stdClass Object ( [id] => 1171581 [title] => Svijet je dosad devet puta drhtao pred okidačem nuklearne katastrofe, kada pročitate koji sve razlozi mogu dovesti do toga, neće vam biti svejedno [alias] => svijet-je-dosad-devet-puta-drhtao-pred-okidacem-nuklearne-katastrofe-kada-procitate-koji-sve-razlozi-mogu-dovesti-do-toga-nece-vam-biti-svejedno [catid] => 305 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ruski predsjednik Vladimir Putin poduzeo je u nedjelju akciju dosad neviđenu nakon hladnog rata naredivši svojim snagama za nuklearno odvraćanje da budu u pripravnosti dok međunarodne napetosti oko ruske invazije na Ukrajinu rastu. Putin je na sastanku najviših dužnosnika prikazanom u nedjelju na državnoj televiziji rekao da je taj potez, koji znači da je nuklearno oružje zemlje spremno za lansiranje, bio odgovor na to što su sile NATO-a dale, kako je rekao, "agresivne izjave".

SAD je optužio Putina za "potpuno neprihvatljivu" eskalaciju i jasno stavio do znanja da će nastaviti svoju potporu Ukrajini, kao i kaznene mjere za Rusiju. Budući da je EU također najavila nove mjere bez presedana protiv Moskve, bilo je jasno da Putinov napad na Ukrajinu nije donio brzu pobjedu koju je očekivao, ali je umjesto toga dobio usklađen odgovor Zapada koji će potencijalno biti razoran za rusko gospodarstvo.

Kakogod, svijet se ponovo našao u bliskoj opasnosti od nuklearne katastrofe. Tijekom Hladnog rata, politika obostrano osiguranog uništenja između SAD-a i Sovjetskog Saveza - prikladno nazvana "MAD" - značila je da ako jedna nacija koristi nuklearno oružje protiv druge, tada bi jednak odgovor bio momentalno dodijeljen. U to vrijeme, građani svijeta bili su prisiljeni zadržavati dah jer su se supersile nekoliko puta opasno približile nuklearnom ratu.

Evo devet puta kada je svijet bio na rubu apokalipse - ali se povukao:

5. listopada 1960. – Mjesec se pogrešno detektirao kao projektili

Radar za rano upozoravanje brzo je postao jedan od najvažnijih alata u nuklearnom dobu. Američke radarske stanice izgrađene su diljem svijeta s nadom da će otkriti dolazeće sovjetske projektile, upozoravajući domovinu na napad i dopuštajući predsjedniku da formira odgovor.

Dana 5. listopada 1960. izdano je jedno takvo upozorenje s novoizgrađene radarske stanice za rano upozorenje u Thuleu na Grenlandu (sada nazvana Qaanaaq). Navodno su otkriveni deseci projektila, koji su, navodno, trebali stići do SAD-a za 20 minuta. Uslijedila je panika u sjedištu Sjevernoameričkog zapovjedništva zrakoplovne obrane (NORAD) u Coloradu i proglašena je najviša razina uzbune.

Drama je prekinuta kada se saznalo da je sovjetski premijer Nikita Hruščov u to vrijeme bio u posjetu New Yorku. Kasnija istraga pokazala je da je radar mjesec koji se diže iznad Norveške pogrešno shvatio kao sovjetske projektile.

---

image
AFP
---

24. studenog 1961. - Jedan prekidač uzrokuje mehanički kvar

Nešto više od godinu dana kasnije, sjedište Strateškog zračnog zapovjedništva (SAC) u Omahi, Nebraska, izgubilo je kontakt s radarskom stanicom Thule. Dužnosnici SAC-a tada su pokušali kontaktirati sjedište NORAD-a u Coloradu, ali je linija navodno bila mrtva.

Prije je utvrđeno da je vjerojatnost da će se komunikacija Thulea i NORAD-a prekinuti zbog tehničkog kvara vrlo mala, zbog čega je SAC vjerovao da je napad u tijeku. Cijelim snagama SAC-a za uzbunu je naređeno da se pripreme za polijetanje, ali kriza je izbjegnuta kada je američki bombarder uspio uspostaviti kontakt s Thuleom i potvrditi da napad nije u tijeku.

Kasnije je otkriveno da je jedan neispravan prekidač uspio isključiti sve komunikacije, čak i telefonske linije za hitne slučajeve, između SAC-a, Thulea i NORAD-a.

25. listopada 1962. - Medvjed zamalo 'zapalio' kubansku raketnu krizu

Kubanska raketna kriza je možda najbliže što je svijet ikada došao globalnom nuklearnom ratu. Četiri slučaja tijekom 13-dnevnog događaja posebno se ističu, a prvi se dogodio 25. listopada 1962. godine. Napetosti su već bile visoke tijekom krize, a američka vojska bila je postavljena na DEFCON 3; dva koraka od nuklearnog rata.

Nešto iza ponoći 25. listopada, stražar u centru za usmjeravanje sektora Duluth u Minnesoti vidio je figuru koja se pokušava popeti na ogradu oko objekta. Stražar, zabrinut da je lik sovjetski diverzant, pucao je na njega i aktivirao sabotažni alarm, što je upalilo alarme za zračni napad u svim zračnim bazama u tom području. Piloti na Volk Fieldu u susjednom Wisconsinu su bili u panici, jer su znali da se nikakvi testovi ili vježbe neće dogoditi dok je vojska na DEFCON-u 3.

Piloti su dobili naređenje da uđu u svoje nuklearno naoružane F-106A presretače, te su kretali niz uzletno-sletnu stazu kada je utvrđeno da je alarm lažan. Zaustavio ih je automobil koji je dojurio do aerodroma kako bi rekao pilotima da stanu. Ispostavilo se da je uljez bio medvjed.

---

---

27. listopada 1962. - Sovjetska podmornica gotovo lansira nuklearni torpedo

Dva su se slučaja dogodila na isti dan - 27. listopada 1962., vjerojatno najopasniji dan u povijesti. Ujutro 27. listopada, Sovjeti su oborili izviđački zrakoplov U-2F nad Kubom, ubivši njegovog pilota, uzrokujući eskalaciju napetosti na najvišu točku.

