StoryEditorOCM
ForumCRNI NOTES

Tijelo je pronađeno na stijenama pokraj mora. Muškarac je bio gol, pun modrica, s metkom u glavi i prsima...

Piše Katarina Marić Banje
25. ožujka 2023. - 08:48

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

Na stijenama kraj mora na plaži Garma u Podgori u utorak 22. studenog 2005. godine nađeno je tijelo Gojka Vujčića (54) iz Makarske. Muškarac je bio bez odjeće, pun modrica, s ustrijelim ranama i prsima. Kako se ubijeni 54-godišnjak bavio trgovinom nekretninama i pozajmljivao novac uz kamate, policija je odmah pretpostavila da se radi o zločinu iz koristoljublja.

Tijelo je prevezeno na Odjel patologije u splitsku bolnicu.

- Žrtva ima dva metka u glavi i jedan metak u prsima. Osim vanjskih podljeva po tijelu ima i teške ozljede unutarnjih organa, nagnječenja te prijelome kostiju.

Navedene ozljede su od udarca ili pada s velike visine. Bio je živ kada je ostavljen na stijenama - kazao je stalni sudski vještak nakon obdukcije.

O vremenu ubojstva patolog se nije mogao izjasniti preciznije od raspona od 12 sati. Naime, pretpostavljalo se kako je tijelo nađeno dan nakon zločina te se zbog utjecaja atmosferskih prilika i slane vode nije moglo sa sigurnošću kazati kada je nastupila smrt.

image

Rt Garma kraj Podgore

Ivo Ravlić/Cropix

Meci kojim je ubijen bili su kalibra 6,35 mm. Tijekom očevida nije se istraživalo samo mjesto pronalaska tijela, već i okolica te su u masliniku na litici iznad plaže nađeni tragovi borbe i smaknuća.

Pretpostavljalo se kako je ubojica od žrtve opljačkao 20.000 eura koje je ovaj navodno imao kod sebe taj dan. Nije bilo neuobičajeno da Vujčić kod sebe ima veće količine novca.

Zbog toga, i posla kojim se bavio, bio je nepovjerljiv prema ljudima te su istražitelji bili sigurni da je morao poznavati osobu s kojom je otišao prema Podgori. Tjedan dana nakon pronalaska izmrcvarenog Gojka Vujčića uhićen je Milan Nikolić (29) iz Makarske.

’Izgubljeni’ pištolj

S ubijenim ga je povezivalo što je bio vlasnik mjenjačnice u kojoj je Vujčić u sefu čuvao novac za pozajmljivanje. Bili su u bliskim odnosima i privatno te su Makarani prepričavali kako je Gojko Vujčić bio gost na svadbi Milana Nikolića.

CRNI NOTES (15): Pljačka na Braču sa stravičnim krajem: ‘Silvija nije trebala umrijeti, htjeli smo samo uzeti novac za plaćanje dugova‘

Nakon kriminalističkog istraživanja prebačen je u Split i priveden istražnom sucu Županijskog suda u Splitu koji mu je odredio istražni zatvor. Do Milana Nikolića kao vjerojatnog počinitelja su došli kada je jedan mještanin sam došao u policiju i kazao kako je imao pištolj talijanske proizvodnje kalibra 6,35 koji mu je dao.

CRNI NOTES (14): Ubojita ljubav: priča s Hvara koja se povlači po sudovima, zaljubio se u deset godina stariju ženu pa nasrnuo na ujaka

- Jednom nisam imao novca za igranje ruleta te sam kod Nikolića založio pištolj i desetak metaka kako bih nastavio kockati. Kada sam poslije došao po pištolj, Nikolić mi je rekao da ga je izgubio.

