StoryEditorOCM
ForumBEOGRAD GORI

Suzavac, pendreci i šok bombe: Prosvjed protiv policijskog sata prerastao u bunu protiv Vučić

Piše Jutarnji.hr, Hina
8. srpnja 2020. - 08:45

U središtu Beograda u tijeku su sukobi policije i prosvjednika koji su se u utorak navečer okupili ispred skupštine Srbije nakon što je srbijanski šef države Aleksandar Vučić u utorak najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Prosvjed je započeo s tek nekoliko stotina sudionika, da bi se mnoštvo kasnije uvećalo, a nakon što je dio prosvjednika ušao u zgradu Skupštine, uslijedili su incidenti i sukobi s policijom.

U nastavku sukoba prosvjednici su policiju zaspiali jajima, kamenjem, plastičnim bocama i bakljama, zapaljeni su deseci kontejnera, a prema prvim izvješćima ozlijeđenih ima na obje strane.

Nakon što je policija dobila pojačanje, rastjerala je prosvjednike suzavcem ispred Skupštine, a na ulice je izvedena i policijska konjica i postrojba s psima.

Kamere televizije N1 su u izravnom prijenosu svjedočile napadima na policiju, ali i brutalnosti policije u civilu i privođenju i batinanju prosvjednika.

image
Situacija je izmaknula kontroli, sukobi policije i demonstranata potrajali su do duboko u noć
Andrej Isakovic

Zapaljena su najmanje dva policijska automobila, intervenirali su vatrogasci, a policija je dva sata poslije ponoći potisnula prosvjednike sa platoa ispred Skupštine Srbije ka Bulevaru kralja Aleksandra i okolnim ulicama.

"Neće biti mira ako ne bude pravde", poručio je jedan od prosvjednika, predstavljajući se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove.

Prosvjed je počeo nešto prije 21 sat kada se okupilo nekoliko stotina prosvjednika, da bi im se nakon poziva na društvenim mreža pridružilo joj nekoliko tisuća, a jedna skupina prosvjednika provalila je vrata i ušla zgradu državnog parlamenta.

Zastupnik Skupštine Srbije u sazivu čiji je mandat istekao s nedavnim izborima Đorđe Vukadinović ocijenio je da "ovakva, nepotrebna, brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježeneo od 5. listopda 2000. godine" kada je u prosvjedima srušen režim Slobodana Miloševića.

Policija je oko dva sata poslije ponoći dobila dodatno pojačanje potiskujući prosvjednike.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da policija "kontrolira situaciju" ispred Skupštine Srbije.

>>> NOVO 2:55 Pripadnici policije intervenirali su oko 2.30 u Bulevaru kralja Aleksandra nakon čega su potisnuli demonstrante od Crkve svetog Marka do Pravnog fakulteta, javlja agencija Beta čiji reporter s mjesta događaja izvještava da su u intervenciji sudjelovali i konjica, oklopna vozila Humvee te policajci s psima.

Policija je prvo potisnula sudionike prosvjeda od križanja spomenutog bulevara i Takovske do restorana Madera, nakon čega je ispalila veću količinu suzavca i zatim ponovno potisnula demonstrante. Nakon toga, u bulevaru je ostalo svega nekoliko stotina prosvjednika.

Policija je prethodno rastjerala sudionike demonstracija s platoa ispred Skupštine Srbije, iz Pionirskog parka, s prostora kod Trga Nikole Pašića i u Takovskoj ulici, navodi Beta.

2:09 Pripadnici MUP-a Srbije uspostavili su kontrolu nakon višesatnih sukoba s demonstrantima u široj okolini Skupštine Srbije i uspostavili više kordona kojima sprečavaju povratak sudionika prosvjeda prema zgradi parlamenta, javlja neovisna agencija Beta.

Nakon što je oko 1 ujutro stiglo pojačanje policiji, oni su uz uporabu suzavca i fizičke sile potisnuli demonstrante koji su bili locirani na Trgu Nikole Pašića i u Pionirskom parku. Jedan kordon je uspostavljen kod Igumanove palače na Terazijama, drugi između zgrade Predsjedništva i Skupštine grada, kao i na križanju kod zgrade Londona i na drugim mjestima.

Tijekom intervencije uhićeno je više demonstranata, a policajci u civilu su pokušali spriječiti ekipu televizije N1 da snimi način na koji se ophode prema uhićenima.

Nešto prije 2 ujutro, veća grupa demonstranata nalazila se kod Crkve svetog Marka, stajali su nasuprot kordonu policije. Ondje je angažirana i konjička policijska jedinica, navodi agencija Beta.

Kompletan fotoizvještaj s beogradskih ulica donosimo OVDJE.

2:00 Sve je više pojedinačnih obračuna policije s manjim grupama demonstranata. Na televizijskim snimkama iz Beograda vidljivo je da su policajci u više navrata fizički nasrtali na demonstrante i brutalno ih premlaćivali. Zasad nema informacija o broju ozlijeđenih.

-----------------------------

1:25 U središtu Beograda situacija je i dalje krajnje napeta. Zapaljeno je nekoliko policijskih vozila, a između policije i prosvjednika svako malo dolazi do novih okršaja. Policija najčešće rastjeruje demonstrante suzavcem, koji nakon toga s jedne lokacije bježe na drugu pa se vraćaju i zatim ponovno dolazi do novih sukoba.

