StoryEditorOCM
ForumPRIVOĐENJE

Uhićeni suci koje je optužio Mamić i poduzetnik, jednog pronašli u stanu prijateljice Nataše: u tijeku velika akcija USKOK-a, pod istragom još osoba

Piše JL
9. lipnja 2021. - 08:57

NOVO

11:18 - Osim pretrage domova privedenih sudaca, u prijepodnevnim satima obavljena je i pretraga njihovih ureda na Županijskom sudu u Osijeku.

11:01 - Fotoreporter Cropixa Vlado Kos snimio je uhićenje suca Darka Krušlina. Pogledajte snimku uhićenja:



10:26 - Policijski istražitelji maloprije su izveli suca Vekića iz zgrade u kojoj stanuje njegova prijateljica Nataša koja se također često spominje u Mamićevim optužbama protiv osječkih sudaca, a gdje i sudac Vekić, čini se, često boravi.

Odveli su ga u podrumske prostorije zgrade jer su očito i tamo trebali obaviti pretragu, a nakon toga su navratili u zgradu gdje još uvijek borave. Krušlin, Kvesić i Tadić su privedeni i odvedeni iz svojih domova.

10:00 - Kako javlja novinar Jutarnjeg Nikola Patković, policijska vozila se još nalaze uvijek pred kućama sudaca Vekića i Krušlina u Osijeku.

image
Na fotografiji: policija odnosi dokazne materijale iz kuće suca Darka Krušlina
Vlado Kos/Cropix

9:53 - Nekoliko minuta prije 10 sati priopćenjem se oglasio USKOK.

- Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo, poručeno je iz USKOK-a.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Uskok i policija rano jutros krenuli su u akciju uhićenja osječkih sudaca koje je za korumpiranost u svojoj izjavi prozvao osuđeni bjegunac Zdravko Mamić.

Na temelju Mamićeve izjave, ali i drugih materijala koji su prikupljeni tijekom posljednjih mjeseci policija je po nalogu Uskoka uhitila trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku Zvonka VekićaDarka Krušlina i Ante Kvesića te poznatog osječkog poduzetnika Dragu Tadića, javlja Jutarnji list.

Istraga se navodno pokreće protiv još nekih osoba.

Odvjetnik Darka Krušlina Ljubo Pavasović Visković potvrdio nam je da je policija jutros oko 6 sati upala u dom njegova klijenta u Osijeku i da je u tijeku pretraga.

Mamić ispitan u BiH

Zdravka Mamića prošlog su mjeseca u kantonalnom su tužiteljstvu u Livnu ispitivali o optužbama, među ostalim i na račun sudaca koje je u listopadu dostavio Uskoku na USB sticku, a potom ponavljao na konferenciji za novinare u Mostaru i na društvenim mrežama nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu. On je optužio više sudaca Županijskog suda u Osijeku da su od njega tražili novac te da im je plaćao mito.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću kao prvooptuženom u aferi izvlačenja novca iz Dinama, pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Zdravko Mamić ranije je kazao da želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH, gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.

Teške optužbe na konferenciji za novinare u Mostaru

Podsjetimo, dan nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Zdravko Mamić održao je konferenciju za novinare u Mostaru. Tijekom obraćanja Mamić se obračunao i s brojnim drugim sucima koje je optužio za primanje mita. Mamić je na presici ustvrdio da je svima njima plaćao kako bi mijenjali presude ili utjecali na njegov slučaj, piše Jutarnji.

Mamić je zatim ustvrdio da je sucu osječkog Županijskog suda Zvonku Vekiću predao 500.000 eura koje je ovaj, prema Mamićevim tvrdnjama, trebao podijeliti s Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem.

- Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući novu godinu, izjavio je Mamić.

Tvrdi i da je Vekić u nekoliko navrata bio kod njega u BiH, a u Širokom Brijegu se s jednim od tih sudaca "dogovarao kako će se osloboditi moja presuda i neće potvrditi druga optužnica". Izjavio je i kako su ti isti suci uredno dolazili na utakmice Dinama i hrvatske reprezentacije.

'Stavio sam sat na ruku suca Krušlina'

- Sjećam se jedne prilike prije nego što mi je počelo prvo suđenje, igrala je reprezentacija utakmicu kad mi je došao jedan djelatnik na osiguranju i rekao da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku Ljubo Pribić želi doći do mene. Rekao sam da ga puste, on mi je prišao i rekao da bi me htjeli upoznati suci iz Osijeka koji će mi suditi u postupku. Mi smo se u toj loži izbijali od alkohola, družili se satima, gdje sam u jednom momentu ovaj sat skinuo s ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek. Postoje svjedoci. Radi se o satu 20 i nekoliko tisuća eura. Reći ćete - kako sam mu dao sat, a sad mašem njim. Kad sam kasnije došao na sud, Pribić me potražio u panici i rekao da je Krušlin poručio da ima drugih načina da se zahvališ i vratio sat jer je nekoliko osoba vidjelo predaju sata, tvrdi Mamić dodajući da im je organizirao ljetovanja u Pirovcu i Rovinju.

Sve ove informacije, tvrdi Mamić, dostavljene su DORH-u, ali ne zna u kojoj je fazi taj predmet.

Zatim je ispričao svoju verziju događaja koji su se zbili u vikendici u mjestu Buševec pored Velike Gorice koja je u vlasništvu Željka Dolačkog.

- Slavili smo godišnjicu braka gospodina Miljevića i njegove supruge kad su nepozvani tada došli Zoran Vekić, Drago Krušlin, Ljubo Pribić, vozač koji ih je vozio i plus još jedan gospodin čije ime ću za sada zadržati. Došli su nepozvani, pjevali s nama, plesali s mojoj ženom, ljubili se s njom, Krušlin joj je pokazivao poruke koje je razmjenjivao sa svojom ženom... Skoro sam ga prebio jer sam ga pitao kako može sudjelovati u mom progonu. Rekao mi je da me voli i da želi biti moj prijatelj i zato je tu, ali da se boji da će me morati suditi. Rekao sam mu 'zločinče, kako te nije sram da mi to u lice govoriš'. Čime ćeš me osuditi!?' Uhvatio sam ga za prsa pa su me sudac Vekić i ostali gosti skidali kad sam ga uhvatio za prsa, ispričao je Mamić.

Mamić je za primanje mita optužio i suca visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nediljka Bobana.

- Imam sve dokaze protiv tih lopova i kriminalaca. Ima još i drugih. Predsjednik suda Zvonko Vrban je najveći kriminalac koji će kad tad biti smijenjen, kazao je Mamić.

16. travanj 2024 02:10