StoryEditorOCM
ForumRASTE NERVOZA

Prebacivanje krivnje: premijer Netanyahu okrivio izraelske obavještajce za napad Hamasa, a onda se predomislio

Piše Vijesti SD
29. listopada 2023. - 17:07

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je danas šefove izraelskih obavještajnih službi, rekavši da ga nikada nisu upozorili da Hamas planira veliki napad 7. listopada, što je izazvalo politička previranja i razdor u njegovom ratnom kabinetu.

Netanyahu, koji trpi bijes javnosti jer nije preuzeo odgovornost za obavještajne i operativne neuspjehe oko napada Hamasa u južnom Izraelu, sinoć je objavio komentare na platformi X, ali ih je kasnije - izbrisao, prenosi klix.ba.

Najviši dužnosnici - od vojnih zapovjednika i šefova interne špijunske službe Shin Bet do ministra financija - priznali su svoje propuste, ali Netanyahu nije.

Rekao je samo da će nakon rata biti vremena za postavljanje teških pitanja i dodao da se to odnosi i na njega.

"Ni u jednom trenutku i ni u jednom trenutku premijer Netanyahu nije upozoren na Hamasove ratne namjere. Naprotiv, svi sigurnosni dužnosnici, uključujući šefa vojne obavještajne službe i šefa Shin Beta, ocijenili su da je Hamas odvratan i zainteresiran za aranžman", glasio je post na Netanyahuovom profilu.

Glasnogovornik izraelske vojske, upitan o premijerovim komentarima tokom dnevne konferencije za novinare, odbio je odgovoriti, rekavši: "Sada smo u ratu, usredotočeni na rat."

Netanyahuove komentare brzo su odbacili njegovi sadašnji i bivši saveznici, uključujući Bennyja Gantza, bivšeg ministra obrane koji je sada u ratnom kabinetu.

Gantz je na mreži "X" napisao da bi Netanyahu trebao povući ono što je rekao i ne baviti se time dok traje rat.

26. lipanj 2024 14:50