StoryEditorOCM
KalelargaZADARSKA ŽUPANIJA

Donosimo popis općina i gradova koji će dijeliti uskrsnice umirovljenicima. Negdje su zbog toga jako ogorčeni: "13 eura?! To je uvreda!"

Piše Zadarski.hr
26. ožujka 2024. - 08:45

Neki od gradova i općina u Zadarskoj županiji odlučili su darovati umirovljenike za Uskrs. U nekim će sredinama umirovljenicima biti isplaćen novčani iznos, a drugim će im lokalne vlasti dijeliti pakete pomoći u vrijednosti od 13 eura, što su neki doživjeli kao uvredu i omalovažavanje.

- Zamislite, u srijedu od 8 do 14 sati, dijelit će na milostinju. Pakete vrijedne 13 eura!. Pa oni se s nama rugaju - kazao nam je jedan umirovljenik iz Karina Gornjeg koji nas je nazvao u redakciju.

- Živim ovdje preko 25 godina i nikad se nisam osjećao ovako ponižen. Mi smo dio grada Obrovca i ovo je njihova uskrsnica. Pa što može biti u tim paketima vrijednim 13 eura? Šunka, pisanice? Da je hrana, tko bi to kupio tako jeftino? Neće nas valjda još i otrovati. To je da uzmeš i baciš u smeće - ogorčen je naš sugovornik koji nas je zamolio da mu ne spominjemo ime jer bi ga u mjesto "razapeli".

- Nisam toliko nisko pao da bih to jeo - poručuje.

Evo koji će još gradovi i općine u Zadarskoj županiji dijeliti uskrsnice, prema portalu mirovina.hr.

Biograd na moru

Uskrsnice od 50 do 150 eura, ovisno o iznosu mirovine, isplatit će Biograd na moru. Žene s navršenih 60 godina i muškarci s navršenih 65 godina koji nisu ostvarili pravo na mirovinu te nisu u radnom odnosu niti obavljaju samostalnu djelatnost, dobit će uskrsnice od 100 eura.

Nezaposlenim osobama koje su najmanje šest mjeseci u evidenciji, isplaćivat će se uskrsnice u iznosu od 135 eura. Djeci s posebnim potrebama isplatit će se iznos od 400 eura.

Obrovac

Poklon paket u vrijednosti od oko 13 eura svim svojim umirovljenicima i korisnicima socijalne pomoći podijelit će Grad Obrovac. Na području grada ih je oko 850 te se ne trebaju posebno prijavljivati kako bi ostvarili ovo pravo.

Pag

Grad Pag nije objavio iznose. Lani su uskrsnice iznosile od 20 do 30 eura za one s mirovinom do 398 eura. Pravo na 30 eura imaju i osobe starije od 65 godina bez primanja.

Zadar

Uskrsnicu od 53 eura dobit će umirovljenici čija mirovina ne prelazi 200 eura, a u evidenciji su Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Popis se prosljeđuje Hrvatskoj pošti koja uskrsnice dostavlja na kućne adrese umirovljenika pa se nije potrebno prijavljivati.

Općina Pašman

Općina Pašman je raspisala Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava umirovljenika s područja općine Pašman na isplatu uskrsnice. Umirovljenici trebaju dostaviti popunjene obrasce koji su objavljeni na internet stranicama ili se mogu podići u pisarnici. Zahtjevi se mogu predati do 20. ožujka u pisarnici Općine Pašman radnim danom od 8 do 12 sati, poslati poštom ili elektroničkim putem.

25. travanj 2024 13:20