StoryEditorOCM
ForumNUŽNE NOVE ZABRANE

Opet skaču korona brojke u regiji, jesmo li na pragu tećeg vala pandemije? BiH i Srbija uvode nove stroge mjere, skijališta se pokazala posebno problematična

Piše Zoran Šagolj/SD
24. veljače 2021. - 20:14

Države u prvom hrvatskom susjedstvu na pragu su novog, trećeg vala koronavirusa.

Najkritičnije čini se na području Sarajeva i Sarajevskog kantona, gdje je u posljednja 24 sata na 943 testa na koronavirus potvrđen čak 281 pozitivan nalaz. Tek nešto bolja situacija je u drugom BH-entitetu, Republici Srpskoj.

Mnoge građane Hrvatske, koji su u BiH išli na skijanje i šoping, razočarat će vijest o novim mjerama koje se tamo uvode zbog pogoršane epidemiološke situacije. Krizni stožer Sarajevskog kantona od sutra tako uvodi zabranu svih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, privatnih okupljanja u grupama većim od 10 osoba te ograničava vrijeme ugostitelja i trgovaca do 22 sata.

Osim toga, naređuje se obvezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u zatvorenom i otvorenom prostoru (prekrivena usta, nos i brada), a jedini su izuzetak djeca mlađa od sedam godina života, učenici osnovnih škola od prvog do petog razreda tijekom obavljanja nastave u učionicama, te invalidi i djeca sa smetnjama u razvoju i osobe koje obavljaju sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

image
Samir Jordamovic/AFP

Zabranjena je i glazba u ugostiteljskim objektima, dok će na pogrebima maksimalno moći biti 25 osoba.

I brojke u Srbiji osjetno su lošije od onih u Hrvatskoj. Dok smo mi danas na testiranjima imali manje od 10 posto zaraženih (688 od 7763), u Srbiji je to oko 20 posto (pozitivno 3.460 od 15.200 otestiranih). Slična situacija bila je i dan prije.

I tamo je zasjedao Krizni stožer, ali nikakvu odluku o novim mjerama nije donio. Očekuje se da bi to moglo biti u petak.

- Mi smo definirali mjesta koja su najveći izvor zaraze. Prvenstveno se odnosi na skijališta, što je više puta rečeno – izjavio je jedan od vodećih srbijanskih epidemiologa Predrag Kon, dodajući da je slična situacija s kafićima, restoranima i šoping centrima.

image
Andrej Isakovic/AFP

- Ovako ostaviti takvo naglo punjenje bez mjera za vikend, jednostavno nije prihvatljivo. Mi iz medicinskog dijela Kriznog stožera smo natjerani na to cjenkanje oko radnog vremena, do 18 ili do 20 sati. Ta dva sata svakako ništa ne znače. Vikendi jesu dani povećanih frekvencija kontakata. I potpuno smo svjesni da će biti privatnog okupljanja. Što se tiče pooštravanja mera, to je vrlo ozbiljno obećano, tako da će toga sigurno biti – upozorio je Kon.

Bukti i u Crnoj Gori, čiji je Institut za javno zdravlje objavio podatak o 643 nova pozitvna slučaja na analiziranih 2263 uzorka. U više općina zabranjeno je organiziranje rekreativnih aktivnosti na otvorenim i javnim mjestima.

Zabranjen je rad ugostiteljskih objekata u Baru, Danilovgradu i Tuzima, osim za goste hotela, a ista mjera ostaje na snazi je i u u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru.

19. travanj 2024 15:53