StoryEditorOCM
ForumIZNENADNA SMRT

U tjedan dana od srčanog udara preminula čak trojica mladih nogometaša, među njima i 23-godišnjak iz Hrvatske; kardiologinja objašnjava zašto

Piše Anita Belak Krile/SD
27. prosinca 2021. - 19:43
Nezaboravna scena u kojoj su Danski reprezentativci svojim tijelima od pogleda štitili Christiana Eriksena u njegovoj dramatičnoj životnoj borbi na terenuFriedemann Vogel/AFP

Nova smrt na nogometnom igralištu šokirala je jučer sportski svijet. Za vrijeme zagrijavanja za utakmicu omanske nogometne lige između „Muscata“ i „Al Suwaiqa“ pozlilo je nogometašu Mukhaledu Al-Raqadiju. Dvadesetdevetogodišnjak je doživio srčani udar i pao na travnjak. Pomoć mu je odmah ukazana i u kritičnom je stanju prevezen u bolnicu. Na igralištu su u šoku ostali igrači obiju momčadi, suci i treneri koji su u suzama iščekivali vijesti o Al-Raqadiju. Ubrzo je i stigla, mladić je u bolnici preminuo.  

Ovo je treći slučaj smrti mladih nogometaša od srčanog udara u svijetu protekloga tjedna. Jedna od tri iznenadne smrti zbila se i kod nas. Srce je izdalo mladog Marina Čačića, igrača trećeligaša Nehaja iz Senja, koji je preminuo samo nekoliko dana prije svog 24 rođendana. Marin se nije osjećao dobro na utakmici malonogometnog turnira u Gospiću. Izašao je iz igre, a potom se srušio dok je sjedio na klupi. Odvezen je u riječki KBC, no pomoći nije bilo. 

Zastoj rada srca bio je koban i za egipatskog golmana Ahmeda Amina koji je također preminuo prije nekoliko dana. Pozlilo mu je nakon treninga kad je u svlačionici pao u nesvijest. Klupski liječnici pokušali su spasiti igrača, no nisu uspjeli.

Svi se još vrlo živo sjećamo drame sa zadnjeg EURA-a kad se na utakmici između Danske i Finske, srušio 28-godišnji Christian Eriksen. Pred milijunskim tv  auditorijem, u zastrašujućoj sceni danski reprezentativac je zateturao i pao licem prema travnjaku te tako ostao nepomično ležati. Danski nogometaši vlastitim su tijelima okružili Eriksena kako kamere ne bi mogle snimati njegovo dramatično oživljavanje. Eriksen je nasreću preživio, no mnogi vrhunski sportaši prije i poslije njega, nisu. 

image
Christian Eriksen nakon oporavka u bolnici 

Srce je samo u posljednjih desetak godina na terenu izdalo stotinjak mladih i naoko potpuno zdravih nogometaša. Neki su igrali u nižim ligama kao naš Marin Čačić, a neki u prvoligašima.

Do prije 20 - 25 godina među nogometašima nije bilo toliko smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim problemima, a pogotovo ne među tako mladim igračima. Dio liječnika koji se bave istraživanjeme te problematike kao jedan od glavnih razloga navode  ekstremne fizičke napore kojima se nogometaši izlažu već od najranijih kategorija pa njihovo tijelo to jednostavno u nekom trenutku prestaje pratiti.

S time se slaže i splitska  kardiologinja dr. Duška Glavaš.  

- Iznenadna smrt sve nas šokira, posebno kad su u pitanju mladi sportaši. Definiramo je kao neočekivanu smrt od srčanog aresta, unutar sat vremena od početka simptoma kolapsa. Očekivamo da su sportaši potpuno zdravi, da vode zdrav način života, zdravo jedu, vježbaju, međutim brzi tempo uz sve više ciljeve koji se od njih traže u sportu, uzimaju svoj danak. Sportaši osobno, njihove obitelji, klub, treneri, menadžeri, svi oni očekuju i žele najbolje rezultate. Veliki je to pritisak, a ekstremni fizički napori mogu biti opasni jer organizam ne može biti uvijek spreman za isto – objašnjava nam dr. Glavaš, kardiologinja koronarne jedinice KBC-a Split.

image
Dr. Duška Glavaš 
Tom Dubravec/Cropix

Naša sugovornica podsjeća kako sportaši imaju redovite liječničke preglede i prije početka bavljenja profesionalnim sportom, te niz pregleda tijekom bavljenja sportom, no ipak nekad bolest ostaje neprepoznata i prođe ispod radara.

