StoryEditorOCM
KalelargaFORUM MLADIH SDP-A

"Cijena studentskog pokaza je skočila za 25 posto! Pozivamo gradove i općine da ih u potpunosti sufinanciraju svojim studentima!"

Piše Zadarski.hr
1. ožujka 2023. - 13:14

Forum mladih SDP-a Zadarske županije sazvao je danas konferenciju za medije kako bi upozorili na nebrigu za prijevoz studenata prigradskih naselja. Kako su pojasnili, već godinu dana pokušavaju ukazati svim općine i gradove Zadarske županije kako bi trebali, u 100 postotnom iznosu, sufinancirati pokaze svojim studentima koji studiraju na zadarskom Sveučilištu.

- Ovu vrlo bitnu temu za mlade ponovo aktualiziramo nakon godinu i pol dana jer se ništa nije promijenilo. Štoviše, cijene pokaza studentima su porasle za gotovo 25 posto - istaknuli su danas te dodali kako, osim što su i tada pokazi bili preskupi, oni također nisu bili sufinancirani niti od jedne općine, osim općine Vrsi, kao niti od županije.

- Ponovno želimo aktualizirati ovu, za mlade, veoma bitnu temu. Niti jedna nova općina nije se pridružila inicijativi Foruma mladih da sufinancira prijevoz svojih mladih sumještana samo kako bi ispunjavali svoje osnovne akademske obaveze i na kraju postali dio akademske zajednice te kao takvi doprinijeli razvoju svog mjesta - istanukli su.

Usporedbu cijena prigradskih pokaza iz 5. travnja 2021. i 28. veljače 2023. predstavili su u tablici, koja je izražena u kunama radi lakšeg snalaženja.

image

Tablica cijena

Fmsdp-a/

- Analizom ove tablice može se vidjeti kako nekada cijela stipendija, ako je dobijete, mora otići na subvencioniranje jednostavnog prijevoza kako bi student mogao slušati predavanja. Takvih studenata koji studiraju na Sveučilištu u Zadru, prema podacima Sveučilišta za akademsku godinu 2022./2023., ima gotovo 500 - naglasili su iz Foruma mladih SDP-a.

- Na žalost nemaju svi studenti Zadarske županije mogućnost plaćati smještaj u Zadru te ovise upravo o prigradskom prijevozu koji, ne samo da nije sufinanciran, već je i njegov vozni red toliko rijedak da su studenti često primorani satima čekati kako bi se vratili svojim domovima - pojasnili su te dodali kako začuđuje odgovor Liburnije koja, za razliku od prošlog puta, tvrdi kako nitko ne sufinancira te pokaze dok općina Vrsi tvrdi da sufinancira.

- Tu se onda postavlja pitanje kako je moguće da dvije institucije koje međusobno surađuju daju oprečne odgovore. Konkretan prijedlog Foruma mladih SDP-a Zadarske županije je da se svi prigradski pokazi studenata Zadarske županije koji studiraju na Sveučilištu u Zadru financiraju u potpunosti od strane općina ili u suradnji sa županijom. Međutim, pozdravljamo i bilo koji drugi vid sufinanciranja tih pokaza koji bi smanjio financijsko opterećenje studenata i njihovih roditelja - zaključili su na konferenciji. 

29. travanj 2024 12:20