StoryEditorOCM
ForumPREMIJER O SITUACIJI

Plenković: Situacija je ohrabrujuća, a mi ćemo inzistirati na poštivanju dogovora o isporuci cjepiva

Piše JL
25. siječnja 2021. - 12:27

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održan je sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, piše jutarnji.hr.

Nakon sastanka je premijer Plenković razgovarao s novinarima.

- Nakon što je ministar Horvat donio zajednička nacionalna pravila za korištenja ovih sredstava, konstatirali smo da su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, Ministarstvo zdravstva i Grad Zagreb pripremili javne pozive. Ministarstvo graditeljstva će u dva dana napraviti finalnu verifikaciju a oni će tijekom ovoga tjedna biti objavljeni kako bi se krenulo u konzumaciju 683 mil. eura koji su na raspolaganju. Isti proces će biti i za Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju. Zgrade koje su u privatnom vlasništvu a kulturna su baština, tu se primjenjuje zakon usvojen u Hrvatskom saboru. Bio je konstruktivan sastanak.

Za Sisačko-moslavačku županiju nova sredstva

Novinari su Plenkovića upitali što je sa Sisačko-moslavačkom županijom. 

- Ovo je sada šteta potresom u Zagrebu. Za Sisačko-moslavačku županiju se radi nova procjena štete, kao i za Karlovačku i Zagrebačku, i tu će biti nova sredstva. Svaka šteta ima svoj zahtjev i svoja sredstva. 

Kašnjenja nema, kaže Plenković i dodaje da je sve u okvirima. 

- Mislim da ćemo imati zahtjeva koji će napraviti overbooking sredstava, 683 mil. eura nije dovoljno za sve zgrade i projekte.

Rok je do lipnja 2022., hoće li se sve uspjeti napraviti?

- Trudit ćemo se da to tako bude. 

Kasni li se?

- Ne, mislim da smo stavili sve zakonske okvire kako treba. Uvijek smo rekli da će proces trajati dugo. Deset sekundi potresa je minimalno 10 godina objave. Mora sve biti po pravilima i transparentno. Sigurno da će sve pomoći da i obnova Banovine bude brža i efikasnija. Sličan je zadatak pred nama... Ministar Horvat i drugi resori su napravili dokumente koji jako pojednostavljuju za onoga koji treba podnijeti zahtjev i kako što lakše proći kroz tu proceduru.

'Inzistirat ćemo na poštivanju dogovora o isporuci cjepiva'

Upitan o problemima s dostavom cjepiva i zastoju isporuke, Plenković je rekao:

- Mi smo imali sastanak Europskog vijeća u četvrtak i izrazili smo čvrst stav da Europska komisija koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama dok su još bile u fazi istraživanja, uložena su ogromna sredstva, da se treba poštovati zacrtan rok. Rekao sam da će vaccine diplomacy biti glavna zadaća, sada se pretvara u vaccine hijacking. Događa se to da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU i tu se događa nešto van onoga što je dogovoreno a mi ćemo inzistirati na poštovanju onoga što je dogovoreno. Hrvatska još nije išla prema drugim cjepivima od ovih za koja smo se opredijelili temeljem pouzdanosti i članstva u EU. Dogovor je bio da se mi sami ne krenemo obraćati proizvođačima. Jednom kad to krene, onda nema zajedničkog dogovora. Zajednički dogovor treba osigurati da do ljeta imamo bez dilema pokrivenu svu ugroženu populaciju, to je najbitnije. 

Hoće li druga doza stići na vrijeme?

- Mislim da ćemo osigurati doze za 2. turu cjepiva. Čuli ste epidemiologe, rok je 21 dan ali on se može i produžiti. Neće doći u opasnost da netko tko je primio 1. dozu ne primi drugu na vrijeme. Što se tiče političara, postoje na nacionalnoj razini niti sto njih koji su se cijepili prvom dozom. Mi smo kao Vlada procijenili da je dobro i da se cijepe ministri koji nisu preboljeli koronu. Sabor je jednako važan ako ne i važniji. Nema tu neke agende na razini vlade da se nekome uskrati. To su važne političke poruke. 

'Cjepivo nije za privilegirane'

Novinare je zanimalo je li bilo potrebno cijepljenje i sudaca te jesu li tako cjepivo dobili privilegirani. 

- Nije to cjepivo za privilegirane. To je ponuda ključnim institucijama. Nisu svi koji su dobili ponudu to trebalo i iskoristiti. Stvar je vrlo jasna. 

Odgovorio je i na pitanje hoće li Europska unija raditi nove pregovore s proizvođačima i ponuditi im veću cijenu, poput nekih država.

- Ako imate ugovor i plaćate, ne vidim logičan razlog da sada sami nudite više, a onaj koji je preuzeo ispunjavati ne ispunjava ugovor. Valjda bi oni trebali plaćati penale nama a ne obrnuto, kaže Plenković.

Manji iskoraci u veljači

Upitan o popuštanju epidemioloških mjera i mogućnosti otvaranja ugostiteljskih objekata u veljači, Plenković kaže da se o tome razgovaralo na jučerašnjem sastanku. 

- Jučer je ministar Beroš govorio o tome nakon sastanka. Trenutno raspoloženje na razini EU je takvo da zbog novih sojeva virusa koji su pogubniji vlada velik oprez. Onda se jedan dio država članica odlučuje za nove mjere. Ako ima strog sustav do sada, sve strože od toga je jako strogo. Mnoge zemlje imaju policijski sat, ograničile su sve aktivnosti i dulje nego u RH. Oni kad bi došli ovamo, mislili bi da je jako fleksibilan režim. Mi smo vodili računa o zdravstvenom, gospodarskom i financijskom aspektu. Dinamika cijepljenja je sada donekle drugačija i to je dodatni razlog za oprez. Brojke jesu ohrabrujuće ali nisu to idealne okolnosti da možemo reći držimo za rogove epidemiju i upravljamo njome. To nije realno, nitko nije još u toj fazi. Nakon jučerašnje rasprave smatramo da je situacija zahtjevna, ministri su dobili nalog da pripreme 2-3 područja u kojima se tijekom veljače može napraviti manji iskorak kako bismo bez većeg rizika mogli zakoračiti u proljeće, rekao je Plenković i dodao da država stoji iza privatnog sektora i ugostitelja. Razumijem da je teško, ali vidjeli ste da su mjere od kraja studenog i velika odgovornost građana polučili efekt. 

Nije odgovorio ni na pitanje o tome hoće li se djeca u školu vraćati početkom veljače te je dodao da će sve rastumačiti Stožer na svojoj presici u podne. 

25. travanj 2024 14:26