StoryEditorOCM
Forum4,7 PO RICHTERU

Snažan potres u BiH, više ozlijeđenih, dvoje zadržano u bolnici. Oštećene brojne kuće, neki proveli noć na otvorenom

Piše Vijesti SD
31. prosinca 2023. - 08:13

7.35 U potresu su ozlijeđene četiri osobe, od kojih je dvoje zadržano u bolnici.

7.00 Mještani Ljubetova kod Vranduka u BiH proveli su besanu noć. Potres koji je jučer, nešto prije 22 sata, pogodio taj kraj, porušio je sve u njihovim kućama i izazvao štete na objektima te ih natjerao da noć provedu pod vedrim nebom, piše Klix.

Ističu da su čuli jaki prasak, a zatim i naglo podrhtavanje tla, a čim im se pružila mogućnost, napustili su svoje kuće i otišli na sigurno.

Zoru su dočekali ispred kuća i ogrnuti dekama ili su prespavali kod svoje rodbine u sigurnim kućama nedaleko od mjesta u kojem žive.

Mnoge kuće u Ljubetovu su pretrpjele oštećenja. 

Predsjednik MZ Ljubetovo, Zehrudin Ibrahimagić, kazao je da je teško sada sve vidjeti, ali i da su se mještani bojali spavati u svojim kućama koje su pretrpjele oštećenja.

O oštećenim kućama u Ljubetovu izvještava i Dnevni Avaz. Oštećene su brojne zgrade, popucali su zidovi, fasada, a na nekim kućama su uništeni i krovovi. Unutar većine kuća su popadali kuhinjski elementi i drugi dijelovi namještaja.

Dio sela je ostao i bez struje.



 

23.29 Oglasio se i premijer Zeničko-dobojskog kantona.

"Sugrađani, imamo nove informacije o stanju štete uslijed potresa koji je večeras pogodio područje Zenice. Prema informacijama Kantonalne uprave civilne zaštite, u Ljubetovu je zabilježeno rušenje crijepa iz više kuća i rušenje jednog potpornog zida. Došlo je do klizišta na cesti M17 u Jelini.

Nažalost, prijavljena su četiri slučaja ozljeđivanja građana, od kojih jedan u Jelini, a troje građana je prijavljeno ozlijeđeno uslijed urušavanja građevinskog materijala sa zgrada i kuća. Dvoje ozlijeđenih je zadržano u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Naša policija i službe Kantonalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje na terenu", napisao je na Facebooku.

23.20 Dnevni Avaz saznaje kako je došlo do odrona kod tunela Vranduk prilikom čega je jedna osoba ozlijeđena, a promet je totalno obustavljen.

22.50 Kako piše portal Oslobođenje, brojni su građani Zenice u panici istrčali na ulice, a u centru grada srušio se i dio fasade na jednoj zgradi.

22.24 Nakon preliminarnih informacija o potresu magnitude 5.4, EMSC je smanjio magnitudu prvo na 4.9., a potom i na 4.7. po Richteru.

22.20  Brojni građani Zenice večeras su izašli na ulice nakon snažnog potresa koji je registriran deset kilometara sjeverozapadno od ovog bosanskohercegovačkog grada.

Za sada, nisu prijavljene informacije o većoj materijalnoj šteti na objektima, ali građane je večerašnji potres veoma uznemirio, piše Klix.ba.

Kako su za Jutarnji kazali kolege novinari s portala Klix.ba - u Sarajevu je treslo dobrih 5 sekundi. Za sada nema nikakvih dojava o materijalnoj i nekoj drugoj šteti, osim odrona na cesti za kojeg se ne zna je li ga uzrokovao potres.

image
Screenshot/Klix.ba

22:04  Osim građana BiH koji javljaju da je ‘dobro zatreslo‘, među komentarima na EMSC-u može se iščitati da se podrhtavanje osjetilo i u Hrvatskoj te u Srbiji. Javljaju se građani iz Slavonskog Broda, Zagreba, Osijeka, Beograda...

Javljaju nam se već i čitatelji sa splitskog područja koji su također osjetili potres.

- Nas u Travniku dobro protreslo - piše nam Klara.

Katarina kaže da je osjetila potres u Slavoniji.

- Treslo upravo i u Slavoniji.

Ivančica iz Zagreba također je osjetila podrhtavanje tla.

- I u Zagrebu se osjetio kod mene, mislila sam da mi se pričinjava dok nisam skužila da mi se bor ljulja.

Potres se osjetio i u Splitu.

- Skoro sam pao s fotelje, treslo je dobro nekoliko sekundi - javlja nam jedan Splićanin.

21.50 Snažan potres pogodio je u 21.43 sati Bosnu i Hercegovinu, a čitatelji nam javljaju da se osjetio i diljem Hrvatske.

Prema prvim informacijama, potres je bio magnitude 5.4, no EMSC naknadno javlja kako se radilo o potresu magnitude 4.9 po Richterovoj ljestvici.

Epicentar je bio 12 kilometara od Zenice.

Podrhtavanje tla osjetili su građani Sarajeva, ali i Zenice, Kupresa, Tuzle, Gradačca i brojnih drugih gradova.

 

29. travanj 2024 01:37