StoryEditorOCM
ForumGOSPODAR RATA

Sud je nepravomoćnom ratnom zločincu dao blažu kaznu zbog ‘iznimnog doprinosa u agresivnom ratu‘. I, zaista, doprinio je

Piše Marin Prvan
27. listopada 2023. - 16:55

Novo suđenje Branimiru Glavašu je rezultiralo starom presudom; doduše nepravomoćnom. Naime, ratni zapovjednik Osijeka je (opet) kriv za ratni zločin nad srpskim civilima tijekom Domovinskog rata, u slučajevima Garaža i Selotejp.

Prema optužnici, Glavaš je pripadnicima Samostalne uskočke satnije (SUS) dostavljao ceduljice na kojima je bilo naznačeno koga i gdje trebaju "pokupiti" pa odvesti u garažu na adresi Dubrovačka 30, u središtu Osijeka. "Paket" bi tamo dočekala druga ekipa koja je potom bila zadužena za mučenje. Metode su bile, jasno, batine, struja, ali i ulijevanje sumporne kiseline iz akumulatora u grlo. 

Za odvođenje i likvidaciju je pak bio zadužen treći tim. Naime, nakon što bi neki Srbi uspjeli preživjeti torturu Glavaševih jedinica, preživjele bi se transferiralo na obalu Drave i likvidiralo metkom u glavu. Svi leševi pronađeni su zavezanih ruku i sa selotejpom zalijepljenim preko usta. 

Zbog njegovih ratnih postignuća, ovog nepravomoćnog ratnog zločinca je, s više visokih vojnih i državnih odličja, odlikovao osnivač Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Isti ga je prvobitno imenovao i osječkim zapovjednikom obrane grada Osijeka.

Čin generala bojnika Hrvatskih oružanih snaga, zajedno s odličjima, bio mu je oduzet 2010. godine zbog presude za ratne zločine. No, kako je ona bila ukinuta, sve titule su mu povraćene, od strane Zorana Milanovića.  

image

Na fotografiji: Branimir Glavas s bosanskom osobnom iskaznicom i hrvatskom putovnicom.

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Na prvom suđenju 2009. godine, Glavaš i drugi su bili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, no pravomoćna presuda je kasnije ukinuta od strane Ustavnog suda. Nakon prvobitnog suđenja, ovaj dotadašnji saborski zastupnik je izdržao dio svoje osmogodišnje kazne u zatvorima u Bosni i Hercegovini, gdje je, kao državljanin te zemlje, prebjegao uoči izricanja prve presude, odradio više od pet godina i time stekao uvjete za prijevremeni otpust. Tamo živi i danas.

Međutim, u siječnju 2015. godine, Ustavni sud je ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu, što je dovelo do ponovnog suđenja. 

"Nabijem ga na k..., njega i ovaj sud. Idemo mi dalje, ratovat ćemo. Žalit ćemo se, ima pravde, ima Ustavni sud, ima Strasbourg... Ja više ne idem ni dan u zatvor, to je sve farsa, predstava za javnost, za režim, za van... To je sve politički montirani proces", poručio je Glavaš u petak sucu i hrvatskoj javnosti.

Inače, u obrazloženju presude je predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu pronašao i olakotne okolnosti za nepravomoćno osuđenog voditelja monstruoznih operacija. Naime, naglasio da je Glavašev "dao izniman doprinos nametnutom agresivnom ratu". 

Sudac, svakako, nije u krivu. Jer, ono što se po Glavaševim nalozima izvršavalo, je svakako izniman doprinos agresivnom ratu.

"Iako se puno polemizira treba li status branitelja biti olakotna okolnost u slučajevima ratnih zločina, uzeli smo u obzir da je ovdje riječ o osobi koja je iz Domovinskog rata izašla kao general i izuzetno je zaslužna za obranu grada u trenucima straha i neizvjesnosti nakon pada Vukovara", pojasnio je sudac.

Druga olakšica generala bojnika je, smatra sud, što je "od zadnje presude prošlo 14 godina, a Glavaš od tada nije kršio zakon". Zbog toga, sedam godina se smatra "primjerenom kaznom".

Usput, predsjednik Milanović - koji će možda sada opet oduzeti odličja istome onome kome ih je prije dvije godine dao - je prije šest dana iskazivao nervozu što je Grcima "trebalo dva mjeseca da usporede otiske prstiju". "Nepotrebno su bili toliko u zatvoru i ovaj događaj baca jedno novo edukativno svjetlo na međunarodnu i europsku pravnu suradnju. Ovakvu situaciju dosad nismo imali i iz nje se može nešto naučiti. Sve se moglo riješiti u tjedan dana, da se željelo."

Za ovu - nepravomoćnu - presudu Glavašu je, od počinjenja zločina, trebalo 32 godine.

Upitan vraća li se sada njegov otac u BiH, gdje bi mogao, kako je i najavio, izbjeći zatvorsku kaznu, njegov odvjetnik Filip Glavaš je odgovorio da je ta odluka na njegovom ocu.

Prije same presude se optuženi, jedan od osnivača HDZ-a, oglasio na svom Facebooku, priloživši ovjerenu izjavu u kojoj Ivan Jarnjak potvrđuje da je osobno i po nalogu Ive Sanadera napisao podlogu za kaznenu prijavu protiv Glavaša. Datum ovjere je 03. listopada 2023. godine. "Sova nakon 60-godina napokon očerupana. Šeks, Jarnjaku: Pusti me na miru radim nešto! Jarnjak, Šeksu: Što radiš? Šeks, Jarnjaku: Pišem podlogu za kaznenu prijavu protiv Glavaša, po nalogu Sanadera!…Jarnjak, Šeksu: Kako te nije sram, to radiš prijatelju koji ti je između ostalog, sahranio sina?"

Inače, do razlaza donedavnih saveznika je došlo jer je Sanader odbio Glavašev plan da ukine slavonske županije i osnuje jedinstvenu regiju Slavoniju, pri čemu ga "ćaća" optužuje da vodi autonomašku politiku. Ubrzo nakon istupanja iz HDZ-a, pokreće se istraga protiv Glavaša, zbog koje je sada i osuđen.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, vlasti ga uspijevaju pritvoriti u zagrebački zatvor Remetinec. Odmah po dolasku započinje štrajk glađu, te je nakon nekoliko dana prebačen u zatvorsku bolnicu. Nakon 37 dana štrajkanja, istražni sudac ukida pritvor i privremeno prekida istragu zbog nemogućnosti sudjelovanja u procesu koji se vodi protiv njega. Odlazi u osječku bolnicu gdje se oporavlja od posljedica štrajka glađu.

Ipak, uskoro se podiže nova optužnica u slučaju "Selotejp", a onda i za "Garažu". Glavaš opet završava u zatvoru, gdje po drugi puta štrajka glađu 24 dana, kao i treći u kojem ustrajava punih 65 dana, sve dok, 11. siječnja 2008. godine, nije pušten na slobodu. Razlog? Ponovno je izabran za saborskog zastupnika, čime je ponovno stekao zastupnički imunitet. Prema Glavaševim odvjetnicima, trajanje njegovog štrajka glađu je rekord među hrvatskim zatvorenicima.

27. travanj 2024 14:49