StoryEditorOCM
Kalelarga10 MILIJUNA KUNA

Grad Zadar potpisuje ugovor za izvedbu pametnih rješenja u prometu, a nova logika bi trebala smanjiti gužve na najvećim prometnicama

Piše ZADARSKI.HR
1. veljače 2022. - 15:05

U srijedu će se u Velikoj vijećnici Grada Zadra potpisati ugovor „Uspostava I. faze ITS-a u sklopu projekta Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru“.

Ugovor vrijedan 9,9 milijuna kuna potpisuju Grad Zadar i zajednica ponuditelja KING ICT d.o.o., a implementacija će biti provedena u Tuđmanovoj ulici, na Bulevaru (ul. Ante Starčevića), u ulicama Ljudevita Posavskog, Nikole Šubića Zrinskog, Obala kralja Tomislava, Obala kneza Branimira...

Zajednica ponuditelja treba isporučiti i instalirati opremu za stavljanje u funkciju semaforiziranog raskrižja koji sadrži sustav videonadzora s primjenom u prometu i integracijom u središnji sustav nadzora, te će zbog toga napraviti zamjenu i/ili ažuriranje semaforiziranih raskrižja sa uspostavljenim centralnim sustavom za upravljanje ITS-om, ugraditi info displeje i video detektorski sustav, ali i osigurati optičke abele. 

Predmet nabave uključuje i svjetlosne signalizacije (semafori), elektroinstalacijske i komunikacijske sustave, informacijske sustav, video kontrolu prometa u svrhu upravljanja prometom i centralni nadzorni i upravljački sustav odnosno Gradski centar za kontrolu prometa.

Uspostavom nove prometne logike odnosno ITS-a na dvije najprometnije prometnice u gradu, u Tuđmanovoj i na Bulevaru, povećat će se protočnost i olakšati pristup gradu te smanjiti pritisak na manje sporedne ulice što će rezultirati većom sigurnošću i smanjenjem onečišćenja okoliša. 

01. lipanj 2024 11:21