Kasnije je otkrivena sovjetska podmornica B-59 kako pokušava probiti blokadu koju je američka mornarica uspostavila oko Kube. Razarač USS Beale izveo je vježbu dubinskih bombi u pokušaju da se podmornica izvede na površinu. Kapetan B-59, Valentin Savitsky, smatrao je da je podmornica napadnuta i naredio je da se pripremi nuklearni torpedo za lansiranje na nosač zrakoplova USS Randolf.

Sva tri viša časnika na B-59 morala su pristati na lansiranje prije nego što se to dogodilo. Srećom, drugi zapovjednik B-59, Vasilij Arhipov, nije se složio sa svojim dvama kolegama te je uvjerio kapetana da ispliva na površinu i pričeka naredbe iz Moskve.

27. listopada 1962. - Američko zrakoplovstvo šalje nuklearno naoružane borce

Istog dana, piloti američkog ratnog zrakoplovstva zamalo su izazvali izbijanje Trećeg svjetskog rata iznad Beringovog mora, vodenog tijela između Aljaske i Rusije. Izviđački zrakoplov U-2 američkih zrakoplovnih snaga bio je na putu prema Sjevernom polu radi misije izviđanja zračnog prostora. Avion sa špijunskim planom je slučajno prešao u sovjetski zračni prostor i izgubio pojam o svojoj lokaciji, tako provevši 90 minuta u tom području prije nego što je skrenuo na istok kako bi ga napustio.

Pritom je najmanje šest borbenih zrakoplova MiG poslano da obore U-2 dok je bio na neovlaštenom putu. Strateško zračno zapovjedništvo, zabrinuto zbog mogućnosti gubitka još jednog U-2, poslalo je F-102 Delta Daggers naoružane nuklearnim projektilima zrak-zrak Falcon.

Nakon što je saznao za situaciju, ministar obrane Robert McNamara navodno je povikao "ovo znači rat sa Sovjetskim Savezom!" Predsjednik John F. Kennedy je, isto tako navodno, rekao da "uvijek postoji neki kurvin sin koji ne shvati upute." Srećom, F-102 nikada nisu naišli na MiG-ove, i otpratili su U-2 natrag na Aljasku.

---

image
Lou Benoist/ AFP
---

28. listopada 1962. - Radarski operateri su se zbunili zbog nepoznatog satelita

Dan nakon tih događaja, radarski operateri u Moorestownu, New Jerseyu, izvijestili su sjedište NORAD-a nešto prije 9:00 ujutro da su sovjetske nuklearne rakete na putu i da se očekuje da će udariti točno u 9:02 u blizini Tampe na Floridi.

Cijeli NORAD je odmah upozoren i natjeran da odgovori, ali navedeno vrijeme je prošlo bez ikakvih detonacija, zbog čega je NORAD odgađao sve akcije. Kasnije je otkriveno da su radarski operateri Moorestowna bili zbunjeni jer je postrojenje pokretalo testnu traku koja je simulirala lansiranje projektila s Kube kada se satelit neočekivano pojavio iznad horizonta.

Dodatni radari u tom trenutku nisu radili, a operateri Moorestowna nisu bili obaviješteni da je satelit ušao jer je postrojenje koje je obavljalo takve operacije bilo na drugim poslovima vezanim za situaciju na Kubi.

9. studenog 1979. - Trening vježba gotovo postaje stvarna

U 3:00 ujutro 9. studenog 1979., računala u sjedištu NORAD-a zasvijetlila su s upozorenjima da su tisuće nuklearnih projektila lansirane iz sovjetskih podmornica i da su krenule prema SAD-u. SAC je odmah upozoren i američke raketne posade bile su na najvišoj mogućoj razini pripravnosti, a nuklearni bombarderi su se pripremali za polijetanje. National Emergency Airborne Command Post, zrakoplov koji bi trebao primiti predsjednika tijekom nuklearnog napada kako bi se osiguralo njegovo zapovjedništvo nad nuklearnim arsenalom, je čak i poletio, iako bez predsjednika Jimmyja Cartera u njemu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski znao je da je predsjednikovo vrijeme za donošenje odluke negdje između tri do sedam minuta, pa je odlučio odgoditi to prenijeti Carteru kako bi bio potpuno siguran da postoji stvarna prijetnja. Prošlo je šest minuta krajnje zabrinutosti, a sateliti su potvrdili da nije bilo napada. Kasnije je otkriveno da je tehničar slučajno umetnuo traku za obuku koja simulira takav scenarij u jedno od računala.

Marshall Shulman, tada viši savjetnik američkog State Departmenta, navodno je, u sada deklasificiranom pismu koje je označeno strogo povjerljivim, rekao da “lažna upozorenja ove vrste nisu rijetka pojava. Postoji samozadovoljstvo u rukovanju njima što me uznemirava.”

---

image
Punit Paranjpe/ AFP
---

26. rujna 1983. - Sovjetski pukovnik stavlja svijet na kocku

Nešto iza ponoći 26. rujna 1983. sovjetski satelitski operateri u bunkeru Serpukhov-15 južno od Moskve dobili su upozorenje da je lansirana američka nuklearna raketa Minuteman. Kasnije su otkrivena još četiri projektila. Napetosti između SAD-a i Sovjetskog Saveza bile su zategnute ranije u mjesecu, kada su Sovjeti oborili let 007 Korean Air Linesa u blizini otoka Sahalina, ubivši svih 269 ljudi u zrakoplovu - uključujući američkog kongresmena Larryja McDonalda.

Zapovjednik bunkera Stanislav Petrov trebao je obavijestiti svoje nadređene o lansiranjima kako bi se mogao dati odgovarajući odgovor. Tadašnja sovjetska politika pozivala je na potpuni uzvratni udar. Znajući to, Petrov je odlučio ne obavijestiti nadređene. "Sve što sam trebao učiniti bilo je posegnuti za telefonom; podići izravnu liniju do naših najviših zapovjednika - ali nisam se mogao pomaknuti. Osjećao sam se kao da sjedim na vrućoj tavi", prisjetio se incidenta. On je zaključio da će, ako SAD napadnu Sovjetski Savez nuklearnim oružjem, poslati stotine projektila, a ne samo pet.

