StoryEditorOCM
ForumDRUGI PUT

Na lažnoj svadbi u Zagrebu nema korona mjera, nitko ne nosi maske, a posjetitelji mogu i zaplesati u ‘vlakiću‘: testira se moguće širenje zaraze

Piše Jutarnji list
15. svibnja 2021. - 20:27

U Golf Klubu Riverside nedaleko od zagrebačke Arene u večernjim satima počela je takozvana "lažna svadba" u sklopu drugog pilot projekta s javnim okupljanjima, pomoću kojih će se testirati širenje zaraze koronavirusom, piše Jutarnji list. 

Na svadbi sudjeluju ljudi koji su u jednoj od tri kategorije; oni koji su cijepljeni s obje doze, testirani i osobe koje su već preboljele COVID-19 u posljednjih šest mjeseci.

image
Održana takozvana "lažna svadba" u sklopu drugog pilot projekta s javnim okupljanjima, pomoću kojih se testira sirenje zaraze koronavirusom.
 
Ranko Suvar/Cropix

Sve će podsjećati na nekad održavane svadbe, a očekuje se oko 130 sudionika. Građani će se zabavljati uz glazbu, a bez maski i distance, a bit će dopušten i čuveni 'vlakić'.

Također, svi će se morati podvrgnuti brzom PCR testu prije ulaska u "svadbenu salu", a gosti sa svadbene svečanosti testirat će se tjedan dana nakon održavanja događanja. 

Martina Živković iz Nacionalne udruge ugostitelja za RTL Danas je opisala kako su tekle pripreme te kako će izgledati ova "lažna svadba". 

"Sve je prekrasno, dekorirano i pripremljeno, sponzori su dali namirnice... A išli smo toliko daleko da se jutros radio raspored sjedenja... Također imamo bend tako da se očekuje pravi tulum do jutra", rekla je. 

"Uzvanici su kolege ugostitelji, sponzori, djelatnici svi koji su bili voljni pristati na ove uvjete i testirati se da na ovom uzorku vidimo je li došlo do širenja zaraze. A ako bude sve u redu, nadamo se da će nam to bili ulaznica u neki normalniji život", dodaje. 

image
Ranko Suvar/Cropix

Povoljan ishod oba testiranja zasigurno će biti korak prema starom normalnom te mogućnost za otvaranje ugostiteljstva i ostalih industrija, uz poštivanje određenih uvjeta koje će definirati Stožer, objasnili su ranije iz Nacionalne udruge ugostitelja koja ovaj pilot projekt provodi u suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

image
Ranko Suvar/Cropix

"Mnogi mladenci sanjaju o raskošnim svadbama sa živom glazbom, koju u posljednjih 15 mjeseci nisu mogli održati. Privremeni statistički podaci DZS-a pokazuju da se ograničavanje okupljanja odrazilo uvelike na održavanje svadbenih svečanosti. Često nepredvidive okolnosti u 2020. utjecale su na parove i njihovu odluku o održavanju svadbenih svečanosti, ali i općenito o stupanju u bračnu zajednicu. Podaci za svih 12 mjeseci pokazuju da je u 2020. ukupan broj sklopljenih brakova pao za 22,9% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno sklopljena su 4.972 braka manje. U Hrvatskoj imamo više od 300 catering kuća, a otprilike toliko i sala za vjenčanja. U sektoru se zapošljava više od 12 tisuća ljudi, što tu brojku čini dvostruko većom kada uzmemo u obzir cijeli niz povezanih djelatnosti koje su uključene u postupak organizacije vjenčanja, od planera, dekoratera, cvjećara, svirača, fotografa i slično", rekli su organizatori. 

image
Prvi ovakav projekt proveden je prošlog četvrtka kada se oko 90 uzvanika okupilo na vrhu nebodera u Strojarskoj
Ranko Suvar/Cropix

Prvi ovakav projekt proveden je prošlog četvrtka kada se oko 90 uzvanika okupilo na vrhu nebodera u Strojarskoj, u restoranu Rooftop Lateral, na prvom domjenku bez maski i distance. 

25. travanj 2024 11:59