StoryEditorOCM
KalelargaAFERA ‘MUNICIJA‘

Imamo imena trojice muškaraca protiv kojih je zadarsko odvjetništvo podiglo optužnicu za šverc streljiva

Piše Zadarski.hr/DORH
7. srpnja 2020. - 19:56
U aferi ”Municija”, kojoj su vojni piloti uz pomoć civila, švercali oružje iz vojne baze u Zemuniku, policija je prošle godine prijavila ukupno šest osoba.Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv trojice državljana RH Borisa Ercegovica (1967.), Mišela Pavlovića (1983.) i Mladenka Bencuna (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Riječ je o slučaju nabavke vojnog streljiva koja je razotkrivena nakon što su civili prerušeni ušli u vojnu bazu u Zemuniku te tamo uzletjeli helikopterima Hrvatske vojske u potrazi za lovištem.

Naime, Ercegovića je protivno odredbama zakona izvrsio prodaju 10.000 komada vojnoga streljiva kategorije. a Pavlovića koji je streljivo u većim količinama prodavao drugim osobama između ostaloga i Bencunu i to 10.000 komada streljiva 5,56x45 mm. Također se Pavlovića i Bencuna tereti za nedozvoljeno posjedovanje spremnika za postolje kapaciteta većeg od dozvoljenog.

U optužnici se prvookrivljenom 53-godišnjem Ercegoviću stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, iako svjestan da se streljivo za vojno oružje nabavlja prema posebnim propisima i koristi se isključivo za vojne i policijske potrebe, te čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen, pa stoga spada u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, od neutvrđene osobe u cilju daljnje preprodaje za neutvrđeni novčani iznos bez ovlaštenja nadležnog tijela kupio više tisuća komada vojnog streljiva, a potom prema prethodnom dogovoru također na području Zagreba isto streljivo bez ovlaštenja nadležnog tijela prodao trećeokrivljeniku za novčani iznos od 14.000 kuna.

Drugookrivljenom 47-godišnjem Bencunu se stavlja na teret da je 8. studenoga 2019. u obiteljskoj kući koju koristi u Zadru, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, iako svjestan da je zabranjeno držati kratko vatreno oružje koje ulazi u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, bez ovlaštenja nadležnog tijela u podrumu obiteljske kuće u sefu za oružje držao okvire za streljivo za pištolj marke Glock i okvire za streljivo za pištolj marke HS, koji su pronađeni i oduzeti prilikom pretrage.

Trećeokrivljenom 37-godišnjem Pavloviću stavlja se na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, iako svjestan da se streljivo za vojno oružje nabavlja prema posebnim propisima i koristi isključivo za vojne i policijske potrebe, te čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen, pa stoga spada u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, od prvookrivljenika kupio više tisuća komada streljiva vojnog podrijetla.

Istog je dana, također po prethodnom dogovoru, jednoj osobi prodao malo više od dvije tisuće komada takvog streljiva po cijeni većoj od one po kojoj je kupio to streljivo, a ostatak je donio u jedno mjesto pored Zadra, gdje stanuje i spremio u garažu, te potom ponudio na prodaju putem društvene aplikacije većem broju osoba koje su od njega kupile neutvrđenu količinu takvog streljiva, dok je u svojoj garaži držao više komada raznog streljiva i spremnika.

20. travanj 2024 15:24