StoryEditorOCM
ForumSTRAH JE VRAG

Liječnica otkrila što im teško ugroženi pacijenti najčešće kažu na pitanje zašto nisu cijepljeni: To nisu osobe s Facebooka...

Piše PSD
10. siječnja 2022. - 09:16

Brojevi rastu, epidemiološka situacija nije dobra. Na pitanje kako se ta situacija odražava na dubrovačku bolnicu, Ljiljana Radić Betica iz OB Dubrovnik rekla jeza HRT da su brojevi očekivani.

- Mi dijelimo sudbinu cijele Europe i SAD-a gdje je sada krenula pandemija omikrona. Mi još imamo i problem s deltom, na to je došao i omikron (...) Taj veliki broj oboljelih utječe i na broj onih koji su hospitalizirani jer su pomiješani delta i omikron, dodala je.

Hospitalizirano je, dodala je, kao u drugom i trećem valu, oko 65 pacijenata je na bolničkom liječenju, a na intenzivnoj ih je 5.

- Nesretni smo jer su to u pravilu necijepljene, starije osobe s komorbiditetima. Razlog zašto su u bolnici je njihov necijepni status. Vrlo smo nesretni, rekla je.

Objasnila je kako takve pacijente pitaju zašto nisu cijepljeni, često odgovaraju da ih je bilo strah jer su stari i teško bolesni.

- To nisu osobe s Facebooka, tu društvene mreže nisu imale utjecaja. Taj nepotreban strah koji je prisutan kod starijih je doveo do toga da imamo ovako velike brojeve u bolnici, rekla je.

U europskim zemljama u kojima je procijepljenost velika, dodala je, hospitalizacija ne prati veliki broj zaraženih osoba.

- Daleko je smanje na smrtnost u ovom valu u odnosu na prijašnje. Nažalost, u Hrvatskoj nije takva situacija i mi plaćamo danak necijepljenja, rekla je.

Na snazi su nove mjere, Radić Betica kaže da ako se nismo pridržavali blažih mjera, to je veliki problem. Postavlja pitanje ima li dovoljan broj inspektora koji će sve nadzirati - najveći dio je na osobnoj odgovornosti.

- Omikron je tsunami svugdje, taj broj je bio za očekivati i kod nas. Najveći je problem necijepljenje, zaključila je. 

19. travanj 2024 06:09