Ali Petrov nije mogao znati je li bio u pravu dok nije prošlo dovoljno vremena, do kada bi nuklearne bombe mogle pogoditi svoje mete, što je vjerojatno učinilo njegovu odluku najvećim kockanjem u ljudskoj povijesti. Nakon 23 minute potvrđena je Petrova teorija da je riječ o lažnoj uzbuni. Kasnije je otkriveno da je sovjetski satelit pogrešno shvatio sunčevu svjetlost koja se odbija od vrha oblaka kao projektile.

25. siječnja 1995. - Nuklearne brige ostaju i nakon Sovjetskog Saveza

Četiri godine nakon raspada Sovjetskog Saveza, prvi predsjednik Ruske Federacije Boris Jeljcin zamalo je započeo nuklearni rat. Ruski radar za rano upozoravanje otkrio je lansiranje projektila sličnih karakteristika kao projektil Trident koji je lansiran s podmornice u blizini obale Norveške.

Detektirana raketa je zapravo bila norveška znanstvena raketa Black Brant koja je bila u misiji proučavanja aurore borealis. Norveške vlasti obavijestile su Kremlj o lansiranju, ali operateri radara nisu bili obaviješteni. Jeljcin je dobio Cheget, rusku verziju nuklearne aktovke (ponekad poznat kao Nogomet) i šifre za lansiranje ruskog raketnog arsenala. U pripravnost su stavljene i ruske podmornice.

Na sreću, Jeljcinovo uvjerenje da je riječ o lažnoj uzbuni pokazalo se točnim, a ruski sateliti potvrdili su da nije bilo aktivnosti s američkih raketnih mjesta.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OVO JE DESETI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OVO JE DESETI? 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-28 18:51:27 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-28 18:52:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-28 18:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 425 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 305 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--forum [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Forum [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/28\/21099872.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/28\/21099864.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/28\/21099868.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/28\/21099870.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Lou Benoist\/ AFP","Punit Paranjpe\/ AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x687","hd_21099872_1920.jpg":"1920x1080","k_21099872_1280.jpg":"1280x1280","k_21099872_1024.jpg":"1024x1024","k_21099872_640.jpg":"640x640","k_21099872_480.jpg":"480x480","k_21099872_340.jpg":"340x340","k_21099872_220.jpg":"220x220","o_21099872_1280.jpg":"1280x858","o_21099872_1024.jpg":"1024x687","o_21099872_640.jpg":"640x429","o_21099872_480.jpg":"480x322","o_21099872_340.jpg":"340x228","o_21099872_220.jpg":"220x147","h_21099872_1280.jpg":"1280x854","h_21099872_1024.jpg":"1024x683","h_21099872_640.jpg":"640x427","h_21099872_480.jpg":"480x320","h_21099872_340.jpg":"340x227","h_21099872_220.jpg":"220x147","pp_21099872_1280.jpg":"1006x1280","pp_21099872_1024.jpg":"805x1024","pp_21099872_640.jpg":"503x640","pp_21099872_480.jpg":"377x480","pp_21099872_340.jpg":"267x340","pp_21099872_220.jpg":"173x220"},{"size0":"969x708","hd_21099864_1920.jpg":"1920x1080","k_21099864_1280.jpg":"1280x1280","k_21099864_1024.jpg":"1024x1024","k_21099864_640.jpg":"640x640","k_21099864_480.jpg":"480x480","k_21099864_340.jpg":"340x340","k_21099864_220.jpg":"220x220","o_21099864_1280.jpg":"1280x935","o_21099864_1024.jpg":"1024x748","o_21099864_640.jpg":"640x467","o_21099864_480.jpg":"480x350","o_21099864_340.jpg":"340x248","o_21099864_220.jpg":"220x160","h_21099864_1280.jpg":"1280x854","h_21099864_1024.jpg":"1024x683","h_21099864_640.jpg":"640x427","h_21099864_480.jpg":"480x320","h_21099864_340.jpg":"340x227","h_21099864_220.jpg":"220x147","pp_21099864_1280.jpg":"1006x1280","pp_21099864_1024.jpg":"805x1024","pp_21099864_640.jpg":"503x640","pp_21099864_480.jpg":"377x480","pp_21099864_340.jpg":"267x340","pp_21099864_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21099868_1920.jpg":"1920x1080","k_21099868_1280.jpg":"1280x1280","k_21099868_1024.jpg":"1024x1024","k_21099868_640.jpg":"640x640","k_21099868_480.jpg":"480x480","k_21099868_340.jpg":"340x340","k_21099868_220.jpg":"220x220","o_21099868_1280.jpg":"1280x852","o_21099868_1024.jpg":"1024x682","o_21099868_640.jpg":"640x426","o_21099868_480.jpg":"480x319","o_21099868_340.jpg":"340x226","o_21099868_220.jpg":"220x146","h_21099868_1280.jpg":"1280x854","h_21099868_1024.jpg":"1024x683","h_21099868_640.jpg":"640x427","h_21099868_480.jpg":"480x320","h_21099868_340.jpg":"340x227","h_21099868_220.jpg":"220x147","pp_21099868_1280.jpg":"1006x1280","pp_21099868_1024.jpg":"805x1024","pp_21099868_640.jpg":"503x640","pp_21099868_480.jpg":"377x480","pp_21099868_340.jpg":"267x340","pp_21099868_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x759","hd_21099870_1920.jpg":"1920x1080","k_21099870_1280.jpg":"1280x1280","k_21099870_1024.jpg":"1024x1024","k_21099870_640.jpg":"640x640","k_21099870_480.jpg":"480x480","k_21099870_340.jpg":"340x340","k_21099870_220.jpg":"220x220","o_21099870_1280.jpg":"1280x948","o_21099870_1024.jpg":"1024x759","o_21099870_640.jpg":"640x474","o_21099870_480.jpg":"480x355","o_21099870_340.jpg":"340x252","o_21099870_220.jpg":"220x163","h_21099870_1280.jpg":"1280x854","h_21099870_1024.jpg":"1024x683","h_21099870_640.jpg":"640x427","h_21099870_480.jpg":"480x320","h_21099870_340.jpg":"340x227","h_21099870_220.jpg":"220x147","pp_21099870_1280.jpg":"1006x1280","pp_21099870_1024.jpg":"805x1024","pp_21099870_640.jpg":"503x640","pp_21099870_480.jpg":"377x480","pp_21099870_340.jpg":"267x340","pp_21099870_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15391510 Threads: 4 Questions: 3190241619 Slow queries: 7165862 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235782914 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/forum ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/forum ) ) [link] => /zadar/forum/svijet-je-dosad-devet-puta-drhtao-pred-okidacem-nuklearne-katastrofe-kada-procitate-koji-sve-razlozi-mogu-dovesti-do-toga-nece-vam-biti-svejedno-1171581 [printLink] => /zadar/forum/svijet-je-dosad-devet-puta-drhtao-pred-okidacem-nuklearne-katastrofe-kada-procitate-koji-sve-razlozi-mogu-dovesti-do-toga-nece-vam-biti-svejedno-1171581?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 344269 [name] => rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat [link] => /tag/rat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 281746 [name] => nuklearno oružje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearno-oruzje [link] => /tag/nuklearno-oruzje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 668429 [name] => invazija na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 07:58:08 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukrajinu [link] => /tag/invazija-na-ukrajinu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OVO JE DESETI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svijet je dosad devet puta drhtao pred okidačem nuklearne katastrofe, kada pročitate koji sve razlozi mogu dovesti do toga, neće vam biti svejedno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-12-36-05-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/28/21099872.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/28/21099872.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/28/21099864.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/28/21099868.jpg [title] => Lou Benoist/ AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/28/21099870.jpg [title] => Punit Paranjpe/ AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ruski predsjednik Vladimir Putin poduzeo je u nedjelju akciju dosad neviđenu nakon hladnog rata naredivši svojim snagama za nuklearno odvraćanje da budu u pripravnosti dok međunarodne napetosti oko ruske invazije na Ukrajinu rastu. Putin je na sastanku najviših dužnosnika prikazanom u nedjelju na državnoj televiziji rekao da je taj potez, koji znači da je nuklearno oružje zemlje spremno za lansiranje, bio odgovor na to što su sile NATO-a dale, kako je rekao, "agresivne izjave".

