StoryEditorOCM
ForumREFERENDUM NA POMOLU

Nakon Brexita slijedi Scotexit? Boris Johnson u Škotskoj, gdje je sve izglednija odluka o raskidanju ‘državnopravnih veza‘ s Londonom

Piše D.krile/PSD
28. siječnja 2021. - 20:45

Kako u Škotskoj iznova rastu težnje ka neovisnosti i zagovori novoga referenduma o odcjepljenju, premijer Velike Britanije Boris Johnson posjetio je danas ovu najsjeverniju pokrajinu Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska je većinski glasala protiv neovisnosti 2014. godine, ali su veze s Englezima iznova postale jako napete i krhke nakon izglasavanja Brexita dvije godine kasnije.

Većina Škota glasala je tada za ostanak u EU, nasuprot ostatku Velike Britanije koji je većinski glasao za odlazak. Dodatni kamen smutnje u međunacionalne i pokrajinske odnose u imperiji unijela je pandemija koronavirusa: poluautonomna škotska administracija je često diktirala vlastita protuepidemijska pravila i mjere, nerijetko se suprotstavljajući odlukama središnje vlade u Londonu. Boris Johnson je zajedničku borbu protiv pandemije nastojao promovirati u ključnu temu današnjega posjeta Škotskoj.

Premijer Johnson je posjetio laboratorij Sveučilišne bolnice Queen Elizabeth u Glasgowu, odakle je poručio kako Škotska ima velike koristi od politike njegove konzervativne vlade koja stremi što bržem uvozu i primjeni cjepiva. Njegovi kritičari su primijetili kako premijer politički djeluje u Škotskoj baš u vrijeme kada je Velika Britanija u strogom lockdownu zbog ponovnoga masovnog širenja novog soja virusa.

Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon kazala je da Johnsonov posjet  uopće "nije bitan" u kontekstu trenutnih protuepidemijskih mjera. Sturgeon se nada da će joj snažni rast njezine Škotske nacionalne stranke (SNP) na izborima za pokrajinski parlament u svibnju omogućiti novi mandat i održavanje drugog referenduma o neovisnosti koji će dovesti do odcjepljenja.

Škotska je na referendumu 2014. glasala protiv neovisnosti od Londona u omjeru 55 prema 45 posto glasova. Zadnje ankete, međutim, sve pokazuju da bi Škoti danas na bilo kojem ponovljenom referendumu većinski glasali za izlazak iz otočne unije. Anketa Savanta ComRes, provedena polovicom siječnja, upućuje kako će 57 posto Škota glasati za neovisnost na novom referendumu, što je rekordno visoka razina takvog raspoloženja.

Osvoje li škotski nacionalisti na izborima početkom svibnja rekordan broj mandata u škotskom parlamentu – a ankete i tu upućuju na osam mjesta više nego dosad što je uvjerljiva natpolovična većina – odluka o raskidanju državnopravnih sveza s dinastijom Windsor i vladom iz Downing Streeta postat će više nego izgledna. Škotska nacionalna stranka je jedini put u novijoj povijesti osvojila većinu 2011. godine, kad je imala 69 zastupničkih mjesta. U svibnju očekuju najmanje 71 mandat.

Britanski premijer Johnson bio bi prisiljen pristati na novi referendum, iako uporno tvrdi da nema potrebe za novim glasanjem nakon što su Škoti 2014. godine odbili neovisnost. Izglasa li Škotska naposljetku neovisnost, Ujedinjeno bi Kraljevstvo izgubilo čak trećinu teritorija i desetinu stanovništva, što bi sigurno bila jedna od fatalnijih posljedica odluke o Brexitu po, još uvijek, šestu ekonomiju svijeta. I agent James Bond bi se morao dobro oznojiti da nakon referenduma spriječi katastrofu.

04. svibanj 2024 03:25