StoryEditorOCM
ForumVERBALNA PALJBA

Nakon što je odgodio krizme zbog epidemiološke situacije, nadbiskup Mate Uzinić na meti "pravovjernih": "Srami se i skini sveti prsten i haljine!"

Piše Anita Belak Krile
18. travnja 2021. - 15:06

U Hrvatskoj je od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom pa do danas, od posljedica COVID-a,  preminulo točno 6562 osobe. Dakle više od 6,5 tisuća hrvatskih obitelji zavijeno je u crno, umiru sve mlađi ljudi, a još ima na tisuće onih koji svijet uvjaravaju da virus ne postoji, da se radi o izmišljotini i masonskoj uroti.

Pritom pljuju i vrijeđaju sve one koji čuvaju ljudske živote i zdravstveni sustav od raspadanja.

Zadnji takav primjer posebno je vidljiv ispod objave mons Mate Uzinića, riječkog nadbiskupa koji je ujedno i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije. Ponukan brojkama zaraze koje nisu dobre, gdje dnevno umire četrdesetak osoba, nadbiskup je u dubrovačkoj i riječkoj biskupiji donio razumnu odluku i obavijestio puk kako će zbog teške situacije s koronom, pogotovo u Primarsko-goranskoj županiji, ona slavlja sakramenta potvrde, koja su prema utvrđenom rasporedu trebala biti slavljena u ovom razdoblju, slaviti naknadno, ovisno o epidemiološkim okolnostima. Ograničen je i broj ljudi na misama dok se situacija ne poboljša.

Jučer je mons. Uzinić i dodatno pojasnio vjernicima zašto je donio takvu odluku.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Između ostalog naveo je: "Žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj. Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio. Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života – istaknuo je biskup te izrazio nadu da „mi kršćani imamo dovoljno ljubavi jedni za druge i za sve ljude. I da smo u toj ljubavi spremni privremeno se odreći svojih vjerničkih prava za dobrobit svojih bližnjih i cijeloga društva“.

Ispod njegove objave dio vjernika dao mu je podršku i pozdravio njegove riječi, no mnogo je onih koji ga žestoko napadaju i prozivaju, a među njim ima i svećenika.

Ima tu niz komentara o „masonima koji šire virus“ kao i onih koji govore da korona ne ulazi u crkvu, a svećenika nazivaju izdajicom.

„Dragi biskupe nema nikakve pandemije, ali ima plandemije u koju se si i vi uključili, svjesno ili nesvjesno - kritizira jedan od vjernika.

"Srami se i skini sveti prsten i haljine sa sebe, tvoj put nije Isusov put", stoji u drugom komentaru. 

 Oni koji podupiru biskupa savjetuje mons Uziniću da se ne obazire na pojedine komentare:

„Lako je bit hrabar dok se osobno ne dogode tragedije. Da su se crkve zatvorile prije maslinske nedjelje u našoj župi Zlobin dva života bi bila još postojana. Da se ne govori koliko bi još bilo zdravih ljudi… Moliti se može i doma. Koliko će nam crkve bit praznije nakon ove pandemije?. Treba pokušat sačuvat svakog vjernika“ – navode.

Jedna vjernica poručuje: „Dragi biskupe, nadam se da citate komentare stada Božjeg. Moram vas pitati: zar vi stvarno mislite da bi se na sv. Euharistiji mogla širiti ikakva bolest???? Nadam se da to ne mislite jer s time naš Isus Krist za vas ne bi bio Spasitelj, liječnik i naš otkupitelj. Bolesni su hrlili Isusu da ih ozdravi. On je to činio. Nisam nigdje pročitala da su tamo zdravi obolijevali jer je bilo bolesnih i zaraženih. Molimo za naše pastire kao što Gospa u Međugorju kaže. Sve mi je jasnije zašto ona to napominje“

Masoni i udbaške mjere 

 - Svaka čast monsinjor. U krajnjem slučaju primjer ste kako se poštuju preporuke nadležnih u domovini. Sram bilo sve vjernike koji vas blate kao i dio klera koji se ponaša neodgovorno“ – podržala ge je jedna vjernica, a drugi su je odmah  prozvali:

„Sram tebe bilo kad prihvaćaš udbaške i masonske mjere i ne vidiš ništa...ponašate se ko ovce koje vukovima vjeruju da ih žele zaštititi“.

Među komentarima koji je dobio najviše lajkova je ovaj: „Poštovani biskupe, drago mi je sto iza vaših redaka čitam da vam je stalo do nas vjernika i da nas ne želite razočarati. Moji su oboljeli od korone i upravo traje njihova bitka s tom bolešću. No moj stav ostaje isti. Sve i da svi pomremo od te nesretne bolesti, do zadnjeg daha želim biti s Onim u čijoj je ruci moj život i moja smrt. Mogu posvjedočiti da sam svaki dan na misi i nisam se zarazila neovisno o mjerama i brojkama oboljelih. Ipak to nije trgovački centar ili stadion. Vi i ja znamo da je tu živi Bog koji je isti i prije 2000 godina i danas. Isti onaj koji je liječio gubave i podizao mrtve. Prošle godine u ovo vrijeme bila sam u agoniji. Agonija je bila biti bez mise. Agonija koju ne želim vise doživjeti“

Oni koji se slažu s biskupom zaključuju: "Ne mogu se načuditi i shvatiti toliki iskaz nevjere, mržnje...sve ovo što je biskup napisao je milost i dar katoličke vjere, a vi koji prozivate i ružno pišete promislite nad svojim nekršćanskim načelima"

image
dio poruka biskupu
16. travanj 2024 20:54