SAD je optužio Putina za "potpuno neprihvatljivu" eskalaciju i jasno stavio do znanja da će nastaviti svoju potporu Ukrajini, kao i kaznene mjere za Rusiju. Budući da je EU također najavila nove mjere bez presedana protiv Moskve, bilo je jasno da Putinov napad na Ukrajinu nije donio brzu pobjedu koju je očekivao, ali je umjesto toga dobio usklađen odgovor Zapada koji će potencijalno biti razoran za rusko gospodarstvo.

Kakogod, svijet se ponovo našao u bliskoj opasnosti od nuklearne katastrofe. Tijekom Hladnog rata, politika obostrano osiguranog uništenja između SAD-a i Sovjetskog Saveza - prikladno nazvana "MAD" - značila je da ako jedna nacija koristi nuklearno oružje protiv druge, tada bi jednak odgovor bio momentalno dodijeljen. U to vrijeme, građani svijeta bili su prisiljeni zadržavati dah jer su se supersile nekoliko puta opasno približile nuklearnom ratu.

Evo devet puta kada je svijet bio na rubu apokalipse - ali se povukao:

5. listopada 1960. – Mjesec se pogrešno detektirao kao projektili

Radar za rano upozoravanje brzo je postao jedan od najvažnijih alata u nuklearnom dobu. Američke radarske stanice izgrađene su diljem svijeta s nadom da će otkriti dolazeće sovjetske projektile, upozoravajući domovinu na napad i dopuštajući predsjedniku da formira odgovor.

Dana 5. listopada 1960. izdano je jedno takvo upozorenje s novoizgrađene radarske stanice za rano upozorenje u Thuleu na Grenlandu (sada nazvana Qaanaaq). Navodno su otkriveni deseci projektila, koji su, navodno, trebali stići do SAD-a za 20 minuta. Uslijedila je panika u sjedištu Sjevernoameričkog zapovjedništva zrakoplovne obrane (NORAD) u Coloradu i proglašena je najviša razina uzbune.

Drama je prekinuta kada se saznalo da je sovjetski premijer Nikita Hruščov u to vrijeme bio u posjetu New Yorku. Kasnija istraga pokazala je da je radar mjesec koji se diže iznad Norveške pogrešno shvatio kao sovjetske projektile.

---

image
AFP
---

24. studenog 1961. - Jedan prekidač uzrokuje mehanički kvar

Nešto više od godinu dana kasnije, sjedište Strateškog zračnog zapovjedništva (SAC) u Omahi, Nebraska, izgubilo je kontakt s radarskom stanicom Thule. Dužnosnici SAC-a tada su pokušali kontaktirati sjedište NORAD-a u Coloradu, ali je linija navodno bila mrtva.

Prije je utvrđeno da je vjerojatnost da će se komunikacija Thulea i NORAD-a prekinuti zbog tehničkog kvara vrlo mala, zbog čega je SAC vjerovao da je napad u tijeku. Cijelim snagama SAC-a za uzbunu je naređeno da se pripreme za polijetanje, ali kriza je izbjegnuta kada je američki bombarder uspio uspostaviti kontakt s Thuleom i potvrditi da napad nije u tijeku.

Kasnije je otkriveno da je jedan neispravan prekidač uspio isključiti sve komunikacije, čak i telefonske linije za hitne slučajeve, između SAC-a, Thulea i NORAD-a.

25. listopada 1962. - Medvjed zamalo 'zapalio' kubansku raketnu krizu

Kubanska raketna kriza je možda najbliže što je svijet ikada došao globalnom nuklearnom ratu. Četiri slučaja tijekom 13-dnevnog događaja posebno se ističu, a prvi se dogodio 25. listopada 1962. godine. Napetosti su već bile visoke tijekom krize, a američka vojska bila je postavljena na DEFCON 3; dva koraka od nuklearnog rata.