Javio sam se jer sam čuo za ubojstvo Gojka Vujčića te da nije nađen pištolj kojim je usmrćen. Istim pištoljem sam vježbao gađanje u stari bojler - rekao je istražiteljima.

image

Gojko Vujčić ubijen je s tri metka, dva u glavu i jedan u prsi

Cropix

Inspektori su otišli s njim na mjesto gdje je vježbao gađanje te su uzeli čahure sa zemlje i zrna iz bojlera. Usporedbom sa zrnima i čahurama nađenim na mjestu ubojstva utvrđeno je da su ispaljeni iz istog pištolja.

Kada su Milana Nikolića pitali gdje mu je pištolj, rekao je da ga je dao Zlatanu Filipoviću (27) iz Beograda. Kako je jedan od svjedoka potvrdio kako je u Makarskoj vidio Zlatana Filipovića, kojeg je prepoznao sa slike, istraga se proširila i na njega.

Međutim, Milana Nikolića to nije oslobodilo sumnje jer je bilo još dokaza koji su ukazivali na njega. Indikativno je bilo i što je netom nakon ubojstva oprao vozilo iznutra u praonici. Par dana kasnije je opet došao i ponovno ga dao na pranje, unutarnje i vanjsko.

Problem je bio i što on nije imao čvrsti alibi za vrijeme zločina. Dodatno ga je teretilo i to što na svom mobitelu nije imao zabilježen niti jedan poziv u vremenu od 8.10 do 9.25 sati onog jutra za kada se pretpostavljalo Vujčić okrutno izmrcvaren i usmrćen.

Dokazi o nevinosti

Sve pisano uz razgovore s brojnim svjedocima o kretanju Gojka Vujčića s mještanima Makarske i obitelji, policija je rekonstruirala najvjerojatniji slijed događaja. Kobnog dana je Vujčić sjeo u automobil s Milanom Nikolićem te još tri osobe.

Vozilom su otišli prema Podgori gdje je u masliniku iznad plaže jedan od četvorice, nije utvrđeno koji, ispalio u Gojka Vujčića tri metka. Nakon toga su ga bacili s litice, a nakon pada je Vujčić još bio živ.

image

Milan Nikolić na suđenju na Županijskom sudu u Splitu

Josko Šupić/Cropix

Ubojice su ga skinuli golog i bacili mu odjeću u more te ga ostavili da umre na stijenama. Od svoje žrtve su uzeli novaca, ali istražitelji nisu mogli dokazati iznos o kojem se prvotno pričalo te se u nastavku postupka baratalo s deset puta nižom svotom.

CRNI NOTES (13): Marjanska grobnica za mladu Selenu: brat i sestra putovali su Europom i stigli u Split. Nikad je više nije vidio živu

Procijenilo se da je Gojko Vujčić imao kod sebe najmanje dvije tisuće eura, što u protuvrijednosti iznosi 15.000 tisuća kuna. Optužnica je podignuta protiv Milana Nikolića i Zlatana Filipovića te je na Županijskom sudu u Splitu provedeno suđenje.

Nikolića su dovodili iz istražnog zatvora, Zlatanu Filipoviću se sudilo u odsutnosti jer je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. Početkom listopada 2007. godine obojica su osuđena na po 15 godina zatvora.

CRNI NOTES (12): Brutalno smaknuće dvojice mladića kraj Trogira: ubojica je u njih iz pištolja ispalio 14 metaka na parkiralištu hotela

Niti mjesec dana nakon objave presude Zlatan Filipović se preko odvjetnika žalio na presudu. Poslao je dokaze o svojoj nevinosti, a na sud nije mogao doći jer se nalazio na liječenju zbog teške prometne nesreće, izjavio je u svojem pismu.

image

Faksimil teksta

SD

Kada je doznao da ga u Hrvatskoj traže, Filipović je odmah otišao na policiju u Beogradu k načelniku Odjeljenja za ubojstva Zoranu Đorđeviću od kojeg je zatražio da provede istragu, naveo je. Načelnik Đorđević mu je tada navodno kazao kako je čest slučaj da se odgovornost prebacuje na drugog te kako ga ne mogu obraditi na njegov zahtjev, jedino ako to zatraži hrvatska policija.

