StoryEditorOCM
KalelargaVREMENSKA PROGNOZA

Dolazi nam zima? Na vidiku malo jača promjena vremena, spominje se i snijeg

Piše vijesti SD
6. studenog 2023. - 08:25

Nakon brzog prolaska hladne fronte tlak zraka raste, a naši krajevi dolaze pod utjecaj visokog tlaka azorske anticiklone. Mlazna struja razdvaja toplu stabilnu zračnu masu nad Afrikom i duboku, slabo pokretnu, hladnu i vlažnu zračnu masu ciklone nad sjevernim morem, javlja N1.

Mlazna struja struji iznad Alpa, a naši krajevi su na južnoj strani mlazne struje. Manje količine nestabilnog zraka zaobilaze Alpe s južne strane i brzo se preko Apeninskog poluotoka i Jadrana premještaju prema istoku uzrokujući povećanu orografsku naoblaku nad Dinaridima. Prisustvo mlazne struje vidi se ako promatramo brzinu premještanja oblaka.

Vrijeme će danas biti pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku. Nestabilan zrak napušta naše krajeve, ali na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i dalje je uz povećanu naoblaku moguća i slaba kiša. Jutros su temperature u unutrašnjosti bile od šest do deset, a na Jadranu od 13 do 17. Temperatura će brzo rasti tako da će najviše dnevne biti iznad prosjeka za doba godine od 17 do 21 °C, a na otocima i do 23.

Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak – lebić koji će slabjeti predvečer i u noći. U utorak djelomice sunčano, osobito u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Tijekom dana porast naoblake s jugozapada.

Kiša će ujutro padati na Jadranu i u planinama zaobalja, a tijekom dana proširiti se na veći dio unutrašnjosti. Obilnije oborine očekujemo na jugu Dalmacije. U srijedu i četvrtak ujutro u unutrašnjosti magla, a nakon dizanja magle promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima.

U petak očekujemo prolaz oslabljene hladne fronte i manje zahlađenje. Krajem tjedna će u planinskim krajevima iznad 1600 metara nadmorske visine zalepršati i pokoja pahulja snijega.

Zahlađenje će nas vratiti na normalne temperature za studeni, no bit će kratkotrajno te će od nedjelje temperatura opet rasti, uz jačanje juga, piše N1.

28. travanj 2024 23:02