StoryEditorOCM
ForumPROGNOZA

Za Božić je bilo natprosječno toplo, već danas nam je bura u kostima i snijeg se bijeli na Mosoru i na vrhovima brojnih planina. A ‘šta zovu‘ za Novu?

Piše Helena Lovrić
26. prosinca 2020. - 16:45

Umjesto Bijeli, Božić je u većini države bio kišovit s iznadprosječnim temperaturama, što će se uz osjetno zahlađenje zadržati i u danima koji su pred nama. Prognostički, možemo reći da nam fotofiniš ove neuobičajene godine donosi vrijeme u skladu sa sentimentom mnogih - neka samo što prije prođe.

Već sada se bijele vrhovi planina, a naš fotoreporter Tom Dubravec donosi i snimke prvih pahulja nošenih mosorskom burom, koje je snimio na najvišem dijelu Splitu, u Gornjem Sitnu.

Vikend nam tako donosi “zimskije” vremenske uvjete i najavu da ćemo kraj 2020. u Dalmaciji dočekati uz novi kišni val sa sjevera i jačanje bure te pad temperatura. Početak posljednjeg tjedna u godini donosi izraženu južinu i obilno kišovite dane, s povremenim vedrim razdobljima posebno nadolazećeg utorka koji, kako navodi DHMZ u prvom dijelu dana donosi vedro i sunčano vrijeme.

Nakon vikenda s djelomičnim razvedravanjem, možemo očekivati slabljenje bure i još malo zaostale kiše u Dalmaciji. No, novo naoblačenje kreće već od ponedjeljka poslijepodne s jakim i olujnim jugom.

Bit će tu do srijede dva ili tri uistinu izražena oborinska vala, a pritom ne bi trebala iznenaditi ni mjestimična grmljavina.Možemo očekivati umjereno i pretežno oblačno vrijeme, uz kišu i pokoji izraženi pljusak. Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura u slabljenju, a poslijepodne u okretanju na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar i jugo.

Temperatura zraka kretat će se od najnižih od 4 do 9, a najviših uglavnom između 6 i 11 stupnjeva Celzijusa.Zaobalje, osobito uz granicu s Bosnom i Hercegovinom očekuje susnježica i snijeg, a nadamo se i zimska idila koju donose prve snježne pahulje.

Razmjerno toplo, umjereno oblačno i uz povremene pljuskove trebali bismo uploviti i u novu 2021. godinu, što mrsi mnoge planove za intimne proslave na otvorenom i čak i prognostički - poziva nas da na proslave u toplini i sigurnosti vlastitih domova.

20. travanj 2024 07:09