StoryEditorOCM
ForumZA STOTINJAK EURA

Tko je sve lažirao ispravu o cijepljenju? Cure informacije, osim Cetinskog istragom navodno obuhvaćena i operna diva, vlasnik noćnog kluba...

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
30. rujna 2022. - 10:05

Obrazac je bio prilično jednostavan.

Zainteresirani bi se javio posredniku. Posrednik bi njegove podatke javio medicinskoj sestri. Ona bi, budući da je imala pristup zdravstvenom informacijskom sustavu o cijepljenju, unijela nove podatke. Prema kojima je dotična osoba bila cijepljenja. Iako, u stvarnosti, nije bila.

Na temelju tih podataka ta je osoba mogla dobiti EU digitalnu COVID potvrdu. I tako zaobići mjere koje je u jeku najžešće pandemije propisao stožer Civilne zaštite. A koje su propisivale da samo osobe s potvrdom da su cijepljene ili da su preboljele koronavirus mogu prisustvovati koncertima, sportskim događajima, kretati se po ustanovama, bolnicama ili putovati u inozemstvo.

Izigravali sustav

I tako, dok je većina građana strpljivo čekala u redovima za cijepljenje – slijedeći upute liječnika i računajući da tako rade najbolje za sebe, svoje bližnje i svoju okolinu – oni su izigravali sustav i ispod stola dobivali COVID potvrde. Posredniku su plaćali 100 ili više eura. Koje bi onda on dijelio s medicinskom sestrom koja je lažirala podatke u CEZIH-u.

Prevara je otkrivena u listopadu 2021.godine. Tada je medicinska sestra Petra R. (31) iz jednog zagrebačkog Doma zdravlja uhićena zajedno s 22-godišnjim prijateljem Ivanom Dž., koji je u čitavom poslu funkcionirao kao posrednik. Isprva, činilo se da je riječ o ograničenoj operaciji dvoje solo igrača koji su pokušali, mimo zakona, pravila i medicinske etike, sa strane nešto zaraditi.

No čim je predmet preuzeo USKOK, bilo je jasno da je riječ o sumnji u ozbiljno kazneno djelo korupcije, odnosno davanja i primanja mita u sastavu zločinačkog udruženja. Na meti im više nije bila šačica solo igrača, nego čitava horda od 243 okrivljenika za koje se, priopćio je u četvrtak USKOK, osnovano sumnja da su u razdoblju od srpnja 2021. do 15. studenoga 2021. na području Hrvatske, a u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti za sebe i za druge, udružili kako bi izdavali i dobivali lažne COVID potvrde. Njih 12 u srijedu je i uhićeno.

Dan kasnije USKOK je objavio da je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika. Istražitelji, naime, sumnjaju da se prvookrivljena medicinska sestra, zajedno s 11 suradnika-posrednika, povezala u zajedničko djelovanje radi omogućavanja izdavanja COVID potvrda potvrda necijepljenim osobama za novčanu naknadu.

- U cilju realizacije plana okrivljenici su međusobno podijelili zadatke koje će svatko od njih izvršavati, pa je tako prvookrivljena vršila upis necijepljenih osoba u informacijski sustav Ministarstva zdravstva CEZIH u koji se unose podaci o cijepljenju osoba protiv bolesti COVID-19, a na temelju kojih upisa cijepljene osobe ostvaruju pravo na izdavanje EU digitalne COVID potvrde – navodi USKOK.

image

Javna je tajna na da su Hrvatskom kružile lažirane COVID-potvrde

Tonći Plazibat/Cropix

Njezini suradnici su stupali u kontakt s necijepljenim osobama koje su bile zainteresirane da im se izda EU digitalna COVID potvrda iako su znali da nemaju na nju pravo jer nisu cijepljene. Sada su i oni uvršteni među u okrivljenike.

USKOK je, naime, ušao u trag neosnovano izdanim COVID potvrdama za 232 osobe. Među okrivljenicima su, prema podacima policije, 239 hrvatska državljana, tri državljanina Srbije i jednim državljaninom Kosova. Starost okrivljenika je između 21 i 84 godina, a istražitelji procjenjuju da je u ovom poslu ostvarena nepripadna imovinska korist od najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna, dok je drugookrivljeni zaradio 4.100 eura i 24.400 kuna.

