StoryEditorOCM
Forum‘KULTURNO DRUŠTVO‘

Ovo je proslava osnutka NDH u Australiji, fotografije su sulude. Feštalo se uz ustaške majice, odojak i tucanje jajima

Piše Vijesti SD
18. travnja 2023. - 13:58

Hrvatsko kulturno društvo “Bosna” u mjestu St. Marys, koje se nalazi nedaleko Sydneya u Australiji, 10. travnja je organiziralo proslavu dana osnivanja Nezavisne Države Hrvatske.

Još početkom ožujka na Facebook stranici Društva objavljen je poziv ljudima na slavlje koje je opisano kao "obiteljski događaj" sa "zabavom za djecu". U pozivu još stoji da će "dan biti ispunjen živom glazbom, ukusnom hranom i zabavom za cijelu obitelj". Piše još: "Zapamtimo svoju povijest i slavimo zajedno. Vidimo se!"

Osim glazbenih gostiju i zabave za djecu i cijelu obitelj na plakatima se najavljivalo i tucanje jaja koje se, pretpostavljamo, održavalo jer je Uskrs pao na dan prije 10. travnja, kad je obljetnica NDH.

Dan prije slavlja, 9. travnja. objavljen je još jedan poziv uz tekst: "Vidimo se svi sutra, vrata se otvaraju u 12 sati! Povedite obitelj, pozovite kumove i vidimo se na ovaj veliki dan". Objava je potpisana kraticom ustaškog pozdrava “ZDS” (Za dom spremni).

Na Facebooku su objavili i kako je to izgledalo na proslavi 10. travnja. Na fotografijama se vidi priprema brojnih pečenih odojaka za goste. Odojcima se bavi i mladić s bradom koji ima majicu s velikim ušatim “U” iznad kojeg stoji natpis Crna Legija. Riječ je zloglasnoj ustaškoj postrojbi koju su vodili Jure Francetić i Rafael Boban.

image
Screenshot Facebook/Hrvatsko kulturno društvo ‘Bosna‘
image
Screenshot Facebook/Hrvatsko kulturno društvo ‘Bosna‘

Vidi se da je isti mladić kasnije sudac u natjecanju tucanja jaja u kojem su sudjelovala i djeca.

Fotografije otkrivaju i da je iza prostora društva postavljen spomenik “palima za Hrvatsku”. Spomenik ima grb sa šahovnicom s prvim bijelim poljem.

03. svibanj 2024 07:48