relaciji Split-Zagreb če danas, osim dva redovita vlaka, voziti  i jedan izvanredni vlak s 135 mjesta, priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza. Dodatni izvanredni vlak, koji ima oko 135 mjesta, polazi iz Splita u 14.09 sati i stiže u Zagreb u 20.57 sati. 

Danas će prometovati i redoviti vlak koji iz Splita kreće ujutro u 8.14 sati, a na zagrebački Glavni kolodvor dolazi u 14.55 sati. Taj će vlak voziti u sastavu 6 vagona s oko 360 mjesta, priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Na voznom redu je i redoviti vlak iz Zagreba prema Splitu koji kreće u 15.19 sati te u Split dolazi u 21.40 sati. 

Što se tiče prognoze vremena, još jučer je DHMZ objavio specijalno priopćenje u kojem stoji da je za utorak, 28. veljače i dalje je na snazi crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto upozorenje za zapadnu obalu Istre. Naravno, razlog je jaka ili olujna bura.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - stoji u priopćenju DHMZ-a

- Do četvrtka nastavak zimskih uvjeta, osobito u unutrašnjosti, gdje će biti razmjerno hladno, uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak, te oblačno - u utorak uglavnom suho pa u srijedu i četvrtak opet češću susnježicu i slab snijeg. Na Jadranu promjenjivije, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova, te i dalje prilično vjetrovito, uz jaku, u srijedu i olujnu buru, koja će potkraj četvrtka oslabjeti.

Od petka ponovno većinom suho, na Jadranu i djelomice sunčano, a za vikend je i u većini unutrašnjosti velika vjerojatnost sunčanih razdoblja - stoji u sažetoj prognozi Zorana Vakule na HRT-u, prenosi Jutarnji.hr.

- Idućih dana u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno. U srijedu i četvrtak mjestimice susnježica i slab snijeg, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. U petak većinom bez oborina, ponegdje uz sunčana razdoblja.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. U petak djelomice sunčano, ponegdje uz mogućnost za malo kiše i to uglavnom na južnom dijelu. Puhat će jaka, u srijedu i olujna bura, koja će potkraj četvrtka oslabjeti - prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

19. travanj 2024 12:01