StoryEditorOCM
ForumPROSINAČKA TUGA

Ugostitelji na rubu: Budemo li zatvoreni i za Božić ne piše nam se dobro. Već sam se morao zahvaliti devetorici ljudi

Piše Ana Franić/SD
1. prosinca 2020. - 08:00

Ugostiteljski objekti ponovno su od ovog vikenda stavili ključ u bravu, a građani se za ispijanje omiljenog crnog napitka snalaze na sve moguće načine. Prema mjerama koje su na snazi, svi ugostiteljski objekti zatvoreni su do 21. prosinca, a što će dalje biti, ovisi o epidemiološkoj situaciji. 

Frane Krnić, vlasnik restorana "Stari Mornar" te kafića "Borsalino" i "Cube" iskreno nam priznaje da ne zna kako će dalje.

- Nemam predodžbe što i kako dalje, sve će ovisiti o mjerama. U listopadu sam imao pad prometa 38,9 posto, a za studeni će biti oko 55 posto. Početkom mjeseca, nažalost, morao sam se zahvaliti devetorici ljudi. Vidjet ćemo kako će država dalje reagirati na ovu situaciju - govori nam Krnić.

Dodaje kako je u svemu ovome, najgore reagirao Grad Split.

- Grad Split po tom pitanju nije napravio ništa. Od ožujka sam morao u dva navrata smanjivati baštu i s 30-ak sjedećih mjesta došao sam na 10. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara se ne javlja za ništa, nikakvih poticaja nema.

Drugi gradovi se trude pomoći koliko god mogu u ovoj situaciji, a Grad Split je reagirao ispod svih kriterija. Ne znam što će i kako biti dalje ni dokad će ovo trajati, ali pitanje je i dokad će država moći sve skupa izdržati -, objašnjava nam Krnić.

Ističe kako je održavanje hladnog pogona skupo te kako jedino trenutno rješenje vidi u tome da dobije nekakav kredit po povoljnijim uvjetima kako bi riješio novonastalih dugova, ali i to je upitno.

- Država daje potpore za radnika ako je pad prometa veći od 40 posto. Primjerice, za mjesec listopad meni je pad prometa iznosi 38,9 posto i zbog tih niti jedan i pol posto nisam dobio potpore.

Neki su znali zatvarati lokale na par dana kako bi došli do odgovarajućeg pada prometa, ali ja nisam to želio i zato sam izgubio plaće svih radnika, mirovinsko, zdravstveno i to je skoro 200 tisuća kuna - navodi naš sugovornik.

U mjesecu prosincu inače nisu znali gdje bi prije od posla, a ove je godine nažalost - ključ u bravi.

- Prosinac je uvijek bio ludilo, održavale bi se fešte, dolazili bi tamburaši, tvrtke bi imale svoje domjenke i slično, ali ove godine od toga ništa. Nekako te i veljača malo pogurne s Valentinovom, pa nakon toga Dan žena, uvik bi se nešto događalo. Ove godine u zadnje vrijeme bolje su mi radili kafići nego restoran. Vidjet ćemo što će biti - za kraj nam kaže Krnić. 

Težinu situaciju u kojoj su se našli ugostitelji, potvrđuje nam i Duje Kačunić, direktor F-grupe pod koju spadaju objekti "Plava kava", "Terminal F", "Beach&Booze" te "Fabrique Pub".

- Mi u ovom trenutku ovisimo o potezima države, jer su se svi naši dosadašnji izvori prihoda i zalihe iscrpili. Tijekom ovog razdoblja prihvatili smo sve mjere koje su se donosile, radili smo kraće nego inače, smanjili smo broj stolova, ma sve što je bilo potrebno, ali u momentu kada nam je zabranjen rad, mi jednostavno više nemamo izvora kojim bi mogli nadomjestiti sve troškove, objašnjava nam Kačunić.

image
Duje Kačunić
Duje Klarić/Cropix

Dodaje kako za sve radnike primaju potpore zbog velikog pada prometa te kako ih bez toga jednostavno ne bi mogli zadržati. 

- Naši fiksni troškovi su ogromni, a sa zatvaranjem naših objekata mi jednostavno nemamo načina kako doći do ikakvih prihoda. Mi izlaza nemamo. Osim ljetnih mjeseci odnosno sezone, prosinac je uvijek bio mjesec kada bismo radili punom parom i mjesec koji zapravo izvlači siječanj, veljaču i ožujak.

Ako nemamo to, ne možemo izvući ni ta tri mjeseca. Pitanje je hoćemo li uopće imati Badnjak, Božić i Novu godinu. Ako i tada budemo zatvoreni iskreno se bojim kako će dalje sve funkcionirati. U ovom se scenariju nikome od nas ne piše dobro - iskreno će Kačunić.

Ljuti ga i apsurdnost donesenih mjera jer kako kaže "u tom području logike nema".

- Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti bez obzira imaju li oni štekate ili ne, a s druge strane vrata shopping centara su širom otvorena. U školu svi mogu, ali na treninge na otvorenom ni čuti. Jednostavno nema logike - ističe Kačunić.  

Dodaje kako država mora imati sluha za ugostitelje, inače ih "neće više biti".

- Primjerice, pod hitno se mora smanjiti PDV, koji je u Hrvatskoj daleko najveći kada se uspoređuje s ostatkom Europe. Ako nas ovakvi porezi dočekaju onog momenta kada i ako otvorimo, neće biti dobro. Mi smo, nažalost, jedni mali pijuni koji čekamo pomoć, ali u omjeru u kojem će se dogoditi, vjerojatno neće biti dovoljna.

Prosvjedi ugostitelja će se sigurno nastaviti na nacionalnoj, a i na županijskoj razini, jer je to jedini način da pokušamo aktivirati državu da razumije situaciju u kojoj se nalazimo - zaključuje.

image
Nikola Vilić/Cropix
23. travanj 2024 17:50