StoryEditorOCM
ForumPRISJELI IM FILMOVI

Lakovjerni Hrvati ostali bez novca u piramidalnoj prevari, neki su izgubili tisuće eura; Poznato tko je sve osmislio

Piše Lada Novak Starčević/ JL
20. listopada 2023. - 11:45

Najnovija piramidalna igra u kojoj su se Hrvati nadali zaradi od desetak tisuća eura mnoge je prošlog tjedna ostavila - u minusu. Posao se u početku činio lak. Trebalo je gledati filmske trailere te ih recenzirati tako da se o njima napiše kratki komentar.

Telegram je bio osnova njihove suradnje s navedenom firmom. Nakon što bi uplatili određeni novac u kriptovaluti, dobili bi link kojim bi preuzeli aplikaciju na kojoj su ocjenjivali filmove i gledali trailere, a sva komunikacija je išla preko Telegram grupe. Nakon 20 dana vratio bi se uloženi novac, a kasnije je sve trebala biti čista zarada.

Iza svega stoji tvrtka Javess Group Limited sa sjedištem u Velikoj Britaniji, piše Jutarnji list.

Isplate u kriptovaluti

"U sve me uvukao daljnji član obitelji, a njega njegov kum koji je na tome zaradio par tisuća eura. Aplikacija Javess funkcionira tako da se preko mobilnog broja registriraš i moraš unijeti šifru za ulazak i posebnu šifru za povlačenje novaca. Također je bilo potrebno potpisati ugovor. Sve je funkcioniralo po principu da odabereš stupanj (grade) s kojim ulaziš u priču. Grade 1 i 2 se ne isplate jer je slaba mjesečna zarada pa se većina odluči na grade 3 kojim se uloži oko 1200 eura pretvorenih u kripto valutu s kojom se kupe ti neki uniti. Može se, naravno, ući i s većim gradeom. Princip je takav da svaki dan odabereš 6 filmića, pogledaš trailer i napišeš komentar. Na taj način vraćaš svoj ulog, dnevno cca 54 eura. Smiješ povući svoj novac od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati i novac se isplaćuje nakon 3 radna dana na OKX račun, što je novac u kriptovaluti", pojasnila nam je Zagrepčanka koja je također prevarena.

image

Traileri filmova koji su se ocjenjivali i koji su trebali donositi zaradu
 

Screenshot Privatni album

Priča nam da se sve zakompliciralo prošlog tjedna kad je trebala uslijediti isplata. Nikome nisu isplatili pod izlikom da skidaju naknadu za povlačenje. Svima je rečeno da će im vratiti već povučeni novac i da ponovno zatraže povlačenje koje bi ovaj put bilo bez naknade. Tu su već stvari bile sumnjive, a kad je došao ponedjeljak, onda je rečeno da svi moraju ovisno o gradeu platiti porez.

"Konkretno za uloženih 1200 eura porez je iznosio cca 300 eura. Neki su čak i platili taj porez, iako je tu već bilo jasno da sve ide kraju i kad su pisali dotičnoj Luni na Telegram rečeno im je da cijela grupa mora platiti da bi se novac vratio. Kasnije poslijepodne cijela grupa na Telegramu je nestala. U jednom trenutku u toj grupi je bilo 45 tisuća članova", objašnjava nam prevarena žena.

Policija traga za počiniteljima

Na naše pitanje kako je uopće pristala na tu sumnjivu ‘igru‘, kaže da se ljetos na svemu zarađivalo.

"Zeznuli su one koji su zadnji ušli, koji su na dnu piramide. Dnevna i mjesečna zarada su ovisile o paketu koje bi korisnik odabrao. Uz Vip 1, dnevna zarada je uz akontaciju od 100 eura iznosila 5 dolara, a mjesečna dobit 150 dolara. U razredu Vip 5, akontacija je bila 9000 dolara, dnevno se moglo zaraditi 450 dolara, mjesečno 13.500 dolara. Uz kategoriju Vip 6 akontacija je iznosila 30.000 eura, a mjesečno se moglo zaraditi 45.000 dolara."

Neki planiraju prevaru prijaviti policiji, a Policijski službenici Policijske postaje Varaždin već su zaprimili prijavu 27-godišnjaka. On je tijekom listopada, na internetu pronašao stranicu koja je nudila zaradu po sistemu: Koliko uložiš, toliko zaradiš.

U izvješću policije stoji da se putem aplikacije prijavio na stranicu i prvo uložio oko 3600 eura. Vidjevši da sistem radi, i da si novac može vratiti u dva navrata, uplatio je još ukupno oko 7800 eura. Potom je dobio poruku u kojoj se obavještavaju ulagači da moraju platiti porez na uloženi novac ili u protivnome ne mogu podići uloženi novac niti nastaviti s ulaganjem. Također je vidio u aplikaciji da su neki ulagači napisali poruke da, iako su uplatili porez, nisu mogli podići svoj novac te je shvatio da se radi o prijevari. Materijalna šteta iznosi oko 11.400 eura.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela, piše Jutarnji list.

 

image

Gubitak umjesto očekivanog dobitka mnoge je bacio u očaj (ilustracija)

/Shutterstock
28. travanj 2024 06:00