StoryEditorOCM
ForumOMČA OKO VRATA

Novi Ovršni zakon olakšice ne donosi postojećim dužnicima, već onima koji će to tek postati od 1. prosinca

Piše Ljubica Vuko/ Slobodna Dalmacija
22. studenog 2020. - 13:43

Problem izmjena i dopuna Ovršnog zakona koji ide u hitnu proceduru u tome je da se sve poboljšice u odnosu na položaj dužnika ne odnose na postojeće dužnike nego na one koji će to tek postati od 1. prosinca, osim u dijelu koji se tiče slobodnog raspolaganja božićnicama i drugim socijalnim davanjima, kao što su regres, uskrsnica, troškovi puta...

Kazala nam je to Iskra Maras Jelavić, savjetnica za financijska i pravna pitanja u udruzi "Splitski potrošač".

– Ostale olakšice koje se odnose na smanjenje troškova postupka dobro će doći, ali suština problema koji se odnosi na redoslijed naplate, odnosno izmjena ZOO-a, nije se dogodila, pa možemo reći da se radi o kozmetičkim izmjenama zakona – kaže naša sugovornica, komentirajući predložene izmjene Ovršnog zakona, koji bi trebao biti na snazi od 1. prosinca.

Od ovrhe bi bile izuzete božićnice, uskrsnice, regres i ostale novčane prigodne nagrade, kao i naknade za topli obrok.

Vlada ističe da su osnovne značajke prijedloga digitalizacija i smanjenje troškova, kao i poboljšanje statusa dužnika te vjerovnika.

Obavijest

Ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pokretao bi se podnošenjem e-prijedloga javnom bilježniku, a ujedno bi bilježnici u ovršnom postupku bili povjerenici suda.

– Do sada nismo imali e-obrazac, koji će pojeftiniti postupak ovrhe, a kojim će se preko aplikacije javnim bilježnicima dodjeljivati predmet na ravnopravan način, abecednim redom, na cijelom teritoriju države te će oni imati ulogu povjerenika suda – kazao je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ističe se i da se troškovi postupka smanjuju jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti. Na mrežnim stranicama Vlade je navedeno da se ona više ne bi izdavala na zahtjev ovrhovoditelja, već je javni bilježnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.

Uvodi se i institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati bilježnici, te će dužnik moći ispuniti svoje obveze u roku 15 dana. Prema izjavi Salapića, ako obveze ispune, nema troškova ovršnog postupka.

Deložacije se neće provoditi od 1. studenoga do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti s 20.000 na 40.000 kuna.

– Prijedlogom izmjena zakona štitimo dostojanstvo dužnika, održavamo ravnotežu između vjerovnika i dužnika te štitimo vladavinu prava – izjavio je Salapić.

image
Željko Puhovski/cropix

Goran Aleksić, aktivist udruge "Franak", kazao nam je kako izmjene donose nekoliko dobrih pomaka, ali je to nedovoljno.

– Kod ovrha potrošača potrebno je propisati da odvjetničke troškove koji nastanu prije sudske parnice snosi ovrhovoditelj, ako se radi o velikim trgovcima kao što su npr. HT ili HEP, zatim promijeniti redoslijed naplate tako da se plaća najprije glavnica pa potom zatezna kamata, ograničiti visinu zatezne kamate na visinu glavnice, što bi se čak trebalo propisati retroaktivno za sve aktivne ovrhe, i konačno rigoroznije primijeniti pravorijek presude C-407/18 tako da na zahtjev potrošača nije moguća ovrha nekretnine iz kredita s nepoštenim odredbama, kao što su nepoštena valuta ili kamata. U prijedlogu izmjena djelomično je usvojen pravorijek iz te presude, ali je to potrebno naglasiti na način da sud mora zabraniti ovrhu nekretnine dok se ne završi sudski spor u kojemu se ovrha negira zbog nepoštenih odredaba – istaknuo je Aleksić, dodajući kako su neprimjereni i neki istupi pravnih stručnjaka.

Odvjetnici

– Tako jedna zagrebačka profesorica prava sofisticirano lobira za zaradu odvjetnika i bilježnika tvrdeći kako će umanjenje troška povećati broj ovršenika. Ona negira i prava potrošača koji su konvertirali CHF kredite, pa čak njezine uratke odvjetnici banaka stavljaju u spis kao dokazni materijal obrane banaka. Živimo u društvu u kojemu ovršni biznis vrti milijarde, gdje na dugovima agencije za otkup dugova i malobrojna odvjetnička društva koja rade za velike trgovce stječu bogatstvo, dok sami originalni vjerovnici od toga nemaju neku korist, a ovršenici imaju veliku štetu – kaže Aleksić.

– Novi Ovršni zakon? To je obična šarena laž. Slatki omot oko gorke pilule je dio koji govori da će regres, božićnice, uskrsnice i naknada za topli obrok biti izuzeti od ovrhe. Takva su rješenja trebali donijeti prije četiri godine, da ovršeni građani mogu lakše disati. Ovako, oni to čuvaju za prekrivanje otrovnog dijela pilule – komentar je udruge "Ovršni".

Navode kako je taj dio "onaj zbog čega i donose ovaj zakon, izigrati EU koji ne priznaje naš ovršni postupak koji vode javni bilježnici i koji ne postoji nigdje u civiliziranom svijetu".

– Nazvat će javne bilježnike povjerenicima suda i onda ćemo se svi pretvarati da je ovršni postupak vodio sud, a ne javni bilježnik. Na taj način misle ovršavati ljude koji su pobjegli od njihove čizme i rade danas kao slobodni ljudi širom EU-a i svijeta. Ovdje su iscrpili bazen, pa bi se željeli dočepati drugog, izdašnijeg resursa. Žele "euriće". E, pa ne može proći. Nismo ni mi, a niti je EU tako naivan – poručuju iz udruge "Ovršni".

'Blokirani': Tužbe su pravi put
Prijedlog izmjena Ovršnog zakona nije dobro "sjeo" ni udrugama "Blokirani" i "Ovršni", a to su komentirali i na svojim Facebook stranicama.
– Udruga "Blokirani" je konačno digla ruke od pokušaja da razgovaramo, pregovaramo, komentiramo s "njima" i jedini put kojim namjeravamo djelovati jest da se mi "Blokirani" međusobno razumijemo, pomažemo, udružimo i tužimo državu kroz niz kolektivnih tužbi višeg reda zbog neusklađenosti hrvatskih zakona s pravnim temeljima Unije – napisala je Miriam Kervatin iz udruge "Blokirani".
Kaže da ne bi trošili riječi ni na jedan potez vlasti koji oslikava svu nesposobnost Vlade da se kvalitetno ulovi ukoštac s dubinom većine problema poput ovršnog, kojim vladajuća oligarhija smatra oportunim kažnjavati osiromašene radnike najstrožim kaznama "za neplaćanje" nakon što potonji nisu 9 mjeseci dobili plaće, ili umirovljenike koji su morali godinu dana čekati na prvu mirovinu ili maloljetnike za "dug" pokojnog roditelja po izvatku iz poslovnih knjiga...
"Blokirani" navode i kako su se vezano uz božićnicu, javno od 2014. i na razne načine zalagali da se sva namjenska sredstva, što uključuje božićnicu ali i povrat poreza, poticaje, studentski rad…, zaštite od ovrhe u cijelosti.

20. travanj 2024 17:59