StoryEditorOCM
ForumMUČNI TRENUCI

Severina, Tatjana Jurić, Marina Perazić, Ecija Ivušić... Ovo su poznate Hrvatice žrtve nasilja: ‘Još čuvam fotografije masnica...‘

Piše Vinko Paić/SD
22. rujna 2021. - 20:46

Na današnji dan u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Tog je dana tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.

Ovom prilikom prisjetili smo se poznatih Hrvatica koje su javno progovorile o nasilju doživljenom od strane bivših partnera.

Marina Perazić o svom je teškom iskustvu zlostavljanja od strane bivšeg supruga, bubnjara Ekatarine Velike Ivana Fecea, progovorila u emisiji HTV-a BezVeze početkom 2016. godine.

image
Marina Perazić
Tea Cimas/Cropix

- Dok smo živjeli u Americi gdje su se naše kćeri i rodile, neprestano je imao nagle promjene raspoloženja. Zlostavljao me jer je bio jako nezadovoljan svojim životom zbog čega se često znao ponašati nasilno. Meni je dovoljno da netko jednom digne ruku na mene, nakon čega se istog trenutka povlačim. Liječio je komplekse na meni, ponižavao me i vrijeđao da bi se osjećao bolje. Jednostavno, to je njegova narav. Nikad mi se nije ispričao! Meni je pak moja sloboda najvažnija, iako nije lako biti samohrana mama. Luna i Mia dobro se slažu s tatom, rade za njegov klub u Novom Sadu, i drago mi je da je tako, otkrila je pjevačica.

O traumatičnom iskustvu u jednom od statusa na društvenim mrežama progovorila je i voditeljica Tatjana Jurić.

- Samo je jednom jedan muškarac podigao ruku na mene. Pokušao podići. Još čuvam fotografije masnica koje mi je zadao u prvom naletu. Bio mu je to prvi i zadnji put; pokazala sam mu vrata jer – žrtva ne pristajem biti. Sva odgovornost je na nasilniku, da. Ali na svakoj je ženi odgovornost da kaže: e nećeš! Drugi je muškarac, moj tadašnji preplašeni poziv u pomoć potpuno ignorirao. U mojim očima, baš zbog (te) ignorancije, ovaj je drugi za mene možda i gori (zlostavljač) od prvog koji je krenuo silom. Ne znam. Uostalom, danas su i jedan i drugi – posve nevažni.

image
Tatjana Jurić
Ronald Gorsic/Cropix

Ali, znam ovo: Drage moje žene, ako imate tu sreću pronaći u svome partneru divnog i toplog, zrelog i staloženog muškarca, koji vas iskreno voli kao što i vi volite njega, koji vas tretira kao damu jer to i jeste, čuvajte ga! Ali čuvajte ga samo i jedino pod tim uvjetima. Ako ne – pokažite mu vrata. Zaboravite: nemam di, nemam s čim, nemam kako, tu su djeca… Vrata! Doviđenja! Ne čekajte da vas ubije!, napisala je Tatjana.

Njezina kolegica Ecija Ivušić također je prolazila kroz mučno razdoblje zlostavljanja.

- Tek sada mogu normalno pričati o tome, prije me bilo sram što to ima veze sa mnom. Bila sam u vezi četiri godine u kojoj sam konstantno bila verbalno i psihički zlostavljana, ali kad se dogodio taj zadnji čin fizičkog nasilja, tad sam rekla zbogom. Grozno iskustvo koje ostavi posljedice na tebi, priznala je Ecija.

image
Ecija Ivušić
Neja Markicevic/Cropix

- Teško je, već sam šest godina žrtva obiteljskog nasilja, ali se borim ljubavlju, pomaganjem. Moram biti snažna zbog svog sina, bez obzira na to što su mi neke institucije zalupile vrata, rekla je svojedobno Severina.

- No, vjerujem da će biti bolje i da neće više biti ovakvih situacija. Uvijek treba smoći snagu i zahvaliti se i na teškim situacijama jer jedino tako održavate ljubav u sebi i možete pomoći drugima.

image
Severina
Ronald Gorsic/Cropix

Nikad nisam niti ću ikada zanemarivati svoje dijete. Nisam ga, prema navodima oca, iskoristila za promociju svoje turneje, već sam shrvana od stalnih napada i podmetanja oca uz pomoć dijela sustava, koje traje sustavno i kontinuirano godinama, iznijela problem u javnost da se takve stvari više nikada ne dogode niti jednom djetetu i niti jednoj majci u istoj ili sličnoj situaciji, kazala je pjevačica.

15. travanj 2024 11:07