StoryEditorOCM
ForumPROCURILA SNIMKA

Užas u osječkom domu - djeca plaču, odgojiteljica vrišti: ‘Kravo glupa, začepi gubicu, dobit ćeš po pi***!‘

Piše Nikola Patković/JL
10. srpnja 2023. - 21:23

Vulgarne uvrede upućene djeci, smještenoj u Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje u Osijeku, a koje je u obliku audio zapisa objavio portal Telegram, predmet su inspekcijskog nadzora Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ali i izvida od strane PU osječko-baranjske, kojoj je ovaj slučaj također prijavljen. Na snimci se, između ostalog, čuje kako odrasla ženska osoba, a po svemu sudeći riječ je o odgojiteljici u Klasju, djecu, štićenike Centra koja u pozadini nepodnošljivo plaču, vrijeđa najgrubljim mogućim izričajem.

”Manijače glupi”, ”krava si glupa, zajebavaš”, ”ti si glupan, j.... ti mater, onu kurvu’’, ”marš van”, ”dobit ćeš po p....”, ”začepi gubicu’’... Snimku je načinila majka jednog djeteta koje je smješteno u Klasje i to nakon što su ona i njezin nevjenčani suprug nazvali telefonom Centar u osječkoj Ružinoj ulici kako bi provjerili kako je njihovo dvoje djece, jedno u dobi od tri i drugo od pet godina, koji su im privremeno oduzeti i smješteni u Klasje. Nakon što je netko podigao slušalicu u Centru, njih su dvoje čuli plač i galamu, pa su odmah poziv stavili na zvučnik i uključili snimalicu na drugom mobitelu kako bi snimili ovu groznu situaciju. Bilo je to sredinom lipnja. Odmah su o svemu obavijestili nadležne institucije, pa i samo Klasje, piše Jutarnji list. 

- Odmah po saznanju o ovom događaju, poduzeli smo sve moguće mjere koje smo kao ustanova mogli pokrenuti. O samoj autentičnosti snimke ne mogu govoriti i o njoj će odlučivati nadležne službe, ali moram naglasiti da u Klasju apsolutno osuđujemo svaki oblika nasilja. O razlozima također ne mogu i ne smijem govoriti, a po rješenju inspekcije postupit ćemo dalje kako bude potrebno. Želim reći i da je to izolirani slučaj u našoj ustanovi – kazao je Vedran Škugor, ravnatelj Centra Klasje, kojega smo upitali i što je trenutno sa zaposlenicom sa sporne snimke.

- Ona trenutno ne radi, ali ne mogu komentirati u kojem je trenutno radnom statusu – kazao je Škugor. Nešto više o tome rekli su iz nadležnog Ministarstva, koje je 7. srpnja provelo izvanredni inspekcijski nadzor o ovom slučaju.

‘‘Nakon provedenog nadzora, potvrđeni su navodi iz zaprimljene obavijesti. Utvrđeno je kako je ravnatelj Centra, kao predstavnik poslodavca, nakon dobivenih saznanja o neprimjerenom ponašanju djelatnice poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu i izrekao pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa. Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva će poduzeti odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti. Konkretno, obavijest o utvrđenim činjenicama će se dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj Komori, te narediti poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi,‘‘ odgovorili su nam iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

28. travanj 2024 06:17