StoryEditorOCM
KalelargaPOČAST ZADRANINU DEANU NIKPALJU NA PLANINI ŠATOR

Gradonačelnik Dukić s Termitima postavio križ iznad spomen ploče na kojoj se nalaze i riječi "za dom spremni"

Piše Zadarski.hr
22. srpnja 2018. - 20:32
1 (1) b

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom na mjestu pogibije na Šator planini četrdesetak članova URV 84.GBO TERMITI i prijatelja odalo je počast svom junaku Zadraninu Deanu Nikpalju koji je poginuo 27.07.1995.godine hrabro i junački u VRO "Ljeto 95" - stoji u priopćenju kojega su Termiti u nedjelju uputili medijima.

Svake godine hrvatski branitelji sa zadarskog područja i Hrvati iz Bosanskog Grahova i Livna posjećuju ovo mjesto na kojem se postrojba "Termita" pokazala jednom od najboljih u Hrvatskoj vojsci. U tijeku žestokih borbi za planinu Šator koja je imala izuzetno strateško značenje, bojna "Termiti"je na prostoru Završja dobila u lipnju 1995. zadaću da sa dijelom svoje postrojbe ojača taj prostor. Na izrazito zahtjevnom terenu uspijevaju ovladati prostorom i u jednoj diverzantskoj akciji s dijelom 3. satnije usred bijela dana uništavaju jako neprijateljsko uporište neprijateljske specijalne policije, stvarajući paniku u neprijateljskim redovima.

Termiti sudjeluju u VRO "Ljeto 95" čiji je cilj bio zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać, zauzeti Bosansko Grahovo i Glamoč te stvoriti preduvjete za osvajanje Knina i ostalog okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici. Za iznimne zasluge u osvajanju na juriš 47.dobro utvrđenih bunkera 84.gardijska bojna "Termiti" dobiva pismenu pohvalu predsjednika RH Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška.

- Prilikom ovogodišnjeg posjeta mjesta pogibije našeg viteza članovi naše udruge postavili su i bijeli križ koji je izradio član udruge Dalimir Vučetić-Brk iza ploče sjećanja na našeg Viteza Deana Nikpalja. U odavanju počasti sudjelovali su sa nama i naš ratni doktor, a sada gradonačelnik grada Zadra, Branko Dukić koji je pomogao u postavljanju križa, te naš suborac i general Blaž Beretin - stoji u priopćenju Termita.

Gradonačelnik Dukić postavio je križ iznad ploče s natpisom u kojemu piše i "za dom spremni".

"Ratnici smo koji vjeruju da su sudbinom predodređeni da to budu. U toj vjeri za dom spremni živimo i umiremo" - stoji u natpisu na ploči.

03. listopad 2024 02:28