StoryEditorOCM
ForumSTRAH OD ZARAZE

Ravnatelji srednjih škola mijenjaju planove, zbog pandemije ove godine bez izleta i ekskurzija: ‘Nadamo se da će nas roditelji podržati‘

Piše Ivana Krnić/Jutarnji list
29. kolovoza 2020. - 08:52

Do 30. rujna sve škole moraju imati gotove planove i programe, odnosno školske kurikulume za narednu školsku godinu, a kako saznajemo od ravnatelja, većina srednjih škola u programe neće uvrstiti maturalna putovanja i druge izlete, piše Jutarnji list.

- Mi smo zasad odlučili da nam izvanučionička nastava ne bude dio plana i programa za ovu školsku godinu. Ako dođe do situacije da više nema epidemije, to ćemo promijeniti.

Važno nam je da su i djeca, ali i zaposlenici, sto posto sigurni za takvu vrstu putovanja - kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole. Na tom su tragu i drugi ravnatelji, osobito nakon što je jučer potvrđeno da se dvoje zagrebačkih maturanata zarazilo na maturalnom putovanju u Dubrovniku.

Stav roditelja

Na sličnom je tragu i Hotelijersko-turistička škola, čija ravnateljica Zdravka Krpina također kaže da nemaju u planu maturalna i druga putovanja.

- Zasad to nismo stavljali u školski kurikulum. Naravno, odradit ćemo Vijeća roditelja i roditeljske sastanke i vjerujemo da će roditelji podržati ovakav kurikulum zbog sigurnosti svoje djece - kaže Krpina. I zagrebačka V. gimnazija radi na kurikulumu, ali nisu još došli do tog pitanja. Ipak, ravnatelj Tihomir Engelsfeld kaže da je takva odluka - plan bez maturalaca i izleta - poželjna.

- Kada se radi školski kurikulum treba napisati okvirne datume održavanja izvanučioničke nastave, a u ovom trenu to nije jednostavno jer ne znamo kako će biti. S druge strane, postoje zakonski okviri uz koje se može odluka, ovisno o razvoju situacije, i promijeniti - kaže Engelsfeld.

Brojne su škole odgodile i ranije planirane maturalce za ovu jesen, no ne i sve - poput škole koja je bila u Dubrovniku. Preporuke Ministarstva obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su da se takva putovanja zbog epidemije odgode ili otkažu, no to su samo preporuke - ne i obveza.

Predsjednica Udruge Hitrec kaže kako ne zna iz koliko škola su se odlučili ići na maturalna putovanja, ali da, koliko zna, većina ih je ili odgodila ili otkazala.

- Dobili smo preporuke Ministarstva, no to nije zakon pa se unatoč tome može ići na takva putovanja. Maturalno putovanje je zapravo pitanje dogovora između roditelja i turističkih agencija, tako da oni međusobno potpisuju ugovor. Škola je tu zapravo nemoćna i ako mi otkažemo, može nas tužiti jedna ili druga strana - kaže Hitrec te dodaje kako su neki roditelji već platili i zato je situacija još nezgodnija.

A da situacija vjerojatno nije dobra za odlazak na maturalna putovanja govori i jučerašnji broj zaraženih, koji je u 24 sata dao čak 357 novih Covid dijagnoza.

02. svibanj 2024 05:34