StoryEditorOCM
ForumPO HITNOM POSTUPKU

Preokret u HDZ-u, sprema se izvanredna sjednica Sabora - Bujanović neće dugo biti u sedlu!

Piše Sandro Pogutz
13. prosinca 2023. - 16:41

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović (50) nastavlja karijeru u ministarstvu unatoč smjeni Davora Filipovića koji je Bujanovića u listopadu 2022. doveo u paketu s Juricom Lovrinčevićem za najbliže suradnike. Kako je, naime, objavio potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, Bujanović će biti vršitelj dužnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja do imenovanja novog ministra - javlja Jutarnji list.

Dok je Juricu Lovrinčevića Davor Filipović, kako je na konferenciji za novinare u utorak objasnio premijer Andrej Plenković, doveo zbog iskustva u realnom sektoru, Hrvoje Bujanović je angažiran zbog iskustva u financijskom sektoru. Kada se pogleda Bujanovićev profesionalni životopis i stanje na domaćem tržištu rada, teško da je Filipović mogao dovesti boljeg suradnika po pitanju financija, investicija, poznavanja bankarskog poslovanja i relacija banaka s velikim poduzećima.

Ovaj rođeni Zagrepčanin diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je nastavio usavršavanje kroz poslijediplomski studij. Nakon studija radio je u FIMA-i, jednoj od prvih brokerskih kuća u Hrvatskoj osnivača Milana Horvata, kojeg se slobodno može nazvati pionirom pa i ‘guruom‘ brokerskog biznisa u Hrvatskoj. Prije angažmana u Privrednoj banci Zagreb 2000., u kojoj će provesti 20 godina, Bujanović je radio i Investment Bank Austria i CAIB-u, investicijskoj banci Bank Austria.

Prema PBZ-ovoj objavi prilikom jedne od javnih ponuda fonda PBZ Investa ulagačima, Bujanović se prvo zaposlio u Sektoru korporativnog financiranja spomenute banke.

- Osnovao je i vodio uspješna ulaganja PBZ-a na tržištima kapitala. Vodio je i gotova sva državna i korporativna izdanja vrijednosnica kako na domaćem također i svjetskim tržištima. Vrijednost tih transakcija iznosi preko pet milijardi eura – naveo je PBZ u kojem je trenutni v.d.ministra gospodarstva, među ostalim, bio predsjednik Uprave PBZ Investa i PBZ-Kapitala te član nadzornog odbora mirovinskog fonda PBZ Croatia Osiguranja.

Bujanović je vlasnik je svjetski najpriznatije licencije u području investicijske industrije CFA (u organizaciji američkog CFA Institute), kao i imatelj Brokerske licence, licence za upravljanje mirovinskim fondom kao i licence investicijskog savjetnika. Završio je brojne specijalističke seminare između ostalih i edukaciju na Harvard Business School.

Kada je u pitanju dosadašnji angažman Bujanovića u Ministarstvu gospodarstva, bio je daleko manje eksponiran od Jurice Lovrinčevića, koji je, među ostalim, sudjelovao u pripremi i javnim prezentacijama energetskih projekata ministarstva, poput ulaganja u geotermalne izvore energije, ali i famozne stranice za praćenje kretanja cijena. Trenutni ‘ve-de‘ ministra gospodarstva, poput Lovrinčevića, nema člansku iskaznicu nijedne od brojnih stranaka na našem političkom tržištu.

image

Davor Filipović i Hrvoje Bujanović

Lucija Očko/Cropix

Ime novog ministra što prije

Ime novog ministra gospodarstva trebalo bi biti poznato već u idućim danima, iako je premijer na konferenciji za medije na kojoj je objavio da smjenjuje Davora Filipovića rekao kako nema žurbe za to. Zbog toga će se održati i izvanredna sjednica Sabora jer u petak je zadnji dan zasjedanja, pa bi se idući tjedan trebao potvrditi novi ministar. Očito je došlo do promjene u razmišljanju jer se danas i sastalo uže vodstvo stranke i zaključilo da bi ipak trebalo novog ministra imenovati što prije, a ne čekati iduću godinu. Prema neslužbenim informacijama iz vrha stranke, trenutno je više kandidata koji bi mogli zamijeniti Filipovića i svi su stranački ljudi, odnosno u HDZ - piše Jutarnji list.

27. travanj 2024 16:24