StoryEditorOCM
ForumKAOTIČNO VRIJEME

Olujni vjetar čupao stabla u Vinkovcima, nastradali su auti: Za Jadran najavljene pijavice

Piše JL
5. kolovoza 2021. - 13:12

Nevrijeme je noćas i jutros pogodilo dijelove Hrvatske, a najteže je bilo u Vinkovcima gdje ima srušenih stabala i oštećenih automobila, javlja HRT.

Jako nevrijeme zahvatilo je osim vinkovačkog i vukovarsko područje pri čemu je vjetar lomio krošnje drveća. Iznimno jak vjetar prouzročio je štetu i na pojedinim objektima s kojih je odnio limeni pokrov. Oštećeni su i pojedini osobni automobili uslijed pada grana i limova s krovova.

Jaka kiša prouzročila je problem s odvodnjom u pojedinim domaćinstvima na nižim područjima. Prometnice su prohodne i promet se odvija normalno, doznaje se od dežurnih službi.

Olujno nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom zahvatilo je oko 8,50 sati i rubno područje Osijeka, područje Đakovštine i Dalja, bez struje su ostala mnoga naselja na širem području Đakovštine, a poteškoće su i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestila je Civilna zaštita.

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je do 11 sati 189 dojava vezano uz posljedice nevremena, koje su se odnosile na uklanjanje stabala s prometnica, električnih vodova, oštećenja krovova na kućama.

Bez struje su u četvrtak ostala mnoga naselja na širem području Đakovštine, a na intervencijama su angažirani vatrogasci iz JPVP Osijek i lokalnih DVD-ova te ekipe HEP-a.

Civilna zaštita izvijestila je i o jutrošnjem nevremenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji nakon kojeg su zabilježene štete na električnoj mreži širom županije, prekid napajanja električnom energijom, štete na privatnim stambenim objektima i poslovnim zgradama te veći broj oborenih stabala.

Najveći problem je s opskrbom električne energije zbog pokidanih električnih vodova na području cijele županije, a na terenu su vatrogasci i ekipe HEP-a.

Nisu zabilježene štete zbog velike količine vode, a Županijski centar 112 je od 8,35 do 10 sati zaprimio 65 poziva vezano uz posljedice nevremena.

Još jučer su HRT-ovi prognostičari najavili da će na praznički četvrtak vrijeme biti vrlo nestabilno.

Iako kišu mnogi priželjkuju, ponegdje bi, upozorili su, mogla donijeti probleme jer će biti i izraženijih pljuskova, lokalno moguće i nevremena, na moru i pijavica.

Njihov je savjet stoga da pratite upozorenja i prilagodite aktivnosti vremenskim uvjetima.

Snažno nevrijeme na cijelom Balkanu

Meteorološki online servis Severe Weather Europe objavio je upozorenje na snažno nevrijeme na području Balkana u četvrtak.

Velik rizik najavljen je za jug Hrvatske i Bosne, jugozapadnu Srbiju, Kosovo i Crnu Goru, te Albaniju i sjeverozapad Sjeverne Makedonija, a meteorolozi ističu opasnost od jakih vjetrova, velike do vrlo velike tuče, te obilnih oborina i poplava kao i tornada.

Pod povećanim rizikom od navedenih nepogoda su i zapad Hrvatske, sjever Bosne, većina Srbije, zapada Slovenije, dijelova Italije, Albanije, Sjeverne Makedonije i sjevera Grčke.

Mogućnost tornada je ocijenjena visokom, a maksimalni udari vjetra bi trebali biti do 120 kilometara na sat. Moguće su i obilnije padaline, dok bi veličina grada trebala biti do šest centimetara.

Ekstremna nestabilnost dovest će do eksplozivnog razvoja jakih grmljavinskih oluja u jutarnjim satima četvrtka, a nad navedenim područjima razvit će se velika vlaga.

Očekuju se superćelijske oluje s grmljavinom te prijeti opasnost od poplava, tuče i mogućih tornada duž jugoistočne obale Jadrana. Ne može biti isključen čak ni snažan tornado na jugu Dalmacije te južnije prema Crnoj Gori i obali Albanije. SWE upozorava i na pijavice iznad Jadranskog mora.

19. travanj 2024 08:57