StoryEditorOCM
ForumPOGLEDAJTE SNIMKU

Opet drama na letu Boeinga: nedavno su zrakoplovu otpala vrata, sada poklopac motora. Otvorena istraga

Piše Vijesti SD
8. travnja 2024. - 09:35

Poklopac motora zrakoplova Boeing 737-800 u vlasništvu tvrtke Southwest Airlines otpao je u nedjelju tijekom polijetanja u Denveru i udario u zakrilce, zbog čega je američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) otvorila istragu.

Nitko nije ozlijeđen, a let broj 3695 se sigurno vratio u zračnu luku u Denveru te je zrakoplov otegljen.

Zrakoplov Boeing sa 135 putnika i šest članova posade popeo se na visinu od oko 3140 metara i vratio se 25 minuta nakon polijetanja prema Houstonu. Putnici su u Houston stigli drugim zrakoplovom tvrtke Southwest sa zakašnjenjem od oko četiri sata. Southwest je rekao da timovi za održavanje pregledavaju zrakoplov.

Zrakoplov je ušao u službu u lipnju 2015., prema zapisima FAA-a. Boeing je sva pitanja preusmjerio na Southwest. Letjelica pripada starijoj generaciji najprodavanijeg tipa 737, poznatog i kao 737 NG, koji je kasnije zamijenjen modelom 737 MAX. Southwest je odbio reći kada je motor zrakoplova zadnji put bio servisiran.

Boeing je postao meta intenzivnih kritika početkom godine, kada su vrata novog zrakoplova 737 MAX 9 tvrtke Alaska Airlines odletjela na gotovo 5000 metara nadmorske visine.

Inspekcija je tada, podsjetimo, inspekcija otkrila labave vijke i druge probleme na dijelu koji je otpao u zraku na liniji Alaska Airlinesa iznad Portlanda. Samo nekoliko minuta nakon polijetanja sa zrakoplova su otpala vrata, što je uzrokovalo dekompresiju i isisavanje brojnih predmeta iz aviona. Zrakoplov je prinudno sletio u zračnu luku Portland, a nevjerojatno je da nitko od putnika ili posade nije ozbiljno ozlijeđen.

Putnici sa ovog leta ispričali su šokantna iskustva s ovog leta i naveli kako čak i u trenucima dok su polarno hladan zrak i magla šibali kroz otpala vrata u zrakoplova otpuhujući kape, slušalice i mobitele daleko od njihovih vlasnika, cijeli prizor zapravo bio „jezivo miran”. Stjuardese su davale sve od sebe kako bi komunicirale s putnicima unatoč ogromnoj buci, a putnici su tješili jedni druge i oslanjali se na još uvijek funkcionalni Wi-Fi u avionu za slanje tekstualnih poruka.

Detaljnije možete pročitati na donjem linku:

Putnici s dramatičnog leta Boeinga kojem su otpala vrata: ‘Čuo se prasak u stražnjem dijelu, a onda je počeo pakao...‘

 

25. travanj 2024 03:41