StoryEditorOCM
ForumANALIZA

Nova istraživanja: zaštita od ‘booster‘ doze može nestati u roku od deset tjedana, još nije poznato koliko cjepivo pomaže u slučaju Omikrona

Piše PSD
29. prosinca 2021. - 23:15

Čini se da će zaštita od simptomatskog COVID-19 uzrokovanog varijantom Omicron nestati za oko 10 tjedana, prema novim podacima iz Velike Britanije, MedScape.

Britanski zdravstveni dužnosnici podijelili su podatke neposredno prije Božića i napomenuli da nije bilo dovoljno teških slučajeva varijante Omicron da bi se izračunalo koliko dobro pojačivači štite od teških oblika bolesti. No, vjeruju da dodatne doze cjepiva pružaju značajnu zaštitu od hospitalizacije i smrti.

"Proći će nekoliko tjedana prije nego što se može procijeniti učinkovitost protiv teških bolesti s Omikronom", napisali su dužnosnici britanske zdravstvene agencije u izvješću. 

Otkako su zemlje počele prijavljivati ​​slučajeve Omicrona u studenom, brojne studije sugerirale su da je ova varijanta uspješnija u izbjegavanju antitijela od cijepljenja i prethodne infekcije, navodi The New York Times.

U izvješću iz Ujedinjenog Kraljevstva napominje se i da su početna serija cjepiva i doze bile manje učinkovite i brže blijedjele kad je riječ o Omicron, u odnosu na varijantu Delta.

Među onima koji su primili dvije doze cjepiva AstraZeneca, pojačivač cjepiva Pfizer ili Moderna bio je 60% učinkovit u prevenciji simptomatske bolesti dva do četiri tjedna nakon cijepljenja. No nakon deset tjedana Pfizer booster bio je učinkovit 35%, a Moderna booster 45%.

Cjepivo AstraZeneca nije odobreno u SAD-u, ali cjepivo Johnson & Johnson koristi sličnu tehnologiju, izvijestio je The New York Times.

Među onima koji su primili tri doze Pfizera, učinkovitost cjepiva bila je 70% otprilike tjedan dana nakon pojačavanja, ali je pala na 45% nakon deset tjedana. U isto vrijeme, činilo se da su oni koji su primili početnu seriju od dvije doze Pfizer cjepiva, a zatim Moderna booster, imali 75% učinkovitosti do 9 tjedana.

Izvješće se temeljilo na analizi 148.000 slučajeva Delta i 68.000 slučajeva Omicron u Ujedinjenom Kraljevstvu do 20. prosinca. Dosad, napisali su britanski zdravstveni dužnosnici, čini se da su infekcije Omicronom manje ozbiljne i manje je vjerojatno da će dovesti do hospitalizacije od infekcija Delta. U to vrijeme, 132 osobe s laboratorijski potvrđenim Omikronom bile su primljene u bolnice, a prijavljeno je 14 smrtnih slučajeva u dobi od 52 do 96 godina.

"Ova je analiza preliminarna zbog malog broja slučajeva Omicrona koji su trenutno u bolnici i ograničenog širenja Omicrona u starije dobne skupine", navodi se u izvješću.

Stopa ponovne infekcije također se povećala za varijantu Omicron, navodi se u izvješću. Među 116.000 ljudi koji su imali infekciju Omikronom, oko 11.000 - ili 9,5 % - bilo je povezano s prethodnom potvrđenom infekcijom, što je vjerojatno nedovoljan broj ponovnih infekcija. U analiziranim podacima, 69 slučajeva Omikrona bila je treća epizoda infekcije COVID-19, a 290 slučajeva dogodilo se 60-89 dana nakon prve infekcije, piše MedScape.

25. travanj 2024 01:40