Nešto iza ponoći 25. listopada, stražar u centru za usmjeravanje sektora Duluth u Minnesoti vidio je figuru koja se pokušava popeti na ogradu oko objekta. Stražar, zabrinut da je lik sovjetski diverzant, pucao je na njega i aktivirao sabotažni alarm, što je upalilo alarme za zračni napad u svim zračnim bazama u tom području. Piloti na Volk Fieldu u susjednom Wisconsinu su bili u panici, jer su znali da se nikakvi testovi ili vježbe neće dogoditi dok je vojska na DEFCON-u 3.

Piloti su dobili naređenje da uđu u svoje nuklearno naoružane F-106A presretače, te su kretali niz uzletno-sletnu stazu kada je utvrđeno da je alarm lažan. Zaustavio ih je automobil koji je dojurio do aerodroma kako bi rekao pilotima da stanu. Ispostavilo se da je uljez bio medvjed.

---

---

27. listopada 1962. - Sovjetska podmornica gotovo lansira nuklearni torpedo

Dva su se slučaja dogodila na isti dan - 27. listopada 1962., vjerojatno najopasniji dan u povijesti. Ujutro 27. listopada, Sovjeti su oborili izviđački zrakoplov U-2F nad Kubom, ubivši njegovog pilota, uzrokujući eskalaciju napetosti na najvišu točku.

Kasnije je otkrivena sovjetska podmornica B-59 kako pokušava probiti blokadu koju je američka mornarica uspostavila oko Kube. Razarač USS Beale izveo je vježbu dubinskih bombi u pokušaju da se podmornica izvede na površinu. Kapetan B-59, Valentin Savitsky, smatrao je da je podmornica napadnuta i naredio je da se pripremi nuklearni torpedo za lansiranje na nosač zrakoplova USS Randolf.

Sva tri viša časnika na B-59 morala su pristati na lansiranje prije nego što se to dogodilo. Srećom, drugi zapovjednik B-59, Vasilij Arhipov, nije se složio sa svojim dvama kolegama te je uvjerio kapetana da ispliva na površinu i pričeka naredbe iz Moskve.

27. listopada 1962. - Američko zrakoplovstvo šalje nuklearno naoružane borce

Istog dana, piloti američkog ratnog zrakoplovstva zamalo su izazvali izbijanje Trećeg svjetskog rata iznad Beringovog mora, vodenog tijela između Aljaske i Rusije. Izviđački zrakoplov U-2 američkih zrakoplovnih snaga bio je na putu prema Sjevernom polu radi misije izviđanja zračnog prostora. Avion sa špijunskim planom je slučajno prešao u sovjetski zračni prostor i izgubio pojam o svojoj lokaciji, tako provevši 90 minuta u tom području prije nego što je skrenuo na istok kako bi ga napustio.

Pritom je najmanje šest borbenih zrakoplova MiG poslano da obore U-2 dok je bio na neovlaštenom putu. Strateško zračno zapovjedništvo, zabrinuto zbog mogućnosti gubitka još jednog U-2, poslalo je F-102 Delta Daggers naoružane nuklearnim projektilima zrak-zrak Falcon.

Nakon što je saznao za situaciju, ministar obrane Robert McNamara navodno je povikao "ovo znači rat sa Sovjetskim Savezom!" Predsjednik John F. Kennedy je, isto tako navodno, rekao da "uvijek postoji neki kurvin sin koji ne shvati upute." Srećom, F-102 nikada nisu naišli na MiG-ove, i otpratili su U-2 natrag na Aljasku.

---

image
Lou Benoist/ AFP
---

28. listopada 1962. - Radarski operateri su se zbunili zbog nepoznatog satelita

Dan nakon tih događaja, radarski operateri u Moorestownu, New Jerseyu, izvijestili su sjedište NORAD-a nešto prije 9:00 ujutro da su sovjetske nuklearne rakete na putu i da se očekuje da će udariti točno u 9:02 u blizini Tampe na Floridi.

Cijeli NORAD je odmah upozoren i natjeran da odgovori, ali navedeno vrijeme je prošlo bez ikakvih detonacija, zbog čega je NORAD odgađao sve akcije. Kasnije je otkriveno da su radarski operateri Moorestowna bili zbunjeni jer je postrojenje pokretalo testnu traku koja je simulirala lansiranje projektila s Kube kada se satelit neočekivano pojavio iznad horizonta.

Dodatni radari u tom trenutku nisu radili, a operateri Moorestowna nisu bili obaviješteni da je satelit ušao jer je postrojenje koje je obavljalo takve operacije bilo na drugim poslovima vezanim za situaciju na Kubi.

9. studenog 1979. - Trening vježba gotovo postaje stvarna

U 3:00 ujutro 9. studenog 1979., računala u sjedištu NORAD-a zasvijetlila su s upozorenjima da su tisuće nuklearnih projektila lansirane iz sovjetskih podmornica i da su krenule prema SAD-u. SAC je odmah upozoren i američke raketne posade bile su na najvišoj mogućoj razini pripravnosti, a nuklearni bombarderi su se pripremali za polijetanje. National Emergency Airborne Command Post, zrakoplov koji bi trebao primiti predsjednika tijekom nuklearnog napada kako bi se osiguralo njegovo zapovjedništvo nad nuklearnim arsenalom, je čak i poletio, iako bez predsjednika Jimmyja Cartera u njemu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski znao je da je predsjednikovo vrijeme za donošenje odluke negdje između tri do sedam minuta, pa je odlučio odgoditi to prenijeti Carteru kako bi bio potpuno siguran da postoji stvarna prijetnja. Prošlo je šest minuta krajnje zabrinutosti, a sateliti su potvrdili da nije bilo napada. Kasnije je otkriveno da je tehničar slučajno umetnuo traku za obuku koja simulira takav scenarij u jedno od računala.

