StoryEditorOCM
ForumBLISKI SURADNICI

‘Sažetak‘ današnje akcije USKOK-a: tko je sve uhićen i zašto? Tri kraka velike istrage povezana su s Milanom Bandićem, još se ‘češlja‘ Bačićev ured

Piše Hina, JL
30. lipnja 2021. - 16:09

Uskok i policija od jutros provode pretrage na više lokacija povezanih s uhićenim suradnicima bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem, a uskokovi istražitelji osim prostorija Gradske uprave češljaju i ured Bačića na HRT-u na Prisavlju.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da su službenici policije i Uskoka ušli u prostorije Gradske uprave oko 6,20 sati, a najviše se radi pretres u uredu stručne službe gradonačelnika na trećem katu, te na još dvije lokacije - Zavodu za za zaštitu spomenika, kulture i prirode i Zavodu za prostorno uređenja grada Zagreba.

image
Na fotografiji: Kazimir Bačić (u odijelu s kravatom)
Srđan Vrančić/Cropix

Uhićeni bliski Bandićevi suradnici

Policija i Uskok također su ušli u ured glavnog ravnatelja HRT-a Kazmira Bačića, koji je po neslužbenim informacijama uhićen zbog sumnje da je trgovao utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u centru Zagreba, koji mu je kao mito dao također uhićeni poduzetnik Milan Lončarić, prenosi Jutarnji.

Uhićeni su također neki bliski suradnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić, Bandićev vozač Zdravko Krajina, Denis Mohenski, poznat pod nadimkom "Kralj Adventa" i Ana Stavljenić-Rukavina, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Dok se službeno priopćenje tek očekuje mediji pretpostavljaju da se uhićenja odnose na "tri kraka" koji su povezani s bivšim gradonačelnikom Bandićem.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da policija u Zagrebu provodi akciju uhićenja bez otkrivanja detalja, te poručio kako ta akcija potvrđuje jasnu opredijeljenost u istraživanju i procesuiranju koruptivnih nedjela.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je kako su uhićenja ''pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao''.

''Daljnje informacije doznat ćemo od Uskoka, Državnog odvjetništva i policije iz njihovih priopćenja u kojima će pojasniti o kojim se osobama i kojim kaznenim djelima radi", rekao je Malenica.

Uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Bačića kratko je prokomentirala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, uz napomenu da nema nikakvih saznanja o tom slučaju osim onih iz medija.

Po statutu HRT-a, glavni ravnatelj ima osobu koja ga zamjenjuje, pa ne očekujem nikakve poteškoće u funkcioniranju HRT-a, kazala je Obuljen Koržinek.

Bačićeva imovinska kartica: Pet stanova, tri kuće, apartman, poslovni prostor i brodica

Bačić u imovinskoj kartici navodi iznos bruto mjesečne plaće od nešto više od 40.500 kuna, odnosno oko 24.850 kuna neto, te nekretnine među kojima su čak pet stanova i tri kuće, poslovni prostor u Dubrovniku, apartman u Selcima i jedanaestmetarska brodica.

image
Na fotografiji: pretres stana Kazimira Bačića
Srđan Vrančić/Cropix

Prema objavljenom izvješću o imovinskom stanju dužnosnika, glavni ravnatelj HRT-a osim redovne plaće, ima i gotovo 28,500 kuna ostalih mjesečnih prihoda i to od imovine i imovinskih prava.

U popisu nekretnina Bačić je naveo kako je u njegovu vlasništvu kuća od 189 kvadrata u Zagrebu procijenjena na oko 4,5 milijuna kuna koju je stekao darovnim ugovorom, odnosno nasljedstvom i prodajom imovine, ali i drugim načinom stjecanja - ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

Osim kuće u Šestinama ima i kuću u Strmcu u Zagorju od, kako se navodi, samo 18 kvadrata i vrijednosti od 35.000 kuna koju je stekao darovnim ugovorom, te kuće s okućnicom i apartmana od 50 kvadrata u Selcima procijenjene vrijednosti od 185.000, odnosno 750.000 kuna.

image
Kuća Kazimira Bačića
Marko Todorov/Cropix

Osim toga, Bačić ima u svom vlasništvu ili sa suprugom pet stanova od kojih je onaj dubrovački s 59 četvornih metara najvrjedniji – procijenjen je na čak 1,35 milijuna kuna.

Ima i četiri stana u Zagrebu od 28,3 do 73 kvadrata ukupne procijenjene vrijednosti preko dva milijuna kuna, koje je stekao kreditnim zaduženjem, kupnjom od primitka ostvarenih od nesamostalnog rada, imovine i imovinskih prava.

Dvotrećinski je suvlasnik je poslovnog prostora od 103 kvadrata u Dubrovniku procijenjenog na nešto manje od 1,2 milijuna kuna koji je stekao nasljedstvom, odnosno ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

Također, supruga mu je vlasnik pokretnine – osobnog automobila Peugeot 5008 iz 2015., koji prema procjeni vrijedi oko 55.000 kuna, a Bačić je vlasnik jedanaestmetarske brodice "Jeanneau One Design 35" iz 1997. procijenjene na 110.000 kuna i kupljene na kredit.

U izvješću o imovinskom stanju navodi se i da glavni ravnatelj HRT-a ima 85.000 kuna štednje, koju je stekao od imovine i imovinskih prava.

29. travanj 2024 01:32