StoryEditorOCM
ForumLAMBDA NAKON DELTE

Peruanski mutant koronavirusa - lambda, mogao bi biti otporan na sadašnja cjepiva. Zbog njega Peru ima najveću smrtnost od korone

Piše Anita Belak Krile
6. srpnja 2021. - 13:01

Nakon što su cjepivima ukroćeni izvorni wuhanski, pa potom i britanski – alfa soj virusa, sada nam uz indijski delta soj, prijeti i još jedan – lambda soj.

Mutant lambda, odnosno virusna varijanta C.37, pojavila se u Peruu još koncem ljeta prošle godine i smatra se krivcem zbog kojeg ova južnoamerička zemlja ima najveću smrtnost od koronavirusa na svijetu. U vrlo kratkom periodu lambda je postala dominantan soj u Peruu.

 Znanstvenici strahuju da bi ovaj soj koji hara Peruom mogao biti otporan na postojeća cjepiva.

Nakon što se prvo pojavio u Peruu, lambda mutant SARS-CoV-2 virusa proširio se na 30-ak zemalja, uglavnom onih u Latinskoj Americi, ali je također prešao i u Europu. Najviše slučajeva zabilježeno je u Velikoj Britaniji.

U Peruu je lambda prisutna u 81 posto novih zaraza, a prema statistici uglednog američkog Sveučilišta 'Johns Hopkins', Peru je zemlja s najvećim postotkom smrtnosti od korone na svijetu. Gotovo 10 posto oboljelih od COVID-a na kraju je preminulo. 

image
Diego Ramos

Prošlog mjeseca je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) soj lambda proglasila je varijantom koju moraju pratiti.

 “Lambda nosi velik broj mutacija koji vode do moguće povećane prenosivosti ili mogućoj povećanoj otpornosti na antitijela”, poručili su iz WHO-a. Čileanski znanstvenici, u čijoj je zemlji trećina od svih oboljelih zaraženih lambdom, upozorili su da je moguće da ovaj soj bolje izbjegava cjepiva od ostalih zbog čega je vjerojatno smrtnost velika.

Znanstvenik Jeff Barrett, iz Inicijative za genomiku COVID-a s Instituta Wellcome Sanger u Ujedinjenom Kraljevstvu je rekao da lambda ima neobičan set mutacija. Barem jednu dijeli s deltom, zato su obje toliko zarazne. Nakon pojave tog soja, Ujedinjeno Kraljevstvo je odredilo lambdu kao "varijantu pod istragom", a Svjetska zdravstvena organizacija naglašava kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi utvrdili učinkovitost cijepljenja.

“Uzimajući u obzir koliko brzo se ova varijanta širi u Peruu, Ekvadoru, Čileu i Argentini, smatramo da lambda ima potencijal da postane zabrinjavajući soj” – piše New York Post.

Većina epidemiologa smatra da će pandemija biti okončana tek kada 80 posto svjetskog stanovništva bude cijepljeno. Do tada bi se mogle pojavljivati stalno nove varijante virusa. Mi još nismo dosegnuli ni 50 posto procijepljenosti. 

Peruanski mikrobiolog Pablo Tsukayama je sa svojim timom sa Sveučilišta Cayetano Heredia u Limi prvi otkrio tu varijantu u svojoj domovini. Kazao je kako su u prosincu imali samo 200 infekcija lambda sojem. Krajem ožujka je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada prevladava u preko 80 posto svih slučajeva zaraze u zemlji.   

image
Peru 
Diego Ramos

Čini se da ćemo se morati naviknuti na činjenicu da u Latinskoj Americi, gdje je zabilježeno više od milijun umrlih, nastaju novi zarazniji sojevi koronavirusa. Znanstvenici su još početkom godine upozoravali da su zone visokog cijepljenja i zone s nekontroliranim epidemijama (Indija, Brazil) idealna formula za stvaranje novih sojeva.

Pretpostavka da će mirna zima biti samo u zemljama s 80 posto cijepljenih, u kojima dominiraju najučinkovitija cjepiva.

S koronom vrijedi načelo da nitko nije siguran dok nisu svi sigurni.

„Strategija bogatih zemalja može sada biti samo da što brže opskrbe siromašnije zemlje cjepivom, jer će inače stalno nastajati nove varijante virusa“ – zaključio je mikrobiolog Pablo Tsukayama.

19. travanj 2024 00:33