StoryEditorOCM
ForumIMA SE, MOŽE SE!

Ovo su novogradnje čiji se kvadrati plaćaju 7990 eura: evo kako izgledaju interijeri, ma da ti pamet stane!

Piše Marijana Cvrtila
20. kolovoza 2022. - 08:42

Kvadrati ispunjeni luksuzom – od poda do stropa dašak glamura!

Ovi slogani investitora zapravo u najkraćem dočaravaju velebna moderna zdanja dviju zgrada u najužem gradskom središtu, koje nikako ne mogu proći nezapaženo radoznalim pogledima Zagrepčana i gostiju glavnoga grada.

S prepoznatljivim rukopisom arhitekta Davora Matekovića i njegova studija PROARH te investitora tvrtke “Mešić com” d.o.o., na lokacijama Ribnjak i Petrinjska ulica u Zagrebu izniknule su dvije stambeno-poslovne zgrade u kojima se trenutačno prodaju stanovi i poslovni prostori, čini se, prema najvišoj cijeni kvadrata u metropoli – samo jedan četvorni metar u objema košta gotovo osam tisuća eura.

Ili, da budemo potpuno precizni, 7990 eura, odnosno oko 60.165 kuna.

Uzmemo li za primjer da najmanji stan ima ukupno 97 kvadrata, dolazimo do izračuna cijene najjeftinijeg stana u visini od 775.030 eura, ili 5,8 milijuna kuna.

image

Na Ribnjaku su za prodaju dostupni još samo četverosobni i peterosobni stanovi od 100 do 150 metara četvornih

Damjan Tadić/Cropix
image

Ribnjak 26

Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix


Najveći – penthouse na Ribnjaku veličine 390 četvornih metara – koštao bi oko tri milijuna eura, ili zavidnih oko 23,5 milijuna kuna! U to nije uračunata cijena garažnog parkirnog mjesta i spremišta po izboru koji se obvezno kupuju uz stan.

A dobar dio stanova u objema zgradama, uključujući i spomenuti penthouse, već je – rasprodan.

Malo je luksuza na tržištu

– Što se tiče investitora, ovo vjerojatno jesu najskuplje zgrade. Prodaje li netko nešto privatno po višoj cijeni, to, naravno, ne možemo znati.

S obzirom na ponudu luksuznih stanova, koja baš i nije široka, projekt je među skupljima u Zagrebu – objašnjava Adnel Mešić, direktor tvrtke “Mešić com” d.o.o., koji nam je omogućio da zavirimo u ove luksuzne prostore čija je izgradnja gotovo pri kraju, odnosno većim dijelom slijedi tek “glancanje” završnih radova.

image

Preko stakla postavljena je mreža, pletivo, u zlatnoj boji. Stanovi su projektirani tako da svaki ima pogled na Petrinjsku ulicu te su velikim staklenim stijenama 'otvoreni' prostor dobile blagovaonice, dnevni boravci, kao i neke sobe

Damjan Tadić/Cropix


Zgrada u Petrinjskoj ulici među Zagrepčanima je već zaradila nadimak “zlatna zgrada”, zbog svoga neobičnog pročelja zlatne boje. Ulična strana fasade, kako stoji u opisu projekta, izvedena je kao dvostruka element-fasada tipa KFK DS-MG, sa završnom oblogom od istegnutog metala. Između vanjskog i unutarnjeg stakla postavljen je takozvani screen rolo (koji inače štiti od topline i bliještanja).

Pletivo u zlatnom

– Preko stakla postavljena je mreža, pletivo, u zlatnoj boji. Stanovi su projektirani tako da svaki ima pogled na Petrinjsku ulicu te su velikim staklenim stijenama “otvoreni” prostor dobile blagovaonice, dnevni boravci, kao i neke sobe.

Velika količina dnevnog svjetla dodatno daje dojam prostranosti, pa je stan jedinstvenom i nesvakidašnjom fasadom ipak “sakriven” te pridonosi intimi svakog prostora koji je okrenut prema ulici – govori Adnel Mešić.

image

U zgradi u Petrinjskoj, čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine, dodaje on, prodana je cijela zadnja etaža 

Damjan Tadić/Cropix


Zgrada, prema projektu, ima sedam trosobnih ili četverosobnih stanova veličine od 97 do 125 četvornih metara te jedan poslovni prostor, raspoređenih na četiri kata, dvostrane orijentacije. Na zadnjem katu smješten je penthouse.

Slično je i sa zgradom na Ribnjaku, ali ona nema zlatno pročelje, nego staklenu dvostruku, crnu fasadu s loggiama-erkerima, koje je arhitekt Mateković u medijima opisao kao “loggie-erkere koji izlaze iz te staklene fronte kao kubusi od metalne isteg mreže”.

Istaknuo je i kako samo kvadrat kvalitetnog stambenog pročelja koje će zgrada imati košta 1000 eura. Zgrada ovdje ima ukupno pet katova, jedan poslovni prostor te 17 četverosobnih do šesterosobnih stanova (100 do 150 četvornih metara), uključujući spomenuti – prodani – penthouse od 390 četvornih metara.

Sustav ‘pametne kuće’

Lokacija, način gradnje i oprema – to je ono što Adnel Mešić izdvaja kao presudno kada ga pitamo u čemu je tajna tako “zlatne” cijene kvadrata.

