StoryEditorOCM
FotoreportDOM NA KOTAČIMA

Kakav prizor: dvadesetak kampera odlučio ‘odmoriti‘ usred grada jer - mogu...?

Piše Zadarski.hr
15. svibnja 2022. - 17:12

- Kada bi kampiranje po parkiralištima postalo praksa, onda bi isto tako mogli i konji i traktori voziti po zagrebačkim ulicama i parkirati gdje hoće ako plate parking. Ako se ta praksa nastavi, svake će ih godine biti sve više i više, a parkirališta će se pretvoriti u kampirališta - komentirao je jedan sugrađanin koji je danas prolazio pored čak 20-tak parkiranih, mahom francuskih, kampera na prakiralištu ispod Muraja, točnije na Liburskoj obali.

Neki su pak našli mjesta i na Obali kralja Tomislava. 

Prema informacijama koje smo pronašli, kampere može kazniti Turistička inspekcija u čijoj je nadležnosti nadgledanje kampiranje na površinama koje se ne smatraju kampom, kao i komunalni redari koji brinu o pravilima gradskog parkinga, a to u ovom slučaju mogu biti tvrtka "Obala i lučice" ili pak Hrvatske ceste, ovisi tko ima koncesiju. 

Ispada da je ipak cijela priča s kampiranjem neregulirana na državnoj razini, što se može vidjeti iz raznih primjera kojima smo svjedoci zadnjih nekoliko godina kad turisti parkiraju gdje god ima slobodnog mjesta. Makar ono bilo i nasred plaže.

Gdje možete kampirati, a gdje parkirati kamper?

Postoji razlika između parkinga i kampiranja pa čak i između ove posljednje aktivnosti i slične, ali ne identične, prenoćenja. 
Uobičajeno je da svoj autodom možete parkirati na bilo kojem od mjesta za parkiranje. Osim ako nije izričito zabranjeno, ono ne prestaje biti vrsta vozila i stoga ima ista prava i dužnosti kao i ostali.

Istina je da postoje različite vrste autodoma. Možete imati mali tip Campera ili veći sličan malom kamionu. U potonjem slučaju imat ćete ista ograničenja kao i druga teška vozila. Primjerice, postoje gradovi koji im ne dopuštaju da kruže u centru ili da se parkiraju na svojim ulicama. U takvoj situaciji nećete to moći učiniti ni sa svojim autodomom.

No, ako imate mali kamper, ne samo da možete parkirati na istim mjestima kao i automobile, već i u njima možeš prenoćiti. Međutim, morat ćete poštovati neka pravila. To uključuje neometanje pogleda na spomenike ili kruženje drugih vozila i izbjegavanje buke.

U svakom slučaju, ono što je zabranjeno je kampiranje na ovim mjestima.

20. travanj 2024 13:44