StoryEditorOCM
ForumCILJ JE JASAN

Plenković se obraća građanima uoči novih mjera: "Ove godine nećemo moći proslaviti Božić kao ranije. Pokažimo da smo u stanju odreći se navika..."

Piše PSD
27. studenog 2020. - 20:31

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uoči sutrašnjeg stupanja na snagu novih i strožih epidemioloških mjera protiv koronavirusa obraća se građanima.

"Pandemija koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet promijenila je naš način života. Dolaskom jeseni pandemija se ubrzala. Kao i drugdje u Europi zbog čega smo postupno postrožavali mjere. Borbi protiv virusa temeljimo na povjerenji između građana i države, Dosadašnjim mjerama pokušali smo izbjeći potpuno zatvaranje i policijski sat", kazao je premijer.

"Od večeras u ponoć na snagu stupaju nove, strože mjere. Njima je cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje zdravstvenog sustava. Moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa. Jedna od devet hospitaliziranih osoba nažalost premine. Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca, a možda i duže.

"Razumijem nezadovoljstvo svih onih koji će zbog epidemiološke situacije obustaviti svoje poslovanje. Podsjećam da smo dosad donijeli mjere kojima smo sačuvali radna mjesta i brojna poduzeća. Novim ćemo mjerama omogućiti da se egzistencija brojnih ne ugrozi. Tijekom obustave rada, uz oslobođenje plaćanja doprinosa, osigurat ćemo i nove Covid-kredite.

Donijet ćemo i nove mjere za sve one koji imaju privremenu obustavu rada. U godinama pred nama iskoristit ćemo europska sredstva kako bismo ubrzali oporavak našeg gospodarstva.

Nerado mijenjamo zakon kako bismo mogli kažnjavati kršenje mjera. To moramo napraviti kako bismo odgovorne zaštitili od neodogovornih pojedinaca. Ako se i mali broj okupljenih ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti.

Dragi sugrađani, siguran sam da pratite napredak u nalaženju cjepiva. Vlada poduzela sve korake kako bi osigurala dovoljan broj doza za Hrvate. Plan cijepljenja već je napravljen. Želim još jednom izraziti zahvalnost svim djelatnicima u zdravstvu koji su na prvoj crti obrane od virusa i koji su na visini zadatka. Solidarnost prema njima moramo izraziti odgovornim ponašanjem."

Ove godine nećemo moći proslaviti Božić kao ranije. Pokažimo da smo u stanju odreći se navika i druženja koja nisu nužna. U ovim vremenima odricanja naši su prioriteti zdravlje, radna mjesta, proizvodnja i obrazovanje. Štiteći jedni druge, pobijedit ćemo svi zajedno - poručio je Plenković.

20. travanj 2024 02:01