StoryEditorOCM
ForumPROPUH U TAKUJINU

Silovit val poskupljenja u Hrvatskoj, svaki odlazak u trgovinu je šok: ‘Ova priča neće završiti u jednom mjesecu. Europa već donosi mjere mjere, a mi?‘

Piše Anita Belak Krile/SD
4. veljače 2022. - 11:24

Svi dobro osjećamo na vlastitim novčanicima koliko su visoko cijene poletjele u nebo. Namirnice iz osnovne mjesečne košarice bezobrazno su poskupjele i svaki odlazak u trgovinu ili na tržnicu novi je šok. Ulje, maslac, voće, povrće, meso, sve je skuplje.  Ugostitelji tiskaju nove cjenike, a proizvođači najavljuju kako nas velika poskupljenja tek čekaju. Podivljale su cijene plina, a pravi udar očekuje se tek od 1. travnja kad će poskupjeti plin za građane. Dvadeset ili čak trideset postotno povećanje cijena najavili su i frizeri, kozmetičari, automehaničari, građevinari…

„Račun za plin mi je došao 4000 kuna! Znate li koliko glava treba oprati i pofarbati za te novce? – šokirana je računom za plin zagrebačka frizerka Maja. Cijene usluga je digla deset posto i već osjeća da neke mušterije ne dolaze.

„Razumijem ja njih, skupo im je ali molim ih da razumiju i oni nas. Troškovi su mi enormno porasli - žali nam se.

Antonija Tretinjak, predsjednica Ceha iz sekcije kozmetičara potvrdila ja također kako su im dobavljači digli cijene kozmetike i repromaterijala. Svi su zabrinuti jer kruh se mora kupiti, ali bez frizure i pedikure se može. Isto tvrde i građevinari, a valja dodati i da je i ovogodišnja sjetva najskuplja u povijesti zbog visokih cijena plina. Petrokemijska industrija koja proizvodni umjetna gnojiva teško je pogođena rastom cijena glavnog energenta, pa se taj trošak prelio na poljoprivrednike koji će pak proslijediti trošak dalje, na uzgajivače i proizvođače mesa, da bi na kraju puno skuplji plin platili svi potrošači kupujući skuplje gotove proizvode.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Poljoprivrednicima je poskupio i sav repromaterijal, najviše umjetna gnojiva, sjeme i zaštitna sredstva, kao i gorivo. Isto tako na svjetskim burzama cijene šećera, pšenice i kukuruza, koje su osnova prehrambene proizvodnje na najvišim su razinama u proteklih deset godina.

Zbog velikog vala poskupljenja dio zemalja članica Europske unije već je donio pakete mjera s kojima žele ublažiti cjenovni udar na stanovništvo i poduzetnike. Austrijska vlada najavila je novčanu pomoć kućanstvima i suspendirala paušal za zelenu struju u ovoj godini, procijenivši vrijednost mjera na 1,7 milijardi eura. Bugarska vlada zamrznula je regulirane cijene struje i grijanja za kućanstva do kraja ožujka. Belgija smanjuje PDV na električnu energiju, a Francuska se obvezala ograničiti rast reguliranih cijena struje na četiri posto kroz nalog vlade elektroenergetskoj kompaniji EDF, u 80-postotnom državnom vlasništvu, da konkurenciji prodaje jeftiniju struju proizvedenu u nuklearnim elektranama. 

U Hrvatskoj se još čekaju konkretne mjere. I poslodavci i oporba kritiziraju Vladu da kasni s donošenjem mjera. U Vladi ne misle tako. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je jučer kako će Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena plina i struje biti predstavljen idućih tjedana.

- Što se tiče teza da je kasno, nije kasno. Nema što biti kasno. Mi radimo na paketu mjera. Taj paket mjera će dotaknuti sve dionike u sustavu, dijelom i poduzeća. Ideja je da ne čekamo predugo s tim paketom, da on bude predstavljen javnosti i zainteresiranima tijekom mjeseca veljače, već u narednim tjednima – komentirao Ćorić.

Najsiromašnji građanima koji su prije dobivali vaučere za struju, sada će dobiti vaučere za plin. Za koliko njih će se proširiti ta mogućnost i koliko će vaučeri iznositi, nije poznato. “Reagirat ćemo svim mogućim alatima koji su nam na raspolaganju. Vi ćete biti tu da nas prozovete ako smanjimo PDV, a oni ne reagiraju cjenovno. Ovdje je nemoguće zamagljivati iznos marže koji neki opskrbljivač temeljem postojećih uvjeta zaračunava”, poručio je Ćorić.

image
Damir Krajač/Cropix

Novosel: "Ne isključujem ni prosvjede"

- Da su bile jučer, ne bi bilo prerano. Ako ne budu u narednim danima, bit će prekasno – komentirao je navjaljene mjere Mladen Novosel predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

- Upozoravali smo još krajem listopada da će se ta lančana reakcija dogoditi jer čim je krenulo poskupljenje energenata naravno da je lančano prijevoz skuplji, a automatizmom se svatko poziva da ima veće troškove i diže cijene. Ovo sad s plinom, ove najave, zadnjih 50-ak godina nismo imali takav šok – komentirao je Novosel gostujući u Dnevniku N1 televizije.

Pojašnjava kako u slučaju ako dođe do smanjenja PDV-a ili se omoguće određeni poticaji, onda distributeri plina ili proizvođači hrane ne smiju dizati cijene. „Ova priča neće završiti u jednom mjesecu. Vlada se mora pripremiti da ovo može trajati puno duže. Najviše ispaštaju građani, odnosno radnici”, istaknuo je Novosel.

Ne isključuje da se na kraju taj problem može preliti i na ulice u vidu prosvjeda.

“Nemamo u Hrvatskoj zakonsku mogućnost generalnog štrajka, ali građani u Hrvatskoj nemaju najprije tu kulturu prosvjeda kad je riječ o egzistencijalnim pitanjima. Vidimo prosvjede protiv covid-potvrda, ali moraju se građani osvijestiti da ne smiju biti ovce za šišanje, zaključuju.”

23. travanj 2024 12:26