StoryEditorOCM
ForumPOSEBNE TRADICIJE

Razbijanje tanjura, skakanje sa stolice, jedenje okrugle hrane... donosimo najneobičnije novogodišnje običaje koji se prakticiraju diljem svijeta

Piše Jasmina Parić
29. prosinca 2022. - 09:23

Stiže nam Nova godina za koji dan. Uobičajeno ju je proslaviti veselo, uz prijatelje, vatromet, šampanjac i poljupce. Tako je manje - više u čitavom svijetu, ali, u nekim zemljama sačuvali su se specifični običaji koji vuku korijene iz drevnih, pretkršćanskih vremena. Uostalom, i novogodišnja buka, pucanje petardi, vatromet i glasna glazba izrasli su iz galame kojoj je funkcija bila tjeranje zlih duhova i loše sreće - samo su sredstva suvremenija.

Još su stari Rimljani za početak nove godine i rađanje nepobjedivog sunca jedni drugima darivali zimzelene grančice kao simbol novog početka i novog životnog ciklusa. Oni su i zaslužni za datum njenog obilježavanja. Odabrali su vrijeme u kojemu dan ponovno počinje rasti. Inače, kroz povijest se novo ljeto slavilo u različitim godišnjim dobima, a najčešće u proljeće kada se budi priroda.

Novogodišnjih običaja ima starih i novih. Ali, svi se održavaju u svrhu prizivanja dobrobiti u narednih dvanaest mjeseci, prizivanja novca, zdravlja i sreće u ljubavi te se nastoji ostaviti iza sebe sve što nije valjalo lani. Navodno su još stari Babilonci "uveli" popis novogodišnjih odluka. Uglavnom su se obvezivali da će vratiti dugove i sve posuđene stvari.

image
/Shutterstock

U mnogim zemljama - pa i u našim krajevima - poželjno je prvu čestitku primiti od muške osobe. U Engleskoj i Škotskoj dobro je je da to bude tamnoput muškarac. Ova želja tumači se starim strahom od plavokosih Vikinga koji su donosili nevolje i u pravilu bi stigli na vrata zbog pljačke.

Mnogo tradicija vezano je uz obrok zadnje večeri u godini. Svinjetina je poželjna i sam lik svinje prihvaćen je kao srećonoša, pa tko ne voli pečenku može barem pojesti praščića od marcipana. Uz to, u mnogim se zemljama daruju i drugi simboli sreće, poput uzgojene djeteline s četiri lista ili figurice dimnjačara.

Sva okrugla hrana donosi dobru sreću i simbolizira novac, odnosno kovanice. Tako se u mnogim zemljama poslužuje grašak, leća, krafne i okruglo voće.

image
/Shutterstock

Filipinci će u novogodišnjoj noći pojesti dvanaest okruglih voćki koje su inače aranžirane u zdjeli na sredini stola. U Grčkoj je običaj ispeći kolač u koji je umetnut novčić - tko ga pronađe (valja pripaziti da ga ne proguta) bit će najsretniji.

U svim skandinavskim zemljama traži se na isti način novčić u pudingu. Japanci priređuju dugačke rezance - za dug život.

Diljem svijeta uvriježeno je dobro očistiti kuću i riještiti se starih, nepotrebnih stvari.U Japanu baš pretjeruju - od ranog jutra na staru godinu glancaju svoje domove, dok se na jugu Italije još zadržala praksa izbacivaja starudije kroz pozore.

Danci pak imaju zanimljiv običaj razbijanja tanjura, šalica, i ostalog stolnog posuđa pred vratima svojih prijatelja. U tu svrhu se kroz godinu spremaju napukli tanjuri ili se kupe jeftini - a tko pred vratima nađe najviše krhotina ima i najviše posla oko njihovog uklanjanja ali to mu služi na čast - omiljen je i ima mnogo prijatelja.

image
/Shutterstock

U Španjolskoj - ali i mnogim drugim zemljama španjolskog govornog područja- jede se grožđe uz otkucaje kućnog sata ili udarce zvona sa zvonika. Uz svaki otkucaj treba pojesti jednu bobicu i završiti točno uz dvanaesti, inače nadolazeća godina neće biti dobra. Stoga se mnogi Španjolci snalaze tako da pripreme sitna zrna ili ih naprosto gutaju cijela.

Oni koji u Danskoj slave kod kuće, popet će se na sjedalicu i u ponoć skočiti s nje, simbolično uskačući u novo ljeto. U Belgiji je običaj - u obiteljima koje se bave poljoprivredom - čestitati svim domaćim životinjama kako bi iduća godina bila plodna i bogata.

U Puerto Ricu se u ponoć pred kućna vrata pospe malo šećera - a u Turskoj soli - s istim cijem: da se primami sreća u taj dom.

Pred Novu godinu, baš kao i uoči Valentinova, izlozi će se nakrcati crvenim, izazovnim rubljem. Kažu da nošenje crvenog rublja u novogodišnjoj noći donosi sreću u ljubavi. Ni obično bijelo nije loše, jer nosi mir.

image
/Shutterstock

Napokon, na svim kontinentima poželjno je da ste u ponoć uz dragu osobu.Ona će imati značajnu ulogu u vašem životu i u narednih dvanaest mjeseci.

02. svibanj 2024 17:21