StoryEditorOCM
ForumOŠTEĆENE KUĆE

Pogledajte video iz epicentra potresa: ‘Ugasilo se svjetlo, čula se buka. Po sebi sam osjetio prašinu i staklo...‘

Piše Vijesti SD
31. prosinca 2023. - 10:42

Potres magnitude 4,7 prema Richterovoj ljestvici pogodio je sinoć Bosnu i Hercegovinu. Epicentar je zabilježen u 21 sat i 43 minute nedaleko od Zenice. Kako piše Oslobodjenje.ba, oštećeno je najmanje 14 kuća, a neki ne žele boraviti u svojim domovima zbog straha od naknadnih podrhtavanja.

Četiri osobe su ozlijeđene, jedna je stradala u automobilu na magistralnom putu M17, a tri uslijed obrušavanja materijala s kuća. Dvoje ih je pušteno na kućno liječenje, dok su druge dvije osobe zadržane u Kantonalnoj bolnici Zenica. U selu Ljubetovo s kuća su padali crjepovi. Radiotelevizija BiH nakon ponoći je posjetila stanovnike tog mjesta u čijoj se blizini nalazio epicentar.

- Narod je iscrpljen, ima materijalne štete po objektima. Hvala bogu nema povrijeđenih, se ostalo se može nadoknaditi i popraviti. U blizini je bio epicentar pa je stradao automobil, rekao je stanovnik Ljubetovog. Na pitanje novinarke što se desilo, kratko odgovara: "božja sila."

U selu ima 40 kuća, a oštećeno ih je petnaestak, rekao je.

- Nije bilo vremena za razmišljanje, sve se odvilo u trenu. Zatutnjalo je i nestalo struje, kaže drugi stanovnik.

Treći dodaje kako su se njegova supruga i kći prestravile, dok se on dobro nosi s potresom.

- Sjedio sam u kući sa svojim najmilijima, odjednom se ugasilo svjetlo. Čula se buka i počelo se tresti. Po sebi sam osjetio prašinu i staklo, više nisam znao izaći iz kuće u kojoj živim 23 godine, rekao je mladić kojem se urušio strop kuće za BHRT.

29. travanj 2024 07:12