StoryEditorOCM
FotoreportVOJNI POLIGONI

Završila trenažna i bojna gađanja postrojbi Protuzračne obrane u Kninu i Benkovcu

Piše MORH
5. ožujka 2021. - 17:50
Na vojnom poligonu ”Josip Markić” u Kninu u razdoblju od 1. do 5. ožujka 2021. godine, provedena su trenažna gađanja ciljeva u zračnom prostoru na imitator zračnog cilja s lakim prijenosnim raketnim sustavima ”Strijela 2-M”. Također, na istom poligonu, u petak, 5. ožujka Samohodna topnička bitnica P PZO provela je i bojna gađanja ciljeva na zemlji sa lakim topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm |Hrvatska Vojska

Na vojnom poligonu „Josip Markić“ u Kninu u razdoblju od 1. do 5. ožujka 2021. godine, provedena su trenažna gađanja ciljeva u zračnom prostoru na imitator zračnog cilja s lakim prijenosnim raketnim sustavima „Strijela 2-M“. Također, na istom poligonu, u petak, 5. ožujka Samohodna topnička bitnica P PZO provela je i bojna gađanja ciljeva na zemlji sa lakim topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm.

Naime, Raketna bitnica Pukovnije PZO-a provela je trenažna gađanja sa pripadnicima P PZO-a, raketnom bitnicom PZO Gardijske mehanizirane brigade, pripadnicima Hrvatske ratne mornarice i polaznicima obuke za dopunsko osposobljavanje „Poslužitelja lakih prijenosnih raketnih sustava PZO“ iz sastava Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga.

Na strelištu „Lisičić“ u Benkovcu u razdoblju od 1. do 4.ožujka 2021. godine Samohodna topnička bitnica Pukovnije protuzračne obrane provela je trenažna gađanja na radio vođenu maketu zrakoplova (RVMZ) s lakim topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm. Pripadnici Vojno obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pružili su potporu djelatnicima trenažne desetine Pukovnije protuzračne obrane pri upravljanju RVMZ-om.

Riječ je o trenažnim gađanjima topničkim i raketnim sustavima ciljeva u zračnom prostoru te bojnim gađanjima ciljeva na zemlji s lakim topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm postrojbi Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, a sve u sklopu priprema za provedbu najstarije vojne vježbu Hrvatske vojske “ŠTIT 21“.

Voditelj trenažnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na imitator zračnog cilja s lakim prijenosnim raketnim sustavima „Strijela 2-M“ bio je zapovjednik Raketne bitnice P PZO natporučnik Josip Čulina., dok je voditelj gađanja pri provedbi trenažnih i bojnih gađanja s lako topničkim oružjem na radio vođenu maketu zrakoplova bio je zamjenik zapovjednik Samohodne topničke P PZO bitnice satnik Predrag Franić.

Zapovjednik Raketne bitnice P PZO natporučnik Josip Čulina ocijenio je da su trenažna gađanja protekla u redu, a rukovatelji paljbe, poslužitelji na prijenosnom raketnom sustavu su uspješno uvježbali postupke u pripremi sustava za gađanje i postupke potrebne za provedbu bojnih gađanja.

Zamjenik zapovjednika Samohodne topničke bitnice P PZO satnik Franić ocijenio je da su trenažna i bojna gađanja protekla u redu, rukovatelji paljbe, ciljači na protuzračnom topu i posluge na oružjima su uvježbali postupke u pripremi sustava za gađanje i postupke potrebne za provedbu bojnih gađanja.

Postupke uvježbane tijekom trenažnih gađanja posade lakih topničkih oružja BOV 3 20/3mm primijenile su s uspjehom u provedenim bojnim gađanjima ciljeva na zemlji uz primjenu i poštivanje svih mjera sigurnosti i zaštite.

31. svibanj 2024 20:45