Nakon toga Filipović nije nikada dobio nikakav poziv od policije, izjavio je, ali je angažirao odvjetnika iz Splita i podnio žalbu Vrhovnom sudu. Splitskom sudu poslao je i svoju ovjerenu izjavu koju je dao na Općinskom sudu u Beogradu vezano za skrbništvo nad djetetom koje ima s bivšom suprugom, a koja je potpisana i ovjerena dan nakon ubojstva Gojka Vujčića.

Filipović smatra kako je to dokaz da nije mogao biti u Makarskoj u vrijeme ubojstva. Priložio je uz to i izjavu bivše supruge koju je ona dala i ovjerila na sudu u Nizozemskoj, jer se u međuvremenu s djetetom odselila u inozemstvo.

Njegova bivša supruga je bila kćer od strica Milana Nikolića, te su se tako njih dvojica i upoznali. Ona je izjavila kako je dva dana prije susreta na beogradskom sudu s bivšim mužem kontaktirala telefonom i kako je on u tom razdoblju bio u Beogradu.

Posebno je istaknula kako ga je njezin rođak Milan Nikolić vidio samo jedne prigode kada je došao na njihovu svadbu 2000. godine. Vrhovni sud je ukinuo osuđujuću presudu i naložio da se provede novo suđenje.

Ukinuta presuda

Kako su prema optužnici u zločinu sudjelovale još dvije osobe, kojima nije utvrđen identitet, smatrali su kako bi trebalo točno utvrditi tko je povukao okidač pištolja i ispalio smrtonosne hice u glavu Gojka Vujčića. Također su kazali kako se patolog treba izjasniti preciznije o vremenu smrti od raspona od 12 sati.

image

Faksimil teksta

Na drugom suđenju 2008. godine sudski vještak patolog je kazao da je smrt nastupila u večernjim satima. Kako je dosadašnji dokazni materijal ukazivao da se zločin dogodio u jutarnjim satima u optužnici je tako i navedeno te je ona morala biti izmijenjena.

Tako je otpao jedan od dokaza protiv Milana Nikolića, a to je nepostojanje poziva na njegovu mobitelu sat i pol vremena tijekom jutra. Također, za razliku od jutra za kada nije imao alibi, izjavio je da je večernje sate proveo u društvu supruge, što je ona potvrdila.

Unatoč tome je polovicom lipnja 2010. godine, na temelju drugih dokaza, ponovno osuđen na 15 godina zatvora dok se protiv Zlatana Filipovića odustalo od kaznenog progona. Nakon objave druge presude Milan Nikolić je bio ogorčen jer sudsko vijeće nije povjerovalo njegovoj supruzi koja je kazala kako je on bio s njom cijele noći, a vjerovali su bivšoj supruzi Zlatana Nikolića.

- Uništili ste mi život. Pogriješili ste kao i na prvom suđenju - ponavljao je u nevjerici vrteći glavom.

image

Tjeralica za Milanom Nikolićem

MUP

On je na drugo suđenje dolazio sa slobode jer je bio pušten iz istražnog zatvora nakon što je proveo u njemu maksimalan rok od pet godina. Iz istog razloga nije odmah odveden u istražni zatvor nakon objave presude, što je zakonski propisano kod kazni viših od pet godina zatvora.

Na odsluženje kazne je trebao otići kada dobije poziv od suca izvršenja, ako presuda postane pravomoćna. Vrhovni sud je potvrdio presudu u ožujku 2011. godine, te mu je splitski sud poslao poziv.

Kada se nije odazvao i došao u zatvor, policija je dobila nalog da Milana Nikolića silom dovede na odsluženje kazne, ali ga nisu našli na adresi stanovanja. On je umjesto na odsluženje kazne otišao preko granice s putovnicom koja mu je vrijedila do 2020. godine.

Stoga je u srpnju 2011. godine za Milanom Nikolićem raspisana međunarodna tjeralica, koja je još uvijek na snazi, kao što je on još uvijek nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

25. travanj 2024 16:22