----------------------------

0:50 Policija je na beogradske ulice u cilju razbijanja demonstracija izvela konjičku jedinicu. Direktor srbijanske policije Vladimir Rebić za RTS je izjavio da je ozlijeđeno nekoliko policajaca. Napadnuto je i nekoliko snimatelja novinske agencije Tanjug. Prosvjednici svjedoče da i među njima ima ozlijeđenih.

--------------------------

SINOĆ:

Nekoliko tisuća revoltiranih Beograđana izašlo je u utorak navečer na gradske ulice nezadovoljni najavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ovog vikenda ponovno uvodi policijski sat u glavnom srpskom gradu, pišu tamošnji mediji.

Prosvjed protiv pooštravanja epidemioloških mjera u borbi s koronavirusom održava se ispred Skupštine Srbije, a među prvima su se ondje našli članovi inicijative 'Ne davimo Beograd'. Oni optužuju vlast da je odgovorna za trenutnu epidemiološku sliku i da sada zbog pogoršanja situacije uvode restriktivne mjere.

Okupljeni prosvjednici zvižde i lupaju u lonce, a povremeno se mogu čuti skandiranja 'Vučiću lopove', 'Uhapsite Vučića', 'Ostavke, ostavke', 'Kosovo je srce Srbije'...

U jednom trenutku skupina prosvjednika probila je ogradu ispred Skupštine i stigla pred glavni ulaz u zgradu. Ondje ih je zaustavio kordon policije nakon čega je došlo do naguravanja.

Dio demonstranata uspio je ući u predvorje Skupštine pri čemu je došlo do žestokog fizičkog obračuna. Kako javlja Nova.rs, policija je na demonstrante nasrnula pendrecima i suzavcem te ih tako istjerala iz zgrade parlamenta. Oni su uzvratili bacajući baklje u smjeru zgrade Skupštine.

image
Situacija je izmaknula kontroli, sukobi policije i demonstranata potrajali su do duboko u noć
Andrej Isakovic

Prosvjednici su potom policiji skandirali 'Bacite štitove'.

Najsilovitiji udar demonstranata dogodio se oko pola sata prije ponoći kada su pod svaku cijenu pokušali ući u Skupštinu. Policija je ponovno morala reagirati pa je opet bačen suzavac kako bi se masa prosvjednika rastjerala sa stepenica Skupštine.

Nekoliko minuta potom, piše Nova.rs, policija je na demonstrante počela bacati šok bombe nakon čega su se prosvjednici počeli povlačiti prema obližnjem parku.

Velik broj prosvjednika okupio i ispred RTS-a, a u programu N1 televizije snimljen je i jedan terenac koji je velikom brzinom vozio Takovskom ulicom, u kojoj se nalazi zgrada RTS-a, ne mareći za prosvjednike koji su se ondje nalazili.

- U posljednji trenutak smo se maknuli, ovdje nije sigurno, izjavila je novinarka koja je izvještavala uživo u trenutku prolaska terenca.

Oglasila se i premijerka Ana Brnabić.

- Najoštrije osuđujem vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kad se zemlja bori s pandemijom, poručila je Brnabić.

Promet u okolnim ulicama je blokiran.

Kako javlja Nova.rs, i u Novom Sadu je počelo okupljanje nezadovoljnih građana.

Prorežimski mediji u Srbiji pišu kako iza prosvjeda stoji opozicija predvođena Draganom Đilasom koja je bojkotirala nedavne parlamentarne izbore.

Ipak, za sada nema pouzdanih podataka da je prosvjed planiran i organiziran.

Tijekom večeri su se na društvenim mrežama javljali oporbeni političari.

- U pravu ste svi! I sutra protest, ali i sada! Malo mi treba vremena iz Novog Sada, ali stižem, krećem!, napisala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

- Srbija se raspada kao država. Nemamo Skupštinu ni Vladu. Kompletnu vlast je preuzeo jedan čovjek koji više ne može vladati ni sobom, a kamoli državom, i koji ima ozbiljne probleme. On mora otići. Zajedno sa svojim Kriznim stožerom. I nema bježanja i napuštanja zemlje. Ovdje mu suditi, napisao je lider 'Dveri' Boško Obradović.

Uz fotografije s prosvjeda Vuk Jeremić je jasno i kratko napisao: 'Počelo je'.

"U zraku se osjeća nezadovoljstvo. Ovaj režim vlada sa skupinom kriminalaca", rekao je reporteru N1 Radomir Lazović, jedan od aktivista građanske inicijative Ne davimo Beograd.

Podsjetimo, u Beogradu se, zbog pogoršane epidemiološke situacije, od petka do ponedjeljka ponovno uvodi policijski sat i zabranjuje okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

- Danas je najteži dan za Srbiju - imamo 13 preminulih, do 15 sati bilo je 110 ljudi na respiratoprima, a sada ih je već 120, rekao je ranije Vučić.

On je naglasio da je "alarmantna situacija u Beogradu, a ozbiljna u još četiri grada", navodeći da je u Covid bolnicama trenutno oko 4.000 pacijanata.

19. travanj 2024 11:37