-To je zbog toga što očitovanja nekih bolesti nisu transparentna u trenutku pregleda – ističe kardiologinja. Kaže kako je pregled sportaša dosta detaljan i uključuje podatke o obiteljskoj anamnezi, dosadašnjim bolestima, klinički pregled, snimanje elektrokardiograma, ultrazvuk srca, ergometriju i spiroergometriju, nošenje holtera, a nakon temeljnih pretraga nekad je potrebno napraviti MSCT srca i koronarnih krvnih žila, kao i  MR srca i genetsko ispitivanje…

„U spriječavanju incidenta, najvažniji su preventivni pregledi, pravilan omjer aktivnosti, prehrane, i zdravog načina života, kao i izbjegavanje svakog napora tijekom upalnih bolesti – ističe dr. Duška Glavaš i navodi kako razlozi iznenadne smrti mogu biti stečeni i kongenitalni.

Ukazuje i koji su najčešći razlozi iznenadne smrti: 

- neprepoznati miokarditis različitih uzroka uključujući viruse (i koronavirus) uz maligne aritmije. Stoga je uvijek dobro ne trenirati ukoliko sportaš ima virozu.

- hipertrofična kardiomiopatija

- hipertrofija lijeve klijetke (neutvrđenih razloga)

- aortna stenoza

- abnormalnosti koronarnih krvnih žila (npr. "gracilne" krvne žile)

- rane aterosklerotske promjene koronarnih krvnih žila

- udarac u prsni koš (komocija srca, disekcija aorte)

- Marfanov sindrom uz rupturiranu aneurizmu aorte

- aritmogena displazija desne klijetke

- maligne aritmije (npr. centrikularna tahikardija, ventrikularna fibrilacija)

- neki lijekovi, toksini, stimulansi, droge. U temelju bolesti  mogu biti i genetski razlozi (kardiomiopatije, kanelopatije, bolesti vezivnog tkiva), a može se raditi i o kombinaciji navedenih razloga.

Dugi niz šokantnih smrti nogometaša


Duga je lista vrhunskih sportaša koji su u naponu snage doslovno 'srce ostavili na terenu'. Davne 1977. na utakmici između Perugije i Juventusa od srčanog udara preminuo je Renato Curi, po kojem danas stadion Perugije nosi ime. 

U novijoj povijesti svijet je šokirala smrt Marca-Viviena Foea, koji je tragično preminuo u lipnju 2003. godine kad su Kamerun i Kolumbija igrali Kup konfederacija. I stoper brazilskog Sao Caetana Serginho preminuo je na terenu na utakmici protiv Sao Paula. Uzrok je također bio srčani udar, a autopsijom je utvrđeno da je njegovo srce imalo 600 grama, dvostruko više od prosječnog ljudskog srca .

Ljubitelji nogometa nikada neće zaboraviti dramatične slike borbe nogometaša Seville za život njihova suigrača, španjolskog reprezentativca, Antonia Puerte, koji se u kolovozu 2007. usred utakmice protiv Getafea srušio na travnjak. Nasred terena pretrpio je srčani udar. Nakon što mu je ukazana pomoć, ustao je i odšetao u svlačionicu gdje je pretrpio drugi infarkt. Tri dana su se liječnici borili za njegov život, Puertino srce nekoliko je puta prestajalo kucati, na koncu je i preminuo. Imao je samo 22 godine.

I naš Bruno Boban tragično je preminuo na utakmici između Marsonije i Slavonije iz Požege nakon što se srušio na travnjak u 15. minuti utakmice.

Prije osam godine hrvatsku nogometnu javnost je šokirala vijest o smrti Ivana Turine. Bivši golman Dinama preminuo je u 33. godini života, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je u stanu u Stockholmu, u kojem je od 2010. godine igrao za AIK. Svega nekoliko mjeseci kasnije od posljedica srčanog udara umro je i nogometaš Alen Pamić (24), sin trenera Igora Pamića.

image
kardiologinja Duška Glavaš 
Tom Dubravec/Cropix
25. travanj 2024 04:07