StoryEditorOCM
ForumSRAMOTA DORH-a

Vrhovni sud tek 15 godina nakon ubojstva Pukanića i Franjića rekao da atentat ima elemente terorizma

Piše Vijesti SD
2. siječnja 2024. - 20:01

Vrhovni sud je, 15 godina nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, rekao da atentat u centru Zagreba autobombom 2008. godine ima elemente terorizma - piše RTL Danas.

U rješenju su napisali da je riječ o obliku nasilja poduzetim s ciljem zastrašivanja i izazivanja straha. Također su uzeli u obzir način ubojstva - autobombom na javnom mjestu gdje je mogao stradati veći broj ljudi.

Riječ je o postupku u kojem je obitelj Nike Franjića tražila odštetu prema Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata.

Godine 2017. taj je zahtjev Županijski sud u Rijeci odbacio tvrdeći da nije riječ o terorizmu. Sada će o zahtjevu morati odlučivati ponovno.

- To je odluka koja ispravlja stvari koje su temeljito pogrešno bile percipirane od strane DORH-a koji je sam pridonio tome da Županijski sud usvoji taj sramotni zaključak i kaže da smatraju da nije bio akt terorizma. Podloga za takvu sramotnu viziju tog događaja dolazi iz DORH-a koji je napisao da oni smatraju da se taj atentat dogodio tako da nije imao za namjeru uznemiriti veći broj ljudi - poručio je Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala - piše RTL Danas.

27. travanj 2024 19:56