Marshall Shulman, tada viši savjetnik američkog State Departmenta, navodno je, u sada deklasificiranom pismu koje je označeno strogo povjerljivim, rekao da “lažna upozorenja ove vrste nisu rijetka pojava. Postoji samozadovoljstvo u rukovanju njima što me uznemirava.”

---

image
Punit Paranjpe/ AFP
---

26. rujna 1983. - Sovjetski pukovnik stavlja svijet na kocku

Nešto iza ponoći 26. rujna 1983. sovjetski satelitski operateri u bunkeru Serpukhov-15 južno od Moskve dobili su upozorenje da je lansirana američka nuklearna raketa Minuteman. Kasnije su otkrivena još četiri projektila. Napetosti između SAD-a i Sovjetskog Saveza bile su zategnute ranije u mjesecu, kada su Sovjeti oborili let 007 Korean Air Linesa u blizini otoka Sahalina, ubivši svih 269 ljudi u zrakoplovu - uključujući američkog kongresmena Larryja McDonalda.

Zapovjednik bunkera Stanislav Petrov trebao je obavijestiti svoje nadređene o lansiranjima kako bi se mogao dati odgovarajući odgovor. Tadašnja sovjetska politika pozivala je na potpuni uzvratni udar. Znajući to, Petrov je odlučio ne obavijestiti nadređene. "Sve što sam trebao učiniti bilo je posegnuti za telefonom; podići izravnu liniju do naših najviših zapovjednika - ali nisam se mogao pomaknuti. Osjećao sam se kao da sjedim na vrućoj tavi", prisjetio se incidenta. On je zaključio da će, ako SAD napadnu Sovjetski Savez nuklearnim oružjem, poslati stotine projektila, a ne samo pet.

Ali Petrov nije mogao znati je li bio u pravu dok nije prošlo dovoljno vremena, do kada bi nuklearne bombe mogle pogoditi svoje mete, što je vjerojatno učinilo njegovu odluku najvećim kockanjem u ljudskoj povijesti. Nakon 23 minute potvrđena je Petrova teorija da je riječ o lažnoj uzbuni. Kasnije je otkriveno da je sovjetski satelit pogrešno shvatio sunčevu svjetlost koja se odbija od vrha oblaka kao projektile.

25. siječnja 1995. - Nuklearne brige ostaju i nakon Sovjetskog Saveza

Četiri godine nakon raspada Sovjetskog Saveza, prvi predsjednik Ruske Federacije Boris Jeljcin zamalo je započeo nuklearni rat. Ruski radar za rano upozoravanje otkrio je lansiranje projektila sličnih karakteristika kao projektil Trident koji je lansiran s podmornice u blizini obale Norveške.

Detektirana raketa je zapravo bila norveška znanstvena raketa Black Brant koja je bila u misiji proučavanja aurore borealis. Norveške vlasti obavijestile su Kremlj o lansiranju, ali operateri radara nisu bili obaviješteni. Jeljcin je dobio Cheget, rusku verziju nuklearne aktovke (ponekad poznat kao Nogomet) i šifre za lansiranje ruskog raketnog arsenala. U pripravnost su stavljene i ruske podmornice.

Na sreću, Jeljcinovo uvjerenje da je riječ o lažnoj uzbuni pokazalo se točnim, a ruski sateliti potvrdili su da nije bilo aktivnosti s američkih raketnih mjesta.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Lou Benoist/ AFP Punit Paranjpe/ AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/forum/svijet-je-dosad-devet-puta-drhtao-pred-okidacem-nuklearne-katastrofe-kada-procitate-koji-sve-razlozi-mogu-dovesti-do-toga-nece-vam-biti-svejedno-1171581 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0b52a46dfff1afacfc07449464c5426c94eda81d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svijet+je+dosad+devet+puta+drhtao+pred+okida%C4%8Dem+nuklearne+katastrofe%2C+kada+pro%C4%8Ditate+koji+sve+razlozi+mogu+dovesti+do+toga%2C+ne%C4%87e+vam+biti+svejedno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fsvijet-je-dosad-devet-puta-drhtao-pred-okidacem-nuklearne-katastrofe-kada-procitate-koji-sve-razlozi-mogu-dovesti-do-toga-nece-vam-biti-svejedno-1171581 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fsvijet-je-dosad-devet-puta-drhtao-pred-okidacem-nuklearne-katastrofe-kada-procitate-koji-sve-razlozi-mogu-dovesti-do-toga-nece-vam-biti-svejedno-1171581 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OVO JE DESETI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ForumOVO JE DESETI?

Svijet je dosad devet puta drhtao pred okidačem nuklearne katastrofe, kada pročitate koji sve razlozi mogu dovesti do toga, neće vam biti svejedno

Piše Marin Prvan
28. veljače 2022. - 19:22

Ruski predsjednik Vladimir Putin poduzeo je u nedjelju akciju dosad neviđenu nakon hladnog rata naredivši svojim snagama za nuklearno odvraćanje da budu u pripravnosti dok međunarodne napetosti oko ruske invazije na Ukrajinu rastu. Putin je na sastanku najviših dužnosnika prikazanom u nedjelju na državnoj televiziji rekao da je taj potez, koji znači da je nuklearno oružje zemlje spremno za lansiranje, bio odgovor na to što su sile NATO-a dale, kako je rekao, "agresivne izjave".

SAD je optužio Putina za "potpuno neprihvatljivu" eskalaciju i jasno stavio do znanja da će nastaviti svoju potporu Ukrajini, kao i kaznene mjere za Rusiju. Budući da je EU također najavila nove mjere bez presedana protiv Moskve, bilo je jasno da Putinov napad na Ukrajinu nije donio brzu pobjedu koju je očekivao, ali je umjesto toga dobio usklađen odgovor Zapada koji će potencijalno biti razoran za rusko gospodarstvo.

Kakogod, svijet se ponovo našao u bliskoj opasnosti od nuklearne katastrofe. Tijekom Hladnog rata, politika obostrano osiguranog uništenja između SAD-a i Sovjetskog Saveza - prikladno nazvana "MAD" - značila je da ako jedna nacija koristi nuklearno oružje protiv druge, tada bi jednak odgovor bio momentalno dodijeljen. U to vrijeme, građani svijeta bili su prisiljeni zadržavati dah jer su se supersile nekoliko puta opasno približile nuklearnom ratu.