U zgradi u Petrinjskoj, čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine, dodaje on, prodana je cijela zadnja etaža kao stambena.

Iako su prema prvobitnoj verziji projekta bile zamišljene tri stambene jedinice, izmjenom i dopunom dozvole ista je prenamijenjena u jednu stambenu jedinicu. Prodana su i dva poslovna prostora na drugom katu.

image

Ribnjak 26

Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix


Na Ribnjaku su za prodaju dostupni još samo četverosobni i peterosobni stanovi od 100 do 150 metara četvornih.

– S obzirom na lokaciju, način gradnje i opremu, na koncu i cijenu, ovaj projekt opravdava naziv za luksuz. Izvedba same gradnje u našoj tvrtki uvijek je na posebnoj razini, ne dopušta se ni najmanje odstupanje od potrebnih građevinskih radnji.

Što se tiče opreme, tu se svakako možemo pohvaliti visokokvalitetnim i svjetski poznatim proizvođačima, kao i “smart home” sustavom – dodaje direktor Mešić.

Debeli parket, podno grijanje, autodizalo

A u tom luksuzu ničega ne manjka – od ulaznih vrata u protupožarnoj i protuprovalnoj izvedbi, hrastova parketa od 14 mm, keramičkih pločica najviše klase, podnoga grijanja, sustava “pametne kuće”, to jest pametnog upravljanja rasvjetom, roletama te grijanjem i hlađenjem, do autodizala do podrumskih etaža i parkirnih mjesta i, svakako, protupotresne gradnje.

Prednost ovih stanova je što su dnevne prostorije okrenute na uličnu frontu, a spavaće sobe prema unutrašnjem, mirnom dvorištu.

image

Nova zgrada na Ribnjaku 26

Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix


Interpolacija ovih modernih zdanja u okolne, mahom zgrade starije gradnje u najužoj gradskoj jezgri, nije baš najbolje “sjela” nekim građanima pa su, recimo, “zlatnu zgradu” u Petrinjskoj ulici u komentarima prozvali “limenkom”. No i za njih investitor ima poruku.

– Svatko ima pravo na svoje mišljenje, to je stvar stajališta pojedinca. Pogledamo li svjetske građevine i objekte novijeg doba, svatko teži promjenama i modernijem stilu u svakom pogledu.

Nije nužno čak ni gledati svjetsku razinu jer već i u Hrvatskoj imamo privatne kuće koje odskaču od standarda, i to na vrlo visokoj razini – zaključuje Adnel Mešić.

image

Na Ribnjaku su za prodaju dostupni još samo četverosobni i peterosobni stanovi od 100 do 150 metara četvornih

Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix
image
Matija Djanješić/Cropix

Stanovi u centru opet u modi

Da gotovo osam tisuća eura po kvadratu u dvjema zgradama u strogom gradskom središtu postaje sve više standard za novogradnje u centru Zagreba, potvrđuju i u agenciji PEX, koja je partner u prodaji ekskluzivnih stanova tvrtke “Mešić com” d.o.o.

Direktor te tvrtke Mario Pekera kaže kako je trend rasta cijena u cijeloj Hrvatskoj, pa i u gradu Zagrebu, i dalje prisutan.

– Cijena stana najviše varira ovisno o dva čimbenika, radi li se o novogradnji te o kojoj se površini radi.

Manji stanovi u novogradnji od oko 30-40 m² uglavnom postižu cijenu od 2500 do 3000 €/m², čime se može zaključiti da je za stambeni prostor u glavnom gradu potrebno izdvojiti nekakvih 100.000 eura.

Priljev kapitala

Cijene novogradnje došle su na tu razinu ponajprije zbog cijena materijala, ali cijelu situaciju dodatno podupire i ulazak Hrvatske u Schengen, čime se očekuje priljev kapitala inozemnih ulagača.

Kad bismo sve to sveli na neki prosjek, možemo slobodno kazati da se cijene stanova u Zagrebu kreću od 2400 do 4000 €/m² – objašnjava Mario Pekera.

Uz to naravno, dodaje on, postoje i iznimne lokacije koje su jako tražene i na kojima se cijene u novogradnji vrte do čak
8000 €/m².

– Kada govorimo o takvim lokacijama, tu se uglavnom radi od novogradnjama u strogom centru grada koje su ograničene svojom ponudom, a koja je trenutačno manja od potražnje – kazuje Pekera.

U ponudi agencije PEX trenutačno imaju i stanove na dvjema lokacijama gdje se cijena u novogradnji kreće između 4800 i 5200 €/m².

U porastu je i potražnja

– Centar grada ponovno se vraća u modu, strani ulagači iskoristili su situaciju na tržištu te je puno kapitala uloženo upravo u centar Zagreba, što je vratilo i potražnju domaćih kupaca.

Praćenjem određenih trendova drugih zemalja EU-a, i u našem glavnom gradu događa se da je centar sve više namijenjen turistima, a domaće stanovništvo stanove za život više kupuje izvan gradskog središta zbog troškova življenja – ističe Mario Pekera.

Velik rast cijena stanova, dodaje on, ne treba čuditi jer je u porastu i potražnja za stanovima, pogotovo ako se uzme u obzir da se u razdoblju oko 2007. godine gradilo otprilike 9000 stanova godišnje, a trenutačno se ta brojka vrti oko 3000 stanova.

29. rujan 2024 13:26