StoryEditorOCM
ForumNAJGORE JE ČEKANJE

Šesti dan potrage bliži se kraju, policija pretražila svaki pedalj Save... Jedan od ronioca: ‘Postoje neki tragovi zbog kojih smo krenuli uzvodno‘

Piše Vinko Paić/SD
5. siječnja 2022. - 21:50

Za nestalim Matejem Perišem traga cijela regija, a srbijanska riječna policija u srijedu je pretraživala Savino korito kako bi eventualno pronašli tijelo. Prema navodima lokalnih medija, potraga je predvečer okončana bez da su pronašli ikakav dokaz koji bi potvrdio teoriju da je mladić na dnu rijeke. Srećom, ovo ostavlja nadu da će se mladi Splićanin uskoro vratiti u svoj grad. 

- Di je moja Dalmacija? - suznih očiju izgovorio je Nenad Periš ispred zgrade hrvatskog veleposlanstva u Beogradu kad je ugledao našeg fotografa Toma Dubraveca.

Iza njega je već šesta neprospavana noć, u glavi mu je bezbroj pitanja, a odgovora nema.

- Ja samo želim da se moj sin nađe. Pokušavam biti trezven. Pokušajte shvatiti moj vapaj. Hvala svima na pomoći i suosjećanju, od Beograda do mog Splita. Ako itko može riješiti ovaj slučaj, onda je to MUP Srbije. Znam da sve pokušavaju i želim da znaju da ih poštujem - rekao nam je Nenad, jedva susprežući suze.

Nakon toga otišao je na sastanak s hrvatskim veleposlanikom u Srbiji Hidajetom Biščevićem.

- Sat vremena sam bio s ocem nestalog mladića. Čovjeku je užasno teško. Nada još postoji. U cijeloj toj tragediji kaže da je otkrio jedno dobro lice ovoga grada i ljudi. Nema druge nego čekati i nadati se najboljem. Ostaje u Beogradu koliko god bude trebalo. Nenad nam je rekao da su u kontaktu srpska i hrvatska policija - kazao je, uz ostalo, veleposlanik Biščević.

Nenad je potvrdio kako je dao svoj uzorak radi DNK analize i kako je policija pronašla taksista kojeg je Matej zaustavio u noći nestanka i obavila s njime razgovor.

U međuvremenu informacije o nestanku 27-godišnjeg Mateja Periša pristižu na kapaljku. Zapravo, gotovo da ih i nema jer iz MUP-a Srbije ne žele iznositi nove detalje, osim da i dalje traje velika potraga za mladićem čiji je misteriozni nestanak rastužio cijelu regiju. U nju se tijekom jučerašnjeg dana uključio i srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, u jednom je trenutku patrolirao na Savi s riječnom policijom.

- Nijedan dan otkako se to dogodilo nije prošao da me predsjednik Vučić nije pitao ima li nešto novo, ima li pomaka. Možemo zamisliti patnju tog oca, sestara nestalog Splićanina. Ono što mogu reći u ovom trenutku je da mi ne stajemo, nitko ne može ništa zamjeriti policiji, dajemo sve od sebe, radimo apsolutno sve. Naši operativci su s ocem razgovarali više puta, kao i s Matejevim prijateljima, konobarima, osiguranjem. Ronioci Žandarmerije su se uključili, riječna jedinica radi, sve što je u moći jedne policije mi radimo. Znamo gdje je iznajmljen stan, gdje se kretao, ali kasno je prijavljen nestanak. Nije bilo sukoba ni nasilja u klubu. Otac je prepoznao svog sina na nekoliko snimki. Obitelj će prva saznati, bio dobar ili loš ishod, ali će prva saznati. Srbija je sigurna zemlja, Beograd je siguran grad, kod nas se ne događaju takve stvari da netko nekoga napadne, opljačka ili ubije nekoga, to se vrlo rijetko događa - rekao je Vulin.

U potragu su bili uključeni i ronioci, a osim nizvodno, pretraga se obavljala i stotinjak metara uzvodno od mjesta gdje je Matej viđen posljednji put.

Darko Kovačević iz Mreža za opasnost Srbije rekao je da se vode provjerenim informacijama.

- U principu uvijek se tijelo traži nizvodno ako postoje informacije da je neka osoba na određenom području uopće ušla u vodu. Međutim, kako to sad nije potpuno potvrđeno, pronađeni su neki tragovi, pa postoji osnovana sumnja da je ipak mjesto ulaska bilo mnogo više uzvodno, onda se krenulo odatle. To su neki osobni predmeti koji su pronađeni. Sada se istražuje svaka mogućnost, zaista svima je stalo da se ta mlada osoba nađe. Mi se svi i dalje nadamo da ćemo ga naći u nekim mnogo sretnijim okolnostima - kazao je Kovačević.

20. travanj 2024 11:55