Evo devet puta kada je svijet bio na rubu apokalipse - ali se povukao:

5. listopada 1960. – Mjesec se pogrešno detektirao kao projektili

Radar za rano upozoravanje brzo je postao jedan od najvažnijih alata u nuklearnom dobu. Američke radarske stanice izgrađene su diljem svijeta s nadom da će otkriti dolazeće sovjetske projektile, upozoravajući domovinu na napad i dopuštajući predsjedniku da formira odgovor.

Dana 5. listopada 1960. izdano je jedno takvo upozorenje s novoizgrađene radarske stanice za rano upozorenje u Thuleu na Grenlandu (sada nazvana Qaanaaq). Navodno su otkriveni deseci projektila, koji su, navodno, trebali stići do SAD-a za 20 minuta. Uslijedila je panika u sjedištu Sjevernoameričkog zapovjedništva zrakoplovne obrane (NORAD) u Coloradu i proglašena je najviša razina uzbune.

Drama je prekinuta kada se saznalo da je sovjetski premijer Nikita Hruščov u to vrijeme bio u posjetu New Yorku. Kasnija istraga pokazala je da je radar mjesec koji se diže iznad Norveške pogrešno shvatio kao sovjetske projektile.

image
AFP

24. studenog 1961. - Jedan prekidač uzrokuje mehanički kvar

Nešto više od godinu dana kasnije, sjedište Strateškog zračnog zapovjedništva (SAC) u Omahi, Nebraska, izgubilo je kontakt s radarskom stanicom Thule. Dužnosnici SAC-a tada su pokušali kontaktirati sjedište NORAD-a u Coloradu, ali je linija navodno bila mrtva.

Prije je utvrđeno da je vjerojatnost da će se komunikacija Thulea i NORAD-a prekinuti zbog tehničkog kvara vrlo mala, zbog čega je SAC vjerovao da je napad u tijeku. Cijelim snagama SAC-a za uzbunu je naređeno da se pripreme za polijetanje, ali kriza je izbjegnuta kada je američki bombarder uspio uspostaviti kontakt s Thuleom i potvrditi da napad nije u tijeku.

Kasnije je otkriveno da je jedan neispravan prekidač uspio isključiti sve komunikacije, čak i telefonske linije za hitne slučajeve, između SAC-a, Thulea i NORAD-a.

25. listopada 1962. - Medvjed zamalo 'zapalio' kubansku raketnu krizu

Kubanska raketna kriza je možda najbliže što je svijet ikada došao globalnom nuklearnom ratu. Četiri slučaja tijekom 13-dnevnog događaja posebno se ističu, a prvi se dogodio 25. listopada 1962. godine. Napetosti su već bile visoke tijekom krize, a američka vojska bila je postavljena na DEFCON 3; dva koraka od nuklearnog rata.

Nešto iza ponoći 25. listopada, stražar u centru za usmjeravanje sektora Duluth u Minnesoti vidio je figuru koja se pokušava popeti na ogradu oko objekta. Stražar, zabrinut da je lik sovjetski diverzant, pucao je na njega i aktivirao sabotažni alarm, što je upalilo alarme za zračni napad u svim zračnim bazama u tom području. Piloti na Volk Fieldu u susjednom Wisconsinu su bili u panici, jer su znali da se nikakvi testovi ili vježbe neće dogoditi dok je vojska na DEFCON-u 3.

Piloti su dobili naređenje da uđu u svoje nuklearno naoružane F-106A presretače, te su kretali niz uzletno-sletnu stazu kada je utvrđeno da je alarm lažan. Zaustavio ih je automobil koji je dojurio do aerodroma kako bi rekao pilotima da stanu. Ispostavilo se da je uljez bio medvjed.

27. listopada 1962. - Sovjetska podmornica gotovo lansira nuklearni torpedo

Dva su se slučaja dogodila na isti dan - 27. listopada 1962., vjerojatno najopasniji dan u povijesti. Ujutro 27. listopada, Sovjeti su oborili izviđački zrakoplov U-2F nad Kubom, ubivši njegovog pilota, uzrokujući eskalaciju napetosti na najvišu točku.

Kasnije je otkrivena sovjetska podmornica B-59 kako pokušava probiti blokadu koju je američka mornarica uspostavila oko Kube. Razarač USS Beale izveo je vježbu dubinskih bombi u pokušaju da se podmornica izvede na površinu. Kapetan B-59, Valentin Savitsky, smatrao je da je podmornica napadnuta i naredio je da se pripremi nuklearni torpedo za lansiranje na nosač zrakoplova USS Randolf.

Sva tri viša časnika na B-59 morala su pristati na lansiranje prije nego što se to dogodilo. Srećom, drugi zapovjednik B-59, Vasilij Arhipov, nije se složio sa svojim dvama kolegama te je uvjerio kapetana da ispliva na površinu i pričeka naredbe iz Moskve.

27. listopada 1962. - Američko zrakoplovstvo šalje nuklearno naoružane borce

Istog dana, piloti američkog ratnog zrakoplovstva zamalo su izazvali izbijanje Trećeg svjetskog rata iznad Beringovog mora, vodenog tijela između Aljaske i Rusije. Izviđački zrakoplov U-2 američkih zrakoplovnih snaga bio je na putu prema Sjevernom polu radi misije izviđanja zračnog prostora. Avion sa špijunskim planom je slučajno prešao u sovjetski zračni prostor i izgubio pojam o svojoj lokaciji, tako provevši 90 minuta u tom području prije nego što je skrenuo na istok kako bi ga napustio.

Pritom je najmanje šest borbenih zrakoplova MiG poslano da obore U-2 dok je bio na neovlaštenom putu. Strateško zračno zapovjedništvo, zabrinuto zbog mogućnosti gubitka još jednog U-2, poslalo je F-102 Delta Daggers naoružane nuklearnim projektilima zrak-zrak Falcon.

