StoryEditorOCM
ForumSRAMOTA!

Odvratan napad srpskih medija i političara na Hrvatsku, spominju ustašku Vladu. A u pozadini se krije perfidan plan Vučića i njegove poslušnice Ane Brnabić

Piše V. Vurušić/JL
6. listopada 2022. - 17:08

Vučić je skinuo rukavice i Hrvatsku proglasio najvećim neprijateljem i tako doveo odnose dviju zemalja u predratno stanje, a sve kako bi pred svojom javnošću sakrio europski fijasko na koji je pristao zbog podrške Rusiji.

Nakon što je Bruxelles odlučio da Srbija više neće moći uvoziti rusku naftu preko Jadranskog naftovoda, odnosno kroz Hrvatsku, što je neka vrsta pritiska zbog stalnog odbijanja Srbije da svoju politiku prilagodi europskoj i uvede sankcije Rusiji, Aleksandar Vučić i njegovi mediji usmjerili su svoj bijes isključivo prema Zagrebu.

image

Naslovnica portala Informer, za kojeg se drži da je pod Vučićevom direktnom upravom

Oni srbijanskoj javnosti predstavljaju Hrvatsku kao krivca da bi, vjerojatno, srbijanska javnost lakše "apsorbirala" izolaciju u kojoj se našla, a ne da je to odluka EU te da je Vučićevo odbijanje da uvede sankcije Rusiji zapravo dovelo do ovakve situacije koja Srbiju dovodi u nepovoljni energetski status.

Vučić je bijesan kao ris, pišu od jutra 6. listopada srbijanski mediji koji su se svom snagom bacili na "ustašku Hrvatsku". Time su najavili Vučićevo "povijesno i armagedonsko obračunavanje s Hrvatskom" koje nimalo ne zaostaje za opskurnim rječnikom njegovih tabloida. "Hrvatska samo radi svoj posao, ono što radi već 81 godinu, kao što to radi od 1941. godine do danas - ništa se tu nije promijenilo", rekao je Vučić po dolasku u Prag, komentiravši da je rekao "inzistiranje Hrvatske da Srbiji zabrani transport ruske nafte preko naftovoda Janaf". "Tražili smo da Zapadni Balkan bude izuzet i u nacrtu je trebalo tako biti, ali onda se Hrvatska pohvalila da nije došlo do derogacije."

I navodno umjereni portal B92 doslovce piše: "Ranije jutros pojavila se informacija da je ustaški režim u Hrvatskoj na čelu s Plenkovićem stopirao uvoz ruske nafte u Srbiju preko Janafa".

Tko je Dragan Vučićević, urednik Informera protiv kojega se na noge digla normalna Srbija? Hrvate proglašava ustašama, zovu ga ‘ljigom i nakazom‘, a sada mu viču ‘g***o jedno...‘

Na pitanje novinara zašto krivi Hrvatsku kad je Srbija ta koja odbija uvesti sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, Vučić je kratko rekao "da Zagreb neće voditi politiku Beograda", premda mu je iz Bruxellesa i najvećih država EU jasno poručeno da ako želi biti dio europskog kluba mora svoju politiku uskladiti s EU, pa tako i uvesti sankcije Rusiji, piše Jutarnji.

Vučić to uporno odbija te je upravo zbog toga i donesena ova odluka većine zemalja EU (ne samo Hrvatske) o "obustavi uvoza ruske nafte". Dapače, rečeno je da Srbija može preko Janafa dobivati naftu iz drugih zemalja, jer se radi o zabrani protoka samo ruske nafte! Srbiji je jasno poručeno da bi i njezini pregovori s EU mogli biti zamrznuti sve dok ona ne uvede sankcije Moskvi.

Doduše, Vučićeva propaganda nastoji uvjeriti svoju javnost da iza svega stoje "ustaše" te da pravi razlog "prekida pregovora" nije Rusija, nego Kosovo, odnosno stvaranje mita o Vučićevu nepristajanju na priznanje neovisnosti te države, premda je jasno da to uopće nije razlog. Rekao je i da će njegov odgovor u današnjim susretima s europskim dužnosnicima u Pragu biti "pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan", i odbacio mogućnost da će doći do prekida pregovora o članstvu Srbije u EU.

Mandatarka srbijanske vlade Ana Brnabić također je napala Hrvatsku, rekavši da se ovdje radilo o "uvođenju sankcija Srbiji u energetici od strane EU, po eksplicitnom zahtjevu i ultimatumu Zagreba. U svom jadu i bijedi hrvatsko rukovodstvo nije niti sakrilo da su oni to uradili. Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji."

"Ono što su mislili uraditi Rusiji, uradili su nama, jer mi ovisimo o naftovodu iz Hrvatske. Koriste to za političku ucjenu i odmazdu. Hrvatska koristi energetiku za politički rat i odmazdu. A EU joj je to dozvolila", rekla je Brnabić. Na optužbe iz Srbije hrvatski premijer Plenković je rekao da je on u zadnja tri mjeseca "glavni ustaša u Srbiji".

"Sad smo prešli iz tabloida u ‘ozbiljnije medije‘, no treba stvari reći onakve kakve jesu. Sve što se donosilo na razini EU, donosilo se zajednički. To je stav svih članica EU. Drugo, Srbija u ovakvim okolnostima ne može sjediti na dvije stolice. Srbija ne može biti zemlja koja će ovdje doći, razgovarati o europskoj perspektivi, očekivati velike iskorake naprijed, a ne poštovati niti jednu sankciju prema Rusiji. Svu naftu koja Srbija treba, a želi je dovesti u Srbiju putem Jadranskog naftovoda, koja će doći na Krk, može - osim ruske", rekao je Plenković.

Podsjetimo da je EU 4. listopada u okviru osmog paketa sankcija protiv Rusije uključila i ograničenje cijene ruske nafte. EU je, dakle, odlučila da više neće kupovati rusku naftu. EU od početka prosinca 2022. godine neće više uopće uvoziti sirovu naftu iz Rusije, pisao je jučer Jutarnji list, s izuzetkom koji će važiti samo za neke države koje nemaju izlazak na more i takvu naftu uvoze preko naftovoda Družba, iz Rusije preko Ukrajine.

Ali takva se nafta koja, primjerice, dolazi u Mađarsku ili Slovačku neće moći izvoziti u druge zemlje EU ili za zemlje izvan EU. Tako da, recimo, Mađarska neće moći tu naftu "prebacivati" Srbiji. Naime, kako je rekao jedan diplomatski izvor iz Bruxellesa za Radio Slobodna Europa, Srbija ne uvodi sankcije Rusiji te stoga ne smije biti nagrađena i ne bi trebala profitirati od derogacije. Ostale države članice su se složile s ovim stavom, prenosi riječi bruxelleskog izvora RSE.

U prvom nacrtu prijedloga zemlje Zapadnog Balkana bile su izuzete od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte, ali je kasnije to promijenjeno jer bi se time, smatraju u EU, nagradila Srbija koja odbija slijediti zajedničku europsku politiku, što bi kao članica morala činiti. Kako piše RSE, "nakon rasprave na razini ambasadora država članica EU paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusuglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije".

19. travanj 2024 11:07