Neslužbene informacije govore da među okrivljenicima ima i imena poznatih estradnjaka, poduzetnika i političara, od kojih neki tijekom pandemije nisu krili antivakserske stavove.

U javnosti se do sada sa te liste spominjao Tony Cetinski. Popularni pjevač je, međutim, novinarima je kazao da nije kupio lažnu COVID potvrdu. Tijekom pandemije Cetinski je na velikom prosvjedu protiv anti-korona mjera u rujnu 2020. godine bodrio publiku kao službeni DJ. Na prosvjedu iduće godine nisu sudjelovao.

Otkazao koncert

Javno je tvrdio da nije protiv cijepljenja i da ne negira bolest izazvanu koronavirusom. Javno je priznao da mu je i blizak prijatelj iz Italije umro tijekom pandemije, ali ne “od korone”, nego “sa koronom”.

Cetinski je otkazao i svoj koncert na prošlogodišnjem Adventu u Zadru jer su lokalne vlasti najavile da će poštovati sve mjere koje je propisao stožer Civilne zaštite. Između ostalih i da će na advetskom ulazu kontrolirati imaju li posjetitelji važeću COVID potvrdu ili ne.

- Ispričavam se ovim putem svim građanima Zadra zbog ove neugodne situacije, u koju smo došli zbog mjera koje su na snazi. Nikako ne želim dijeliti svoju publiku na cijepljene i necijepljene, niti bilo kako drugačije. Želio bih koncert bez podjela. Samo ljubav za sve. Stoga se nadam da ćemo uskoro održati koncert na kojem ćemo se svi moći družiti bez podjela - objavio je tada na svojem Facebook profilu Cetinski. 

Istraga protiv 243 osobe

Jutarnji list, pozivajući se na neslužbene izvore, piše kako su se u aferi s 232 lažne covid potvrde, osim Tonyja Cetinskog, našli i operna diva Lana Kos i vlasnik kluba Urnebes.

Zbog sumnji da su trgovali covid-potvrdama, Uskok je otvorio istragu protiv ukupno 243 osobe, predvođene Petrom R. (32), bivšom medicinskom sestrom u Domu zdravlja Zagreb - Zapad.

Među osumnjičenima za sređivanje potvrda su i pjevač Tony Cetinski, poznat po svojim antivakserskim stavovima, poznata hrvatska sopranistica Lana Kos, vlasnik narodnjačkoga kluba Urnebes Tomislav Kolarić te mnoge druge javnosti nepoznate osobe.

Policija i Uskok su, naime, kao organizatore grupe koja je sređivala potvrde osumnjičili ukupno 12 osoba - Petru R. koja je kao medicinska sestra imala pristup CEZIH-u, informatičkoj bazi podataka osoba cijepljenih od covida-19, te 11 posrednika koji su pronalazili zainteresirane osobe te od njih uzimali novac i podatke, a Rumiha bi potom za novčanu naknadu u CEZIH upisivala da su te osobe cijepljene u Domu zdravlja Zagreb - Zapad, omogućavajući im tako da dođu do covid-propusnica premda nisu bili cijepljeni.

Od ovih 12 osoba policija je u dogovoru s Uskokom uhitila njih 11, dok je uhićenje jedini izbjegao Kolarić koji se nalazi na službenom putu u inozemstvu. Ostale 231 osobe protiv kojih je Uskokova istraga otvorena korisnici su tih potvrda, a njih Uskok sve tereti za davanje mita.

- Nemam komentara - rekao je Tony Cetinski čije se ime, kako je objavio Jutarnji list, navodno nalazi na popisu osoba kojima je bivša medicinska sestra iz Doma zdravlja Zagreb - Zapad sredila lažne covid-potvrde.

Popularni pjevač, navodi dnevnik, nije previše zabrinut zato što se u novinama spominje među dvjestotinjak ljudi koji su preko posrednika došli do lažnih covid-potvrda. Glazbenik koji se tijekom pandemije protivio cijepljenju protiv korone sada medijima preporučuje da bi bolje bilo da se više koncentriraju na važnija zbivanja za naše društvo.

Cetinski je, sumnjaju istražitelji, do Rumihe došao preko vlasnika Urnebesa, Kolarića, te mu je dao neutvrđeni iznos novca kao naknadu za ishođenje potvrde, a od čega je Kolarić za upisivanje Cetinskoga u CEZIH Rumihi proslijedio 100 eura, piše novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković. (HINA)

19. travanj 2024 12:20