Nakon što je saznao za situaciju, ministar obrane Robert McNamara navodno je povikao "ovo znači rat sa Sovjetskim Savezom!" Predsjednik John F. Kennedy je, isto tako navodno, rekao da "uvijek postoji neki kurvin sin koji ne shvati upute." Srećom, F-102 nikada nisu naišli na MiG-ove, i otpratili su U-2 natrag na Aljasku.

image
Lou Benoist/ AFP

28. listopada 1962. - Radarski operateri su se zbunili zbog nepoznatog satelita

Dan nakon tih događaja, radarski operateri u Moorestownu, New Jerseyu, izvijestili su sjedište NORAD-a nešto prije 9:00 ujutro da su sovjetske nuklearne rakete na putu i da se očekuje da će udariti točno u 9:02 u blizini Tampe na Floridi.

Cijeli NORAD je odmah upozoren i natjeran da odgovori, ali navedeno vrijeme je prošlo bez ikakvih detonacija, zbog čega je NORAD odgađao sve akcije. Kasnije je otkriveno da su radarski operateri Moorestowna bili zbunjeni jer je postrojenje pokretalo testnu traku koja je simulirala lansiranje projektila s Kube kada se satelit neočekivano pojavio iznad horizonta.

Dodatni radari u tom trenutku nisu radili, a operateri Moorestowna nisu bili obaviješteni da je satelit ušao jer je postrojenje koje je obavljalo takve operacije bilo na drugim poslovima vezanim za situaciju na Kubi.

9. studenog 1979. - Trening vježba gotovo postaje stvarna

U 3:00 ujutro 9. studenog 1979., računala u sjedištu NORAD-a zasvijetlila su s upozorenjima da su tisuće nuklearnih projektila lansirane iz sovjetskih podmornica i da su krenule prema SAD-u. SAC je odmah upozoren i američke raketne posade bile su na najvišoj mogućoj razini pripravnosti, a nuklearni bombarderi su se pripremali za polijetanje. National Emergency Airborne Command Post, zrakoplov koji bi trebao primiti predsjednika tijekom nuklearnog napada kako bi se osiguralo njegovo zapovjedništvo nad nuklearnim arsenalom, je čak i poletio, iako bez predsjednika Jimmyja Cartera u njemu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski znao je da je predsjednikovo vrijeme za donošenje odluke negdje između tri do sedam minuta, pa je odlučio odgoditi to prenijeti Carteru kako bi bio potpuno siguran da postoji stvarna prijetnja. Prošlo je šest minuta krajnje zabrinutosti, a sateliti su potvrdili da nije bilo napada. Kasnije je otkriveno da je tehničar slučajno umetnuo traku za obuku koja simulira takav scenarij u jedno od računala.

Marshall Shulman, tada viši savjetnik američkog State Departmenta, navodno je, u sada deklasificiranom pismu koje je označeno strogo povjerljivim, rekao da “lažna upozorenja ove vrste nisu rijetka pojava. Postoji samozadovoljstvo u rukovanju njima što me uznemirava.”

image
Punit Paranjpe/ AFP

26. rujna 1983. - Sovjetski pukovnik stavlja svijet na kocku

Nešto iza ponoći 26. rujna 1983. sovjetski satelitski operateri u bunkeru Serpukhov-15 južno od Moskve dobili su upozorenje da je lansirana američka nuklearna raketa Minuteman. Kasnije su otkrivena još četiri projektila. Napetosti između SAD-a i Sovjetskog Saveza bile su zategnute ranije u mjesecu, kada su Sovjeti oborili let 007 Korean Air Linesa u blizini otoka Sahalina, ubivši svih 269 ljudi u zrakoplovu - uključujući američkog kongresmena Larryja McDonalda.

Zapovjednik bunkera Stanislav Petrov trebao je obavijestiti svoje nadređene o lansiranjima kako bi se mogao dati odgovarajući odgovor. Tadašnja sovjetska politika pozivala je na potpuni uzvratni udar. Znajući to, Petrov je odlučio ne obavijestiti nadređene. "Sve što sam trebao učiniti bilo je posegnuti za telefonom; podići izravnu liniju do naših najviših zapovjednika - ali nisam se mogao pomaknuti. Osjećao sam se kao da sjedim na vrućoj tavi", prisjetio se incidenta. On je zaključio da će, ako SAD napadnu Sovjetski Savez nuklearnim oružjem, poslati stotine projektila, a ne samo pet.

Ali Petrov nije mogao znati je li bio u pravu dok nije prošlo dovoljno vremena, do kada bi nuklearne bombe mogle pogoditi svoje mete, što je vjerojatno učinilo njegovu odluku najvećim kockanjem u ljudskoj povijesti. Nakon 23 minute potvrđena je Petrova teorija da je riječ o lažnoj uzbuni. Kasnije je otkriveno da je sovjetski satelit pogrešno shvatio sunčevu svjetlost koja se odbija od vrha oblaka kao projektile.

25. siječnja 1995. - Nuklearne brige ostaju i nakon Sovjetskog Saveza

Četiri godine nakon raspada Sovjetskog Saveza, prvi predsjednik Ruske Federacije Boris Jeljcin zamalo je započeo nuklearni rat. Ruski radar za rano upozoravanje otkrio je lansiranje projektila sličnih karakteristika kao projektil Trident koji je lansiran s podmornice u blizini obale Norveške.

Detektirana raketa je zapravo bila norveška znanstvena raketa Black Brant koja je bila u misiji proučavanja aurore borealis. Norveške vlasti obavijestile su Kremlj o lansiranju, ali operateri radara nisu bili obaviješteni. Jeljcin je dobio Cheget, rusku verziju nuklearne aktovke (ponekad poznat kao Nogomet) i šifre za lansiranje ruskog raketnog arsenala. U pripravnost su stavljene i ruske podmornice.

Na sreću, Jeljcinovo uvjerenje da je riječ o lažnoj uzbuni pokazalo se točnim, a ruski sateliti potvrdili su da nije bilo aktivnosti s američkih raketnih mjesta.

17. svibanj 2024 14:36