StoryEditorOCM
ForumCRNI DANI

Što će biti s cijenama goriva? Stručnjak objasnio što nas čeka: ‘Moguće da će koštati do 20 kuna po litri‘

Piše PSD
5. svibnja 2022. - 15:01

Europska komisija predstavila je novi paket sankcija Rusiji, koji uključuje postupno uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina. Energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern objasnio je za Dnevnik Nove TV kako će se to odraziti na cijene u Hrvatskoj.

Štern je rekao da naša zemlja trenutno ne ovisi toliko o ruskoj nafti. 

- Naftu za Hrvatsku kupuje MOL, ne znam točno koji je omjer kupovine ruske nafte i nafte iz Azejbardžana. Ali smo uvijek ovisili o određenoj količini ruske nafte koja je dolazila morskim putem u Omišalj - rekao je Štern.

Hrvatska ovisi o tome kako će se Mađarska postaviti u slučaju embarga. Štern je rekao da će, u slučaju da Mađarska i Slovačka budu izuzete od sankcija, olakotna okolnost biti to što smo i mi u okviru MOL-ove grupe, budući da su u njegovom vlasništvu rafinerije u tim dvjema zemljama.

- Derivati iz te dvije zemlje će dolaziti u Hrvatsku bez obzira na ograničenja - zaključio je Štern.

Međutim, ako te zemlje budu izložene sankcijama na rusku naftu, morat će je uvoziti preko Omišlja.

- Tu će zaraditi JANAF, ali će cijena nafte i derivata biti visoka. Jedina je nada da će i jednoga i drugoga biti - rekao je Štern za Dnevnik Nove TV.

Teško je govoriti o budućim cijenama benzina, budući da se znatne oscilacije bilježe već u jednom danu.

- Danas je cijena porasla za četiri posto pa prema kraju dana pala tri posto - rekao je Štern te dodao da bi nafta mogla porasti i do 130 ili 140 dolara po barelu. Dolar je, osim toga, u međuvremenu poskupio.

- Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri - rekao je Štern za Dnevnik Nove TV.

 

20. travanj 2024 09:12