StoryEditorOCM
ForumBOLEST NIJE SMETNJA

Ne možete na biralište? Doći ćemo vam na prag! Oboljeli od COVID-a moći će glasati od kuće uz pomoć druge osobe po njihovoj ovlasti

Piše Silvana Uzinić
15. svibnja 2021. - 17:07
Ako ne možete vi glasačkim listićima, doći će listići vama, čak i ako ste u samoizolaciji, ako imate posrednika Božidar Vukičević/CROPIXBozidar Vukicevic/Cropix

Mogu li oni kojima je izrečena mjera samoizolacije glasati na predstojećim lokalnim izborima kako im je to, na sveopće zaprepaštenje javnosti, dozvoljeno i na lanjskim izborima za parlament.

Sjetimo se kako najednom oni koji su u izolaciji nisu bili bioteroristi, a bilo je i drugih vrsta ustupaka biračima, na primjer, onima koji dolaze iz Bosne i Hercegovine kada je granica bila najprije zatvorena pa brže bolje otvorena.

Odgovor je potvrdan i stiže iz Državnog izbornog povjerenstva, a štoviše odnosi se i na one koji su oboljeli od koronavirusa! Među ostalim, na sve one koji iz različitih razloga u nedjelju ne mogu do birališta zbog teže bolesti, nemoći i invaliditeta.

Svi oni će moći glasati ispred ulaznih vrata stana ili kuće. Članovi biračkog odbora će, kako stoji u uputama, iznimno ući u kuću kada birač nije u mogućnosti doći do vrata, no to ne vrijedi u slučaju samoizolacije.

Na primjerenoj udaljenosti

Oboljeli od COVID-a moći će glasati od kuće uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasačke listiće. Te osobe ne smiju imati neposredan bliski kontakt s članovima biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača niti s glasačkim listićima. Radi utvrđivanja identiteta, birač će trebati pokazati osobnu iskaznicu članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti. I jedni i drugi pritom obvezno nose maske, a članovi biračkog odbora i rukavice, te navlake za cipele, ako birač ne može doći do ulaza, pa moraju ući u stan/kuću.

Birači će moći glasati od kuće samo ako se nalaze na adresi svog prebivališta, odnosno na adresi koja se nalazi u obuhvatu njihova biračkog mjesta. Za glasanje od kuće birači mogu kontaktirati nadležno izborno povjerenstvo na dan izbora do podne.

Što se tiče onih glasača koji dolaze iz drugih zemalja, njima iznimno za izbore nije potreban negativan PCR test na granici. Njihov ulazak u zemlju radi izlaska na izbore smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga. Riječ je o onima koji imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u RH, a ne moraju nužno imati prebivalište u Hrvatskoj. Na njih će se, pojašnjeno je, primijeniti iznimka Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH u smislu posjedovanja potvrde o negativnom PCR testu, cijepljenju ili potvrdi o preboljenom koronavirusu.

U Državnom izbornom povjerenstvu ističu da se biračka mjesta ne određuju u ustanovama socijalne skrbi, a birači – korisnici tih ustanova glasaju prema mjestu njihova prebivališta. Članovi biračkih odbora mogu omogućiti glasovanje biračima – korisnicima ustanova socijalne skrbi ispred ulaznih vrata ustanove ili u samoj ustanovi, iznimno, ako imaju prebivalište na adresi ustanove i ako je adresa ustanove u obuhvatu biračkog mjesta na način propisan tehničkom uputom i sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

Izmjerite temperaturu

Članovi biračkih odbora, promatrači, predstavnici medija i drugi ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu temperaturu i/ili respiratorne simptome, ili su zaraženi koronavirusom, ili su u samoizolaciji, rečeno je u uputama DIP-a.

Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja i/ili imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za COVID-19 neka se jave nadležnom liječniku.

Birač nakratko skida masku jedino kada član biračkog odbora utvrđuje njegov identitet, birači s oštećenjima na rukama obvezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju dezinficirati ruke.

Preporučuje se da birač donese kemijsku olovku kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficirati ruke. U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, držeći razmak od najmanje dva metra, u prostoriji ih istovremeno može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje.

20. travanj 2024 08:21