StoryEditorOCM

Zapušteni talijanski bunker dobio novi sjaj: na Vidikovcu uređen park sa šetnicom i modernim klupama

Piše Zadarski.hr
10. veljače 2022. - 08:41

Desetljećima zapušten talijanski bunker na zadarskom Vidikovcu, za koji su donedavno znali samo slučajni prolaznici i zaljubljenici u vojne povijest, zadnjih mjesec dana proživljava novu mladost.

Upravo ta podzemna utvrda, jednostavnog naziva C-47, prvi je bunker na zadarskom području koji se obnavlja u sklopu velikog europskog projekta “REVIVAL”.

Na zelenoj zoni s vidikovcem već je napravljena šetnica u dužini od 180 metara, očišćen je do sada zatrpani ulaz u podzemni labirint međusobno povezanih tunela, postavljene su moderne, kamene klupe, punktovi za odmaranje.

Bunker na Vidikovcu s kojeg puca pogled na cijeli grad, uskoro će postat multifunkcionalni, prezentacijski izložbeni prostor za manja događanja s interaktivnim video zidom gdje će zainteresirani dobiti sve informacije o fortifikacijskom sustavu po cijelom gradu, kao svojevrsnoj polazišnoj točki za novu turističku turu koja se u kružnom obliku proteže od Vidikovca, preko Musapstana, Crnog, Križa i Dračevca. Potencijal za vojni turizam postoji, samo ga je trebalo osmisliti i organizirati.

02. lipanj 2024 02:04