StoryEditorOCM
ForumNEPOZNATI PRAH

U prijetećem pismu koje je dobio premijer Plenković prijeti mu se smrtonosnim kemijskim otrovom: ‘Za izdajnike jedan od lijekova je i novičok!‘

Piše PSD
17. listopada 2020. - 17:06

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je u središnjici stranke dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću.

Još uvijek se ne zna kakav je prah u poslanom pismu, no kako nam je potvrđeno iz Vlade tekst poruke koja je bila u omotnici završava riječima: „a za izdajnike jedan od lijekova je i Novičok“. Policija je izuzela omotnicu i provodi kriminalističku istragu, potvrdio nam je glasnogovornik Vlade Marko Milić. 

Kao što je poznato novičok je kemijski spoj koji je nastajao gotovo 15 godina u posebnom laboratoriju SSSR-a tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Pripadao je novoj vrsti otrova, organofosfatima, i pokazao se otrovnijim čak i od do tada najotrovnijeg VX-a.

Novičok izaziva lančanu proteinsku reakciju koja brzo može dovesti do smrti.

Kada je u britanskom Sulisburyju 2018. otrovan bivši dvostruki agent Sergej Skripal i, kao kolateralna žrtva njegova kći Julija, ime ovog nervnog otrova našlo se na naslovnicama svih medija na svijetu. Razlog tome bilo je i to što je udar ovim nervnim kemijskim otrovom bio prvi slučaj trovanja nervnim otrovom u zapadnoj Europi još od Drugog svjetskog rata.

Nakon što su njemački medicinski stručnjaci u tijelu ruskog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog pronašli tragove novičoka, priča se nanovo aktualizirala ove godine. Navaljnog su ruski liječnici jedva spasili, da bi ga potom nastavili liječiti njemački kolege, nakon što je Kremlj pristao Berlinu poslati Navaljnog u kritičnom stanju.

Baš kao što se može vidjeti u slučaju Navalnog, otrov blokira proizvodnju enzima kolinesteraza.

U metabolizmu je kolinesteraza važna za razgradnju neurotransmitera acetilkolina. Taj transmiter ima važnu ulogu prilikom buđenja ili za održavanje pažnje. Ukoliko se acetilkolin više ne razgrađuje, to dovodi do toga da živčani sustav počinje biti bombardiran nadražajima.

Plenkovića je danas nakon sastanka u HDZ-u potvrdio da je dobivao prijetnje.

- Da, bilo je proteklih dana nekoliko prijetnji, na policiji je da ih ispita. Nisu bile na razglednicama, one više nisu u modi - rekao je Plenković.

17